Succes behalen volgens de 13 principes van Napoleon Hill

brand
short note

Succes behalen volgens de 13 principes van Napoleon Hill

Succes is één van de belangrijkste ingrediënten voor geluk. Je kunt op allerlei manieren succes behalen. Misschien ben jij helemaal tevreden als je een minimum inkomen kunt verdienen met iets waar je echt gelukkig van wordt. Een ander heeft pas het gevoel iets bereikt te hebben wanneer die Porsche of Ferrari in de garage staat. Het maakt niet uit wat succes voor jou betekent, Napoleon Hill claimt je te kunnen helpen bij het realiseren van je dromen met zijn 13 principes.  

Wie was Napoleon Hill? 

Oliver Napoleon Hill was een Amerikaanse zelfhulp auteur die in de eerste helft van de 20e eeuw bekend werd. Zijn boek ‘Think and Grow Rich’ is één van de best verkochte zelfhulp boeken die ooit werden geschreven. Dit boek is zelfs vandaag de dag nog interessant want het bouwt voort op een onveranderlijk principe: ‘Alles begint met een idee.’ Deze theorie heeft de meeste hedendaagse zelfhulp boeken, goeroes en coaches geïnspireerd – zoals ‘The Secret’ van Rhonda Byrne, Tony Robbins en Robert Kiyoaski. 

The most famous conman – maar wel een bestseller  

Velen halen de theorieën van Napoleon Hill onderuit met argumenten over zijn leven als oplichter. De cult waar hij onderdeel van werd kreeg in de jaren ’30 veel aandacht omdat ze een onsterfelijk kind probeerden groot te brengen en Napoleon zelf lijkt in zijn levensonderhoud te hebben voorzien met behulp van fraude en bedrog. Ook zijn seksleven liet te wensen over in de manier waarop hij zijn liefjes behandelde. Zijn boek is echter nog steeds razend populair en inspireert miljoenen mensen om hun ideeën om te zetten in realiteit door deze te blijven visualiseren.  

De 13 principes van Napoleon Hill 

Het eerste principe van Napoleon Hill is het herkennen van ‘desire’ oftewel verlangen. Dat is volgens hem het beginpunt van elk succes. Het is dan belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat dit verlangen zich niet zou vormen als je niet in staat zou zijn om het te manifesteren. Het is een kloppend beeld van wat je kunt bereiken.  

Faith 

Napoleon Hill

Na verlangen komt faith (geloof). Dat oefen je door affirmaties te voeren aan je onderbewuste. Je roept daarvoor continue opnieuw voorstellingen op van jezelf in de gewenste situatie. Dit beeld wordt het houvast waar je naartoe werkt. 

Auto Suggestion 

Door herhaaldelijk te suggereren aan je onderbewuste dat je verlangen al werkelijkheid is geworden, zorg je ervoor dat deze dit als een feit gaat zien. Daardoor zoekt het alle mogelijke manieren om deze innerlijke werkelijkheid te rijmen met wat er echt gebeurt. Dat zorgt ervoor dat je de juiste beslissingen neemt, mensen ontmoet en plekken opzoekt om je droom werkelijkheid te maken. 

Specialized Knowledge 

Om je droom werkelijkheid te maken heb je natuurlijk wel de intellectuele basis nodig om jezelf in het gewenste veld neer te zetten. Daarom moet je alles leren wat je kunt vinden over hetgeen waarin jij wilt uitblinken. Daarvoor moet je elke dag een bepaalde tijd reserveren die je gebruikt om te studeren. 

Imagination 

Volgens Napoleon Hall kun je alles bereiken wat je geest zich voor kan stellen. Volgens hem zijn alle grootheden groot geworden omdat ze durfden te dromen en zichzelf continu motiveerden om hun dromen werkelijkheid te maken. Daarom moet je je constant voorstellen hoe alles beter en efficiënter kan.  

Decision 

Een onderzoek onder honderden rijke mensen heeft volgens Napoleon uitgewezen dat zij allemaal in staat waren om razendsnel beslissingen te nemen. Deze werden dan doorgezet tot iets bewees dat er verandering nodig was. Daardoor verloren ze geen tijd en waren in constante ontwikkeling. 

Persistence 

Napoleon Hill

Doorzettingsvermogen is de kracht van je geest. Als je verlangen en doorzettingsvermogen correct combineert dan wordt je onoverwinnelijk. Doorzettingsvermogen is meestal het verschil tussen succes en falen.  

