Wat maakt een website gebruiksvriendelijk? Een blik op ontwerp en structuur

brand
Cropped view of designers working with app sketches and template of mobile website at table

Wat maakt een website gebruiksvriendelijk? Een blik op ontwerp en structuur

2 maanden geleden

In de wirwar van het internet, waar elke website schreeuwt om aandacht, is er één eigenschap die écht opvalt: gebruiksvriendelijkheid. Want zeg nou zelf, wie blijft er lang op een site hangen die je het leven zuur maakt? Een gebruiksvriendelijke website draait niet alleen om mooie plaatjes, maar vooral om een doordacht ontwerp en een duidelijke structuur.

Wil jij een website laten maken? Laten we dan eens kijken wat gebruiksvriendelijkheid precies inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Je klikt op een website om informatie te vinden over een product of dienst, maar binnen enkele seconden ben je de weg al kwijt. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat die website iets mist: een heldere, eenvoudige navigatie. Dit is de basis van een goede gebruikerservaring.

Een goed ontworpen navigatiebalk moet intuïtief zijn. Het moet voelen alsof je een routebord volgt zonder te hoeven nadenken. Denk aan simpele, herkenbare termen en een logische opbouw. Menu-items zoals ‘Over ons,’ ‘Diensten,’ en ‘Contact’ zorgen ervoor dat bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Een zoekfunctie is trouwens ook een goede toevoeging, vooral op grotere websites!

Snelle laadtijd: geduld is een schaars goed

Laten we eerlijk zijn: niemand heeft zin om te wachten tot een website langzaam geladen is. De snelheid van een website speelt een enorme rol in de gebruiksvriendelijkheid. Sterker nog, als een website te traag is, klikken mensen simpelweg weg. Onderzoek toont zelfs aan dat bezoekers al na een paar seconden afhaken als een pagina niet snel genoeg laadt.

Het optimaliseren van laadtijd begint bij het efficiënt omgaan met afbeeldingen, video’s en andere media op je website. Kleine bestandsgroottes en slim gebruik van caching maken een wereld van verschil. Hoe sneller de website, hoe blijer de bezoeker!

Responsief ontwerp: voor iedereen en op elk apparaat

Met smartphones, tablets en laptops die allemaal op verschillende schermformaten werken, is het belangrijker dan ooit dat websites er overal goed uitzien. Een responsief ontwerp zorgt ervoor dat de website zich automatisch aanpast aan het apparaat dat iemand gebruikt. Geen gepriegel om tekst te lezen of heen en weer te scrollen; alles past zich soepel aan.

Een goed voorbeeld hiervan is hoe knoppen en menu’s zich aanpassen. Op een telefoon wil je bijvoorbeeld een overzichtelijk menu dat je makkelijk kunt aantikken, terwijl op een laptop een breed uitgevouwen menu juist van meerwaarde is. Zo bereik je iedereen op een prettige manier.

Visuele hiërarchie: wat springt in het oog?

Hoe je content presenteert, is net zo belangrijk als de content zelf. Een visuele hiërarchie helpt om de aandacht van de gebruiker te sturen. Grote koppen, kleurgebruik en witruimte (ruimte rondom secties) helpen bezoekers om snel de belangrijkste informatie te vinden.

Door bijvoorbeeld een opvallende CTA (Call to Action) of een kort, vetgedrukt stukje tekst, weten bezoekers meteen waar ze moeten kijken. Het oog wordt geleid, zonder dat het voelt als een doolhof.

Eenvoudige en duidelijke content

Niemand zit te wachten op lange lappen tekst vol jargon. Eenvoudig taalgebruik en korte alinea’s maken een website stukken aangenamer. Geef mensen direct antwoord op hun vragen en zorg voor waardevolle informatie, zonder overbodige details. Door korte zinnen en helder taalgebruik voorkom je dat bezoekers afhaken.

Veel zaken waarmee je rekening moet houden en het is begrijpelijk dat niet elke organisatie hier mankracht voor heeft. Daarom is het vaak verstandig om een Full service internetbureau in te schakelen. Zij weten precies waar een website aan moet voldoen om deze gebruiksvriendelijk te maken.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *