Zzp’er worden in de bouw: waar moet je aan denken?

brand
Builder and businessman shaking hands

Zzp’er worden in de bouw: waar moet je aan denken?

Tegenwoordig zit echt niet iedere ondernemer op kantoor. In de bouwsector zijn zzp’ers inmiddels onmisbaar geworden. Velen van hen hebben het werken in loondienst achter zich gelaten. Wie kan werken met zijn of haar handen, kan goed geld verdienen.

Maar vaak gaat het bouwvakkers niet alleen om het verdienen van meer geld. Vrijheid om eigen keuzes te maken en onafhankelijk zijn van een werkgever zijn grote voordelen voor veel timmermannen, metselaars, voegers, stukadoors en tegelzetters om zzp’er te worden. Bovendien kiezen veel mensen op latere leeftijd voor een zelfstandig ondernemerschap in de bouw, vooral als ze geen vaste baan meer kunnen vinden. Maar hoe staat het zzp-landschap in de bouw ervoor? Hoe wordt je zzp’er in de bouw en waar moet je op letten?

Steeds meer vraag naar mensen die met hun handen werken

Er is steeds meer vraag naar mensen die graag met hun handen werken, vooral in sectoren waar menselijke input nog steeds nodig is omdat technologie dat niet kan vervangen. Er zijn daarom nog steeds veel banen in bijvoorbeeld de schoonmaak, kinderopvang, techniek en bouw waar veel vraag naar is. In de technische sector is er een grote behoefte aan geschoolde arbeidskrachten, en werkgevers speuren vaak mbo-