Enthusiastic Support 

Achter praktisch elke succesvolle leider staat de liefde en inspiratie van een enthousiaste partner. Deze ondersteuning is nodig wanneer dingen moeilijk worden en je onzekere momenten beleeft. Zorg dat je omgeving je daar doorheen helpt. 

Organized Planning 

Om je dromen om te zetten in realiteit heb je een duidelijk plan nodig. Maak het plan en zorg dan dat je de mensen om je heen verzamelt die je kunnen helpen om dit plan uit te voeren. Het plan geeft richting aan al je energie.  

The power of the mastermind 

Wanneer je dingen bespreekt met andere mensen komen er vaak geniale ideeën omhoog. Volgens Napoleon Hill komen die uit de ‘mastermind’ die ontstaat wanneer twee mensen hun intelligentie laten samenwerken. Het is daarom enorm belangrijk om met anderen in gesprek te gaan. 

The subconscious mind 

Het onderbewuste is een terrein waar niemand veel over weet. We weten wel dat het enorm veel invloed heeft op onze acties en ons succes. Daarom is het onwijs belangrijk om het onderbewuste een beeld voor te houden van het succes dat al gehaald is. Door bewust te weten wat je wilt zorg je ervoor dat het onderbewuste voor je aan het werk gaat.  

The power of the brain 

Het vertrouwen in je eigen grijze massa is één van de belangrijkste punten van Napoleon. Herinner jezelf eraan dat onze hersenen alle geniale ontwikkelingen hebben bedacht die we op aarde vinden. Ze zijn tot alles in staat als je ze maar de kans geeft. 

The sixth sense 

Als je de eerste twaalf principes onder de knie hebt dan kun je volgens Napoleon het principe van ‘the sixth sense’ pas begrijpen. Het is de functie van je onderbewuste dat creatieve voorstellingen stimuleert. Het weet precies wat er allemaal mogelijk is en vormt op basis daarvan intuïties en inspiratie. Door deze kracht bewust te gebruiken kun je volgens Napoleon alles bereiken wat je wilt. 

Veelgestelde vragen over Napoleon Hill

De bewering dat Napoleon Hill een oplichter was, lijdt aan de ‘recency bias’ – het idee dat we, omdat we geen directe toegang hebben tot de feiten van meer dan 100 jaar geleden, hedendaagse standaarden en wantrouwen toepassen op historische figuren. Maar er is meer documentatie dan vaak wordt aangenomen. Hier volgt de geschiedenis van Hills connecties met Andrew Carnegie, Woodrow Wilson en Franklin Roosevelt.

Hill begon zijn carrière als schrijver voor de Amerikaanse senator Robert L. Taylor, die het tijdschrift Taylor-Trotwood Magazine uitgaf. Taylor was bevriend met Andrew Carnegie en gaf zelfs een toespraak namens Carnegies organisatie, de Optimists Club. Het artikel dat Hill schreef voor Taylor, getiteld Mobile Alabama, is publiek beschikbaar. Er zijn meerdere artikelen die de link aantonen tussen Hills werkgever Taylor en Andrew Carnegie, evenals met presidenten Theodore Roosevelt en William Howard Taft – beiden zou Hill persoonlijk hebben ontmoet.

Senator Taylor gaf Hill de opdracht om een reeks interviews te doen met zijn rijke bekenden voor het tijdschrift, en introduceerde hem bij Carnegie. Het is dus onjuist dat Hill zijn band met Carnegie pas na diens dood zou hebben genoemd. In werkelijkheid publiceerde Hill al in 1917 een boek waarin een aanbevelingsbrief van Carnegie is opgenomen, evenals brieven van John D. Rockefeller en Thomas Edison. Carnegie overleed pas in 1919. Het idee dat Hill wachtte tot deze figuren overleden waren, gaat ook mank als je kijkt naar zijn verwijzingen naar bijvoorbeeld Henry Ford (overleden in 1947) en Edison (overleden in 1931). Hill noemde hen beiden al in zijn boek The Law of Success uit 1928, dus ruim voor hun dood.

Hill had ook een publieke functie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Zijn militaire registratiekaart is publiek toegankelijk via Ancestry.com en vermeldt hem als “social director in munitions plant” bij Winslow Brothers Company. In werkelijkheid was Hill toen president van zijn eigen opleidingsinstituut, het Napoleon Hill Institute. De reden dat zijn kaart de andere functie vermeldt, is dat Hill aanvankelijk werd opgeroepen voor militaire dienst, maar een vrijstelling kreeg van president Wilson. Hij werd vervolgens toegewezen aan de Illinois Council of Defense onder leiding van Samuel Insull, die op zijn beurt werkte voor Wilson én Edison.

Tot slot: Hills relatie met Franklin D. Roosevelt is bevestigd in krantenartikelen. Met enige objectieve research is de connectie te verifiëren. Drie van Hills directe contacten werkten binnen de Roosevelt-regering. Zo was William C. Grace president van Hills International Success University, en Daniel C. Roper – Roosevelt’s minister van Handel – hielp ook mee aan dat instituut. Daarnaast was Hills discipel Jennings Randolph een congreslid in die periode en een persoonlijke vriend van Roosevelt. Hill wordt in verschillende artikelen aangeduid als “special advisor” van de president.

Hier is een overzicht van de voornaamste kritiekpunten op Napoleon Hill, gebaseerd op bronnen van sceptici, historici en onderzoeksjournalisten:

1. Geen bewijs dat het Carnegie-interview ooit plaatsvond
Critici wijzen erop dat er geen onafhankelijk bewijs is dat Andrew Carnegie Hill ooit interviewde of hem opdracht gaf tot het schrijven van Think and Grow Rich. Er is geen briefwisseling of notitie van Carnegie gevonden waarin Hill wordt genoemd. Carnegie was bovendien bekend om zijn gewoonte om belangrijke correspondentie zorgvuldig te archiveren – het ontbreken van bewijs wordt door sceptici gezien als verdacht.

2. Hill loog mogelijk over connecties
Veel van Hills vermeende contacten – Edison, Rockefeller, Ford, Roosevelt – zijn niet onafhankelijk bevestigd. Sommige brieven in zijn boeken worden als dubieus beschouwd. Hill claimde ook banden met het Witte Huis en functies die in officiële documenten niet te vinden zijn. Er zijn geen archieven waaruit blijkt dat hij formeel als adviseur voor Roosevelt werkte.

3. Inconsistente biografie en bedenkelijke zakelijke activiteiten
Hill had in zijn vroege jaren meerdere mislukte bedrijven, waaronder een “advertising school” en een “automobielcollege”, waarbij hij volgens openbare rechtbankverslagen in meerdere staten beschuldigd werd van fraude, contractbreuk of wanbetaling. Hij wisselde regelmatig van naam en locatie. Voor critici is dit een patroon van iemand die telkens net voor problemen wegvluchtte.

4. Geen financieel bewijs van eigen succes
Hill schreef tientallen jaren over rijkdom, maar was zelf meerdere keren failliet. Er is weinig bewijs dat hij ooit daadwerkelijk rijk werd vóór de verkoop van Think and Grow Rich in de jaren 1930. Dit roept vragen op over zijn geloofwaardigheid als ‘rijkdomsmentor’.

5. Zelfhulp als pseudowetenschap
Tot slot is er inhoudelijke kritiek: Hills boeken zitten vol met niet-onderbouwde claims, magisch denken (“als je iets maar sterk genoeg gelooft komt het vanzelf”) en anekdotes zonder bronvermelding. Veel psychologen beschouwen zijn werk als de basis van de latere law of attraction-beweging – een populaire maar wetenschappelijk betwiste theorie.

Bekijk anders ook deze video:

Napoleon Hill werd beroemd door zijn boek Think and Grow Rich (1937), dat een van de bestverkochte zelfhulpboeken aller tijden werd. Hij positioneerde zichzelf als dé man die de ‘geheime formule voor succes’ had ontdekt via interviews met de machtigste mannen van zijn tijd. Het boek raakte een snaar tijdens de Grote Depressie en bood miljoenen mensen hoop op controle over hun leven. Hill’s nadruk op geloof, doelgerichtheid, en ‘autosuggestie’ werd later de basis van de hele zelfhulpindustrie.

Hill’s ideeën beïnvloedden generaties ondernemers, zelfhulpcoaches en motivatiesprekers. Zijn werk vormt de blauwdruk voor de latere law of attraction-beweging, en is terug te zien in het gedachtegoed van mensen als Tony Robbins, Bob Proctor en zelfs influencers als Oprah. Think and Grow Rich hielp het Amerikaanse idee van ‘self-made succes’ en individuele verantwoordelijkheid te verankeren in de cultuur. Tegelijk kreeg hij kritiek omdat zijn denken persoonlijke falen vaak reduceert tot gebrek aan geloof of motivatie, zonder aandacht voor systeemfactoren of ongelijkheid.

Het combineert persoonlijke anekdotes, motiverende taal en (vermeende) inzichten van industriëlen met een haast religieuze overtuiging in ‘geloof als kracht’. Hill verpakt praktische adviezen in een mystiek sausje, bijvoorbeeld met het idee van een “onzichtbare raad van mentoren”. Die hybride van zakelijk en spiritueel maakte het boek zowel inspirerend als controversieel.

Omdat zijn boodschap krachtig appelleert aan het verlangen naar controle en succes. In tijden van crisis of onzekerheid is zijn centrale belofte – dat je door gedachten rijkdom kunt aantrekken – aantrekkelijk. Bovendien is het boek slim opgebouwd met herhaling, concrete stappen en aansprekende verhalen. Voor wie erin gelooft, is het boek minder een handleiding dan een geloofssysteem.

En zoals velen zullen stellen: zijn boeken hebben vele mensen geholpen toen ze geen andere hulp zagen.

Hill’s populariteit roept vragen op over verantwoordelijkheid. Moet iemand die niet kon bewijzen wat hij claimde, miljoenen mensen motiveren met halve waarheden? Of is zijn impact belangrijker dan zijn waarheidsgehalte? Critici zeggen dat zijn werk bijdraagt aan victim blaming (“je bent arm omdat je niet genoeg gelooft”), terwijl anderen juist vinden dat hij mensen perspectief gaf in uitzichtloze tijden.

Hij werd vernoemd naar Napoleon Bonaparte – volgens familieverhalen uit bewondering voor diens vastberadenheid en leiderschap. In het landelijke Virginia van eind 19e eeuw waren heroïsche namen populair, en de naam ‘Napoleon’ paste bij de ambitie die zijn familie hem toedichtte. Ironisch genoeg zou Hill later zelf een icoon worden van persoonlijk leiderschap en wilskracht.

Mijlpalen uit het leven van Napoleon Hill

  • 1883: Geboren in een blokhut in Wise County, Virginia, VS.
  • 1908: Ontmoet volgens eigen zeggen industrieel Andrew Carnegie, die hem zou aanzetten tot het onderzoeken van ‘het geheim van succes’.
  • 1917: Publiceert Hill’s Golden Rules, met endorsements van onder anderen Carnegie, Edison en Rockefeller (volgens Hill zelf).
  • 1928: Publiceert The Law of Success – een omvangrijk werk gebaseerd op 25 jaar onderzoek.
  • 1937: Lanceert Think and Grow Rich, dat miljoenen verkoopt en hem beroemd maakt.
  • 1940s: Wordt volgens sommige bronnen adviseur van president Franklin D. Roosevelt, hoewel bewijs beperkt is.
  • 1950s–60s: Richt het Napoleon Hill Institute op en blijft lezingen geven en boeken schrijven tot op hoge leeftijd.
  • 1970: Overlijdt op 87-jarige leeftijd in South Carolina.

Leuke weetjes

  • Hill beweerde dat hij via ‘mentale raad’ gesprekken voerde met overleden helden als Lincoln en Edison. Hij noemde dit “imaginary council.”
  • Hij was meerdere keren failliet vóór zijn grote doorbraak – wat ironisch is gezien zijn status als succesgoeroe.
  • Zijn beroemdste boek werd tijdens de Grote Depressie uitgebracht, en verkocht beter dan veel romans uit die tijd.
  • Hill geloofde sterk in de kracht van autosuggestie – dagelijks affirmaties herhalen om je onderbewustzijn te programmeren.
  • Hij werkte ooit als verslaggever voor een tijdschrift van een senator, wat mogelijk zijn toegang tot invloedrijke figuren verklaart.

Coaches in Nederland geïnspireerd door Napoleon Hill

Ook in Nederland zijn er coaches en zelfhulppraktijken die zich expliciet laten inspireren door de principes van Napoleon Hill. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Resolute Coaching – Werkt met quotes en denkwijzen van Hill, zoals het stellen van doelen en werken aan mentale kracht.
  • Mindinspirations (Jacqueline te Brake) – Gebruikt Hills 13 succesprincipes als leidraad in haar coaching en trainingen.
  • Daniela Russo Coaching – Richt zich op zelfvertrouwen en persoonlijke groei op basis van Hill’s ideeën over autosuggestie en mindset.

Hoewel niet altijd lokaal gevestigd, werken deze coaches vaak landelijk of online. Ze passen de principes van Napoleon Hill toe op moderne coachingvraagstukken zoals motivatie, leiderschap en persoonlijke effectiviteit.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *