Zwitserse wetenschappers publiceerden in juli 2019 een opzienbarend rapport met een verfrissende kijk op klimaatverandering en wat de mensheid zou kunnen doen om dat tegen te gaan. Hun voorstel was nog nooit eerder geopperd en haalde wereldwijd de kranten: plant gewoon één biljoen bomen en je CO2-probleem is opgelost. In plaats van de uitstoot te reduceren, zo redeneerde men, kunnen we ook rigoureus ingrijpen en ervoor zorgen dat het teveel aan koolstofdioxide versneld wordt afgebouwd. En daar heb je bomen voor nodig. Zo’n één biljoen dus, 1000.000.000.000 stuks (1000 miljard, een miljoen miljoen… een boel dus!). Het verfrissende aan dit idee is dat het eindelijk iets is wat we als mensheid kunnen doen in plaats van laten. Talloze malen hebben we het gehoord: minder vliegen, minder autorijden, minder vlees eten. We zouden vooral heel veel dingen niet meer moeten doen. Maar dat gaat ons niet altijd even goed af. In actie komen, daar zijn we vaak beter in. Bomen planten dus!
Bomen planten door online te shoppen
Er zijn echter, vooral in grote steden, geen hele volksstammen te vinden met mensen die dusdanig groene vingers hebben dat ze op hun vrije zaterdag een stuk of twintig bomen planten. TreeClicks heeft daarop echter een digitaal antwoord gevonden.
Het concept: bij iedere aankoop die je online doet, in meer dan vijftigduizend aangesloten webshops, plant TreeClicks namens jou bomen. Klinkt vreemd? Ludiek misschien, en creatief, maar het is bloedserieus en werkt als volgt. TreeClicks werkt via een plug-in die je in je browser installeert. Momenteel worden Chrome en Firefox, twee van de meestgebruikte browsers, ondersteund. Als je vervolgens één van de aangesloten webwinkels bezoekt – en de ‘grote’ winkels als Amazon en Bol.com doen uiteraard mee – en daar een aankoop verricht, betaalt die webwinkel een kleine vergoeding aan TreeClicks. Deze vergoeding wordt vervolgens door TreeClicks gebruikt om bomen te planten.
Te mooi om waar te zijn?
Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, even een plug-in installeren, wat dingen bestellen op Bol.com en dan doen alsof je duurzaam bezig bent. Waarom komt dat geld überhaupt vandaan? Waarom zou een webwinkel die vergoeding afstaan?
Dat werkt zo: de plug-in van TreeClicks doet wat een online advertentie (bijvoorbeeld een banner) op een externe website doet. Het geeft de webwinkel een seintje dat je via een ‘advertentie’ binnen bent gekomen. Als dat zo is, en je gaat vervolgens over tot een aankoop, betaalt de webwinkel een kleine vergoeding aan de website die de klant heeft binnengeleid, in dit geval dus de plug-in van TreeClicks. Het is het verdienmodel achter online adverteren, maar dan een verkapte vorm die goed is voor het klimaat.
Zelf een boom planten
Dan zijn we klaar toch, als iedereen gewoon TreeClicks installeert? Online shoppen doen we immers genoeg. Helaas: de klimaatcrisis lossen we niet op met louter geld. Maar TreeClicks is wel een ongelooflijk oprecht, nobel concept dat absoluut meer navolging verdient, dus installeer vooral de plug-in en vertel het je vrienden, familie en collega’s. Maar daarmee zijn we er nog niet. Euro’s planten geen bomen, dat moeten nog altijd mensen doen.
Wil je écht bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering? Plant dan eens zelf een boom, want bomen zijn gezond. Ze absorberen niet alleen CO2 om het om te zetten in zuurstof, maar zorgen ook voor beschutting en bieden tal van dieren een plaats om nesten te bouwen of om te leven. Elke boom is een bron van leven en draagt zorg voor een klimaat waarin wij mensen kunnen gedijen. En is het je toch te veel werk, dat bomen planten? Installeer dan minstens TreeClicks!
Reacties