Jouw potentiële werkgever ziet meer dan je denkt

brand
Online solliciteren en social media

Jouw potentiële werkgever ziet meer dan je denkt

Enthousiast zet je de foto’s van jouw fantastische trip naar Indonesië online. Zo kunnen al je vrienden zien wat je daar allemaal uitspookt en een beetje meegenieten. Tegenwoordig zit echter vrijwel iedereen op social media. Ook jouw potentiële werkgever. Misschien moet je dus toch even twee keer nadenken voor je een foto in badkleding en met een cocktail in je hand online zet. Want jouw potentiële werkgever kan misschien wel meer informatie over jou vinden dan je denkt of zou willen.

Niet alleen het plaatsen van ongepaste foto’s maar ook jouw social media gedrag kan van invloed zijn op jouw sollicitatie. Driekwart van de werkgevers kijkt naar de social media profielen van zijn mogelijk nieuwe werknemers. Hierbij is het posten van ongepaste reacties of foto’s de voornaamste reden om sollicitanten af te wijzen. Ook tegenstrijdigheden tussen het cv en de informatie op social media of het maken van grammatica en spelfouten zijn een reden om sollicitanten niet uit te nodigen voor een gesprek. Denk hierbij aan tweets vol met spelfouten of werkervaringen op LinkedIn die niet zijn vermeld op jouw cv.

Je denkt misschien dat het veel werk is om alle informatie over jou online te checken maar dit is binnen enkele minuten gefixt. Typ je eigen naam in op Google en kijk wat er naar boven komt. Vind je informatie die mogelijk schadelijk kan zijn? Scherm het dan af.

Op vrijwel alle social media platformen is het mogelijk om jouw profielpagina af te schermen. Wanneer je naar de instellingen gaat, zet je deze op privé en niemand die nog zonder toestemming jouw profiel kan bekijken.

Het is dus verstandig om jouw social media kanalen even te checken voordat je de sollicitatie verstuurd. Wellicht ben je ongemerkt in een foto getagd in het uitgaansleven of heb je commentaar geleverd op een vreemd artikel. Door dit even na te gaan of je instellingen te veranderen vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Kleine moeite toch?

DOWNLOAD het e-book: Gevonden! 43 online recruitment tips voor website, content en social media

+ BONUS! Vijf tips voor een efficiënte fotoshoot

43 online recruitment tips

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *