Hoe je als zzp’er tóch een kerstpakket kunt regelen

brand
Ontvang als zzp'er een kerstpakket

Hoe je als zzp’er tóch een kerstpakket kunt regelen

In 2021 zijn werkgevers op het gebied van kerstpakketten guller en vrijgeviger dan ooit tevoren. Nog nooit was het gemiddelde kerstpakket waardevoller dan dit jaar, uiteraard ingegeven door de historisch hoge personeelstekorten in de arbeidsmarkt. Ook een fraai kerstpakket is dan een wapen om personeel te binden en binnen boord te houden. Maar als zzp’er vis je achter het net, want niemand die jou een kerstpakket gaat geven. En je mag niet zomaar jezelf een kerstpakket geven op kosten van de zaak. Of kan dat misschien toch wel…?

Relatiegeschenken uitwisselen

Uiteraard kun je als kerstpakket een ‘nuttige’ aankoop doen voor op kantoor. Een nieuwe computer bijvoorbeeld, of een andere aankoop die je zakelijk gaat gebruiken. Die aankoop is dan, onder voorwaarden, aftrekbaar. Maar dat soort aankopen zijn nou niet echt een gezellig kerstpakket.

Gelukkig is er wel een creatieve optie om als zzp’er tóch een kerstpakket te kunnen ontvangen: wissel kerstpakketten uit met een zakelijke relatie. Het pakket dat je weggeeft, valt dan in de categorie relatiegeschenken. En het pakket dat je van jouw zakelijke contact ontvangt, dus ook. Hoe dat precies werkt en waar je op moet letten? Dat hebben we al voor je uitgezocht.

Ontvang een relatiegeschenk

Stap 1: Bepaal het bedrag

Alle zzp’ers met wie je bevriend bent of die je regelmatig in het zakelijke verkeer tegenkomt, zitten met hetzelfde (luxe-)probleem als jij: ze mogen zichzelf geen kerstpakket geven. Dikke kans dus dat je vast wel iemand kunt vinden die te porren is om kerstgeschenken uit te wisselen!

De allereerste stap is om voor jezelf een bedrag te bepalen dat je aan het pakket wilt uitgeven. In de eerste plaats is dat natuurlijk handig omdat je pakketten wilt uitwisselen die qua waarde ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Er is echter nog een tweede, belangrijkere reden: voor relatiegeschenken hanteert de Belastingdienst een drempelwaarde van 227 euro. Van relatiegeschenken die duurder zijn dan dit bedrag, kun je de btw niet terugvragen.

Wat belangrijk is om je te realiseren: als je een pakket schenkt van, bijvoorbeeld, 250 euro, is het niet zo dat je de btw over de eerste 227 wel kunt terugvragen! Het hele recht op btw-teruggaaf vervalt als het geschenk duurder is dan 227 euro. Goed op letten, dus.

Stap 2: Bepaal de ontvanger (en dus de gever)

Uiteraard kies je een ontvanger die je goed kent of, liever nog, met wie je bevriend bent. Een andere zzp’er die je graag een cadeau zou willen geven, en van wie je het ook leuk zou vinden om een kerstpakket te ontvangen. Als je een enigszins leuk zakelijk netwerk hebt, is die collega-ondernemer natuurlijk zo gevonden.

Waar je wel rekening mee moet houden: die drempelwaarde van 227 euro telt gedurende het hele jaar op. Kies je dus een zzp’er die je eerder in het jaar al relatiegeschenken hebt gegeven, check dan goed hoeveel ‘ruimte’ je nog hebt. Je wilt voorkomen dat je onbewust toch over die grens gaat en alsnog de btw moet aftikken. Dat zullen geen schokkende bedragen zijn, maar als je het kunt voorkomen, is dat natuurlijk fijner.

Stap 3: Trek de kosten af en vraag btw terug

Oké, dus je hebt een mooi kerstgeschenk afgesproken en een andere zzp’er gevonden die graag met jou een kerstpakket wil uitwisselen. Hoe zit het dan precies?

Of je nu zelf een pakket samenstelt, een kant-en-klaar pakket koopt of één geschenk (een dure fles wijn, bijvoorbeeld) aanbiedt, je moet altijd de waarde van het pakket (exclusief btw) kunnen aantonen. Bonnen en facturen bewaren, dus! We hebben het al over die 227 euro gehad. Daar blijf je, als je de btw wilt kunnen terugvragen, dus onder.

Maar dat is alleen de btw. Wat zijn dan de spelregels over de aankoopwaarde van het kerstpakket zelf? Als je het pakket als relatiegeschenk aanbiedt, mag je tachtig procent van de aanschafwaarde (exclusief btw) aftrekken als zijnde zakelijke kosten. Deze mag je dus in mindering brengen op je belastbaar inkomen. De overige twintig procent wordt gezien als overige (niet-zakelijke) kosten. Die leg je dus echt zelf bij.

Wat goed is om te beseffen, is dat die regeling van tachtig procent alleen geldt voor relatiegeschenken in de vorm van voedsel, drank en genotsmiddelen. Kortom: een doosje sigaren, een paar flessen wijn of een mooie box met brownies. In dit handige overzicht zie je precies hoe de vork in de steel zit.

Je mag dus bijvoorbeeld geen elektronica, flessen parfum of cadeaubonnen in je kerstpakket stoppen. Ja, het mag wel – maar dan betaal je die tachtig procent ook zelf. Nu is een traditioneel kerstpakket natuurlijk ook gevuld met lekkernijen, versnaperingen en een mooie fles drank, dus wat dat betreft sluit de regeling perfect aan bij de realiteit.

Klanten een relatiegeschenk geven.

Waar je nog meer rekening mee kunt houden

Tot slot: wat zijn zaken waar je nog meer rekening mee kunt houden?

Ten eerste, zoals al in het overzicht van de Belastingdienst zichtbaar is: er geldt een drempel van 4.700 euro ten aanzien van de tachtig procent-regeling. Dat houdt in dat je per boekjaar maximaal 4.700 euro aan aftrekpost in de categorie ‘relatiegeschenken’ mag opgeven. Nu zul je als gemiddelde zzp’er niet snel aan dat bedrag komen, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld al je zakelijke relaties een geschenkje wilt sturen.

Ten tweede, in het verlengde daarvan: ook zakelijke etentjes en borrels vallen onder die 4.700 euro. Ga je regelmatig met zakelijke relaties lunchen, dineren of onder het genot van een borrel zaken bespreken, en voer je de kosten daarvan op als zakelijke kosten? Dan tikt het allemaal mee onder deze aftrekpost. Tel dus al die bedragen bij elkaar op voordat je tot kerstpakketten-actie overgaat!

Tot slot: let op dat de zzp’er met wie je ‘in zee gaat’ deze regels ook allemaal goed kent en op het netvlies heeft. Wat je wilt voorkomen, is dat jij een uitwisseling van kerstpakketten voorstelt, en dan je ondernemende vriend vervolgens voor een onaangename verrassing komt te staan. Zoek het dus goed samen uit voordat je kosten maakt. Fijne kerst!

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

1 Reactie
  • Bert Zwolsman schreef:

    Kan bij een vof zonder personeel de ene vennoot een relatiegeschenk schenken aan de andere vennoot en vice versa? Kosten tlv de verlies- en winstregeling en tevens de btw terugvorderen.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *