Wat doet een headhunter eigenlijk?

brand

Een headhunter. Het is een term waar je ongetwijfeld al eens over gehoord hebt. Het is meer dan waarschijnlijk ook een term waarbij je je wel min of meer een voorstelling kunt maken van de activiteiten. Maar klopt de voorstelling die jij je maakt? Doet een headhunter wel wat je denkt dat hij of zij doet? Is een headhunter hetzelfde als een recruiter? Zijn er eigenlijk veel bedrijven die met een headhunter werken? Zijn er veel headhunters in Nederland? Hoog tijd om dat even van nader te bekijken!

Wat doet een headhunter?

Een headhunter is net als een digital marketeer een heerlijk Engelse term voor een relatief simpel uit te leggen beroep. Een headhunter in essentie een recruiter die gespecialiseerd is in het vinden van kandidaten voor bepaalde functies. Hierbij gaat het vaker wel dan niet om topfuncties en ligt de focus vooral op de kwaliteit van de kandidaat goed inschatten. Een headhunter zal mensen benaderen voor bepaalde functies zonder dat deze mensen in kwestie dat per se aan hebben gegeven. Je kunt dus perfect benaderd worden door een headhunter zonder dat je zelf op zoek bent naar een nieuwe baan. Samenvattend kan je stellen dat een headhunter tracht werknemers te kapen richting een andere baan die vaak beter betaald is.

Recruiter en headhunter

Hoe werkt een headhunter?

Headhunters worden door grote en succesvolle bedrijven vaak ingezet om werknemers met een specifiek profiel aan te trekken. Ook is het mogelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen dat voor een welbepaalde positie binnen jouw onderneming een headhunter erop uit stuurt. Een goede headhunter is een recruiter met een specifieke skillset en tonnen ervaring. Belangrijke eigenschappen van een headhunter zijn onder andere beschikken over een groot sociaal netwerk, een gezonde portie durf en natuurlijk ook de nodige overredingskracht. Een goede headhunter is iemand die tot het uiterste durft en wilt gaan om de juiste persoon voor de job te pakken te krijgen. Het is iemand die sterk beslagen is in het verzamelen van informatie over iemand zonder dat die persoon zich daar zelf bewust over is.

Wat merk je zelf van een headhunter?

Van de activiteiten van een headhunter zal je in principe nooit echt veel merken. Toch kan het zijn dat je zelf aangesproken wordt door een headhunter op een bepaald moment in jouw carrière. Vaak is een dergelijke situatie overigens ook jouw beste kans om zonder actief op zoek te gaan naar een andere baan je toch te verbeteren. Wanneer is de kans groot dat je een dergelijk contact legt? Wanneer je bijvoorbeeld vaak te zien bent op sectorevenementen of bij congressen. Wanneer jouw collega’s erkennen dat je binnen de job best wel wat successen boekt, wanneer je jouw netwerk on point houdt en natuurlijk ook wanneer je een gezonde en professionele aanwezigheid hebt op sociale media. Wie zichtbaar is zal vroeg of laat door een headhunter opgemerkt worden.

Taken van een headhunter

Wanneer zetten bedrijven headhunters in?

Heel wat bedrijven hebben eigen recruiters in dienst. Het inzetten van een headhunter is echter nog net iets anders. Een headhunter is in principe iemand die slechts zal worden ingeschakeld wanneer het om een topfunctie gaat. Zoek je bijvoorbeeld naar nieuwe leden voor het upper management? Of heb je een andere belangrijke functie om in te vullen die vitaal is voor de onderneming? Dan is een headhunter exact wat je zoekt. Iemand die kwaliteit zal aanleveren voor een positie waar dat van levensbelang is. Het is niet voor niets dat bij de zoektocht naar een nieuwe CEO veel bedrijven headhunters inschakelen.

De terminologie

Heel wat mensen halen de termen recruiter en headhunter door elkaar. En dan bestaat er ook nog zoiets als een executive searcher. Zijn er eigenlijk verschillen in al deze termen? En wat zijn dan de verschillen? Kort gezegd is een recruiter iemand die heel wat kandidaten tracht te vinden voor een groot aantal functies. Vaak zal een recruiter ook pas in actie komen bij mensen die zelf hebben aangegeven open te staan voor een nieuwe baan. Een headhunter mikt op eerder op mensen die dat zelf nog niet hebben aangegeven. Een headhunter werkt niet kwantitatief maar wel kwalitatief. Het is niet ongewoon om vast te stellen dat een headhunter niet meer dan één positie per maand ingevuld krijgt. Omdat een headhunter vaak werk maakt van het invullen van topposities noemen ze een headhunter ook wel eens een executive searcher.

Verschillen van een headhunter en recruiter

Hoe word je headhunter?

Het meest logische carrièrepad om een headhunter te worden is om te starten als recruiter en zo door te groeien. Na verloop van tijd heb je als recruiter een groot netwerk opgebouwd en dat kan als headhunter enorm van pas komen. Daarnaast kan je je natuurlijk ook altijd laten omscholen tot headhunter. Dat kan je doen door gespecialiseerde opleidingen te volgen of door bijvoorbeeld stage te lopen bij het juiste bedrijf. Ook kan het voorvallen dat je in een bepaald bedrijf automatisch doorgroeit tot de headhunter ter plekke. Er zijn opties zat als je ze nemen wilt!

Veelgestelde vragen over headhunters

Een headhunter is een professionele recruiter of executive search consultant die gespecialiseerd is in het vinden van hooggekwalificeerde en getalenteerde kandidaten voor specifieke posities bij bedrijven. Ze jagen actief op de meest geschikte kandidaten voor executive of senior managementfuncties.

De term “headhunter” verwijst naar een persoon of een bedrijf dat als taak heeft om gekwalificeerde professionals te zoeken en te benaderen voor topfuncties binnen organisaties. Ze worden typisch ingezet door bedrijven die moeite hebben om de juiste kandidaten te vinden via traditionele wervingskanalen.

Headhunter recruitment omvat het proces waarbij een headhunter of executive search bureau actief op zoek gaat naar potentiële kandidaten voor specifieke hoge managementfuncties. Ze gebruiken hun uitgebreide netwerk en bronnen om gekwalificeerde kandidaten te identificeren, te benaderen en te overtuigen om in gesprek te gaan met het inhurende bedrijf.

Executive search bureaus zijn gespecialiseerde wervingsfirma’s die zich richten op het vinden van topmanagementkandidaten voor bedrijven. Deze bureaus hebben vaak een uitgebreid netwerk en middelen om de juiste kandidaten te lokaliseren en te benaderen voor leidinggevende functies.

Wanneer een headhunter gespecialiseerd is, betekent dit dat ze ervaring en expertise hebben in het werven voor specifieke sectoren, industrieën of functiegebieden. Deze specialisatie stelt hen in staat om de unieke eisen van een functie beter te begrijpen en de meest geschikte kandidaten te vinden.

Om de juiste headhunter voor uw bedrijf te vinden, is het belangrijk om onderzoek te doen naar verschillende headhunting-bureaus. Kijk naar hun specialisaties, ervaring, trackrecord en reputatie in de branche. Het is ook raadzaam om referenties te controleren en met hen te praten voordat je een definitieve beslissing neemt.

Headhunters gebruiken verschillende methoden om geschikte kandidaten te vinden. Ze kunnen actief kandidaten benaderen die momenteel werkzaam zijn bij concurrenten of vergelijkbare bedrijven. Ze kunnen ook gebruik maken van hun netwerk, online databases en sociale media om potentiële kandidaten te identificeren die aan de vereisten voldoen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *