Trainingsvideo’s voor bedrijven [Leerprogramma]

brand
Trainingsvideo’s voor bedrijven [Leerprogramma]

Trainingsvideo’s voor bedrijven [Leerprogramma]

Trainingsvideo’s zijn een krachtige manier om te communiceren met je werknemers, klanten of partners. Ze kunnen je helpen om complexe concepten uit te leggen, vaardigheden te demonstreren of je producten of diensten onder de aandacht te brengen. Maar hoe maak je effectieve trainingsvideo’s die je publiek boeien en je doelen bereiken? In dit artikel leiden we je door het proces van het maken van trainingsvideo’s voor je bedrijf en leggen we uit wat je allemaal moet weten.

Waarom trainingsvideo’s belangrijk zijn voor je bedrijf

Trainingsvideo’s zijn niet zomaar video’s voor YouTube en zijn niet alleen een handige en kosteneffectieve manier om informatie te verstrekken, maar ook een bewezen methode om het leren en het vasthouden van informatie te verbeteren.

Maar naast het voorzien in educatieve behoeften, kunnen trainingsvideo’s je ook helpen om verschillende zakelijke doelen te bereiken, zoals:

  • Verbetering van de prestaties en productiviteit van werknemers
  • Vermindering van fouten en risico’s
  • Klanttevredenheid en -loyaliteit verhogen
  • Verkoop en conversies verhogen
  • Vertrouwen en geloofwaardigheid opbouwen

Welke soorten trainingsvideo’s kun je maken

Afhankelijk van je doel en doelgroep kun je kiezen uit verschillende soorten trainingsvideo’s, bijvoorbeeld:

  1. Product- of dienst video’s: deze video’s laten zien hoe je product of dienst werkt, welke functies of voordelen het biedt en hoe het een probleem oplost of in een behoefte voorziet.
  2. Instructievideo’s of zelfstudie video’s: Deze video’s laten je publiek zien hoe ze iets moeten doen, bijvoorbeeld software gebruiken, een taak uitvoeren of een vaardigheid toepassen.
  3. Inwerk- of oriëntatie video’s: Deze video’s verwelkomen nieuwe werknemers of klanten en laten hen kennismaken met de cultuur, waarden, het beleid of de procedures van je organisatie.
  4. Compliance of veiligheids video’s: Deze video’s informeren je publiek over de regels, voorschriften, normen of best practices die ze moeten volgen of naleven.
  5. Testimonial- of casestudie video’s: Deze video’s tonen de succesverhalen of feedback van je klanten of partners en laten de waarde of impact van je product of dienst zien.

 

Video maken voor bedrijven

Video’s maken voor bedrijven is niet alleen een vaardigheid, het is een kunst. In dit gedeelte nemen we je mee door de basisprincipes van videoproductie, van planning tot montage, en laten we je zien hoe je boeiende en effectieve video’s kunt maken voor je bedrijf. Of je nu je producten wilt promoten, je klanten wilt informeren of je prestaties wilt laten zien, je vindt hier handige tips en trucs om je video’s te laten opvallen.

Plan trainingsvideo

Voordat je begint met het opnemen van je training video, moet je deze zorgvuldig plannen en een script maken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Bepaal je doel: Wat wil je dat je publiek leert, doet of voelt na het bekijken van je video?
  • Identificeer je publiek: Wie zijn ze? Wat zijn hun behoeften, uitdagingen, voorkeuren of motivaties?
  • Kies je format: Welk type trainingsvideo past het beste bij je doelstelling en doelgroep?
  • Schets je inhoud: Wat zijn de belangrijkste punten of stappen die je in je video wilt behandelen?
  • Schrijf je script: Hoe ga je je onderwerp introduceren, je inhoud uitleggen en je video afsluiten? Welke toon en taal ga je gebruiken? Hoe betrek je je publiek en motiveer je hen om actie te ondernemen?

