Ontslagen? Met outplacement vind je snel een nieuwe baan
Dreig je ontslagen te worden? Bijvoorbeeld omdat je functie overbodig zal worden na een reorganisatie? Of omdat je toch minder goed binnen het team past? Meestal zie je een ontslag wel aankomen. Soms ook niet. Dat kan best lastig zijn. Een ontslag gaat bijna altijd gepaard met hevige emoties. Dat is ook niet meer dan logisch. Je voelt je afgewezen. Bovendien is het de komende tijd gewoon erg onzeker. Want vind je nog wel een nieuwe baan? Hoe moet het als je niet op tijd een baan vindt? Deze onzekerheid kan nooit helemaal weggenomen worden, maar je kunt wel de juiste hulp krijgen. Namelijk, in de vorm van outplacement.
Maak gebruik van de ontslagvergoeding
Sinds 2015 zijn werkgevers in veel gevallen verplicht om een ontslagvergoeding te betalen. Dit recht vervalt enkel wanneer het ontslag volledig de schuld was van de werknemer. Bijvoorbeeld wanneer er sprake was van fraude of diefstal. In de meeste gevallen moet er echter wel een zogenaamde transitievergoeding worden gegeven. Dit is een financiële vergoeding die kan worden gebruikt om de periode van werkloosheid te overbruggen. Dit is dus naast de standaard WW-uitkering waar je recht op hebt.
Je kunt deze vergoeding gebruiken om inderdaad de periode van ontslag beter door te komen, maar je kunt deze ook investeren in een outplacementtraject. Dit wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan en dat is niet voor niets. Je kunt namelijk veel voordelen uit dit traject halen. Op de eerste plaats omdat je dankzij dit traject sneller een nieuwe baan vindt, maar ook omdat je meer over jezelf leert en daardoor beter in staat bent om de baan te vinden die je past. Uit onderzoek van Westaby in 2004 is zelfs gebleken dat dit kan leiden tot een betere baan en hoger salaris. Genoeg reden dus om te investeren in een dergelijk traject.
De vier fasen van outplacement
Tijdens een outplacementtraject doorloop je vier verschillende fasen:
1. Emoties reguleren
Op de eerste plaats moet er ruimte zijn voor de emoties die loskomen tijdens een ontslag. Het is niet meer dan logisch dat je je somber voelt. Misschien zelfs wel boos. Het is belangrijk dat deze gevoelens er gewoon mogen zijn. Een coach zal je helpen om deze emoties te reguleren en hier beter mee om te gaan. Het ontslag zogezegd een plekje te geven.
2. Inventariseren van de persoonlijke kwaliteiten
Wie ben jij eigenlijk? Wat zijn jouw talenten en eigenschappen? Dit lijken makkelijke vragen, maar probeer ze eens voor jezelf te beantwoorden. Je zult merken dat dit nog best lastig is. Het is echter wel belangrijk om dit te weten. Op die manier ontdek je eenvoudig in welk beroep deze kwaliteiten van pas zullen komen. Een coach zal je hierbij helpen.
3. Kijken naar de huidige arbeidsmarkt
Vervolgens wordt het tijd om naar de huidige arbeidsmarkt te kijken. Welke vacatures worden er nu aangeboden? De deskundigen van het outplacementtraject hebben hier vaak een hele goede kijk op en weten precies wat de arbeidsmarkt nu voor jou kan betekenen.
4. Werken aan sollicitatietechnieken
Vervolgens is het belangrijk dat je de kansen op een baan vergroot. Dat begint bij een goede sollicitatie. Daarom leer je eerst hoe je een indrukwekkend cv op kan stellen, hoe je een motivatiebrief schrijft en welke andere sollicitatietechnieken er toegepast kunnen worden. Op die manier wordt de kans op succes vergroot.
Reacties