Een trainingsvideo opnemen en bewerken: De top 2 tools

Zodra je je script hebt afgerond, kun je beginnen met het opnemen van je trainingsvideo. Afhankelijk van het formaat en de inhoud van je video, heb je verschillende tools en technieken nodig om de beste kwaliteit opnames te maken. Hier zijn enkele voorbeelden van hulpmiddelen die je kunt gebruiken:

  1. Movavi Screen Recorder: Dit is een veelzijdige en eenvoudig te gebruiken tool waarmee u elke activiteit op uw computerscherm kunt opnemen, zoals presentaties, webinars, software tutorials of online cursussen. U kunt ook audio opnemen van uw microfoon of systeemgeluid, webcambeelden toevoegen, cursorbewegingen markeren en vormen tekenen in de video, opnames plannen en screenshots maken. Movavi Screen Recorder is gemakkelijk te gebruiken, heeft basisbewerkingen functies en is ontworpen voor Windows- en Mac OS-gebruikers.
  1. 2NCHSoftware Debut: Dit is een semi-professioneel hulpprogramma voor Windows waarmee je video kunt opnemen van elke bron, zoals webcam, scherm, netwerk IP-camera, VHS-band of dvd-speler. Je kunt ook audio opnemen van elk invoerapparaat, zoals een microfoon of luidsprekers. De NCHSoftware Debut video-opname- en schermopname software heeft veel geavanceerde functies, zoals het plannen van opnames, het overlappen van tekst of afbeeldingen op video’s, het toepassen van kleuraanpassingen of filters, het toevoegen van ondertitels en nog veel meer.

Met dergelijke tools kun je niet alleen je video’s opnemen, maar ze ook perfect bewerken. Het is aan te raden om je uiteindelijke video een professionele uitstraling te geven:

  • Knippen en aanpassen:

Verwijder overbodige delen en zorg voor een vloeiende flow. Pas de geluidskwaliteit aan en voeg visuele elementen toe om de aandacht vast te houden.

  • Grafische elementen invoegen:

Integreer afbeeldingen, tekst en animaties. Deze visuele hulpmiddelen verbeteren de begrijpelijkheid en maken je video aantrekkelijker.

Trainingsvideo’s verspreiden en de impact meten

Nadat je je training video hebt opgenomen en bewerkt, moet je deze effectief verspreiden en meten. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Kies je platform: Waar ga je je trainingsvideo hosten en delen? Je kunt platforms zoals YouTube, Vimeo, Wistia of Vidyard gebruiken om je video te uploaden en in te sluiten op je website, blog, e-mail of sociale media. Je kunt ook platforms als Udemy, Skillshare of Coursera gebruiken om online cursussen op basis van je video te maken en te verkopen.
  • Optimaliseer je video: Hoe maak je je trainingsvideo zichtbaarder en boeiender? Je kunt je video optimaliseren door een pakkende titel, een duidelijke beschrijving, relevante trefwoorden of tags, een aantrekkelijke miniatuurafbeelding en een duidelijke oproep tot actie toe te voegen. Je kunt ook ondertiteling, tijdstempels of interactieve elementen zoals quizzen of polls toevoegen om je video te verbeteren.
  • Promoot je video: Hoe ga je je doelgroep bereiken en betrekken? Je kunt je video promoten met e-mailmarketing, social-media marketing, contentmarketing of betaalde advertenties. Je kunt ook influencers, partners of klanten gebruiken om je video te ondersteunen of te delen.
  • Meet de impact van je video: Hoe evalueer je de prestaties en de impact van je trainingsvideo? Je kunt je video meten met analysetools zoals Google Analytics, YouTube Analytics of Wistia Analytics om statistieken bij te houden zoals weergaven, kijktijd, interactiepercentage, doorklikpercentage, conversiepercentage of retentiepercentage. Je kunt ook feedback verzamelen van je publiek door gebruik te maken van enquêtes, beoordelingen, opmerkingen of ratings.

Krachtig middel

Trainingsvideo’s zijn een krachtige manier om te communiceren met je werknemers, klanten of partners. Ze kunnen je helpen om complexe concepten uit te leggen, vaardigheden te demonstreren of je producten en diensten onder de aandacht te brengen.

Ron Stefanski is een universiteitsprofessor die online bedrijfseigenaar is geworden. Hij heeft honderdduizenden mensen geholpen bij het opzetten en op de markt brengen van hun eigen online bedrijf.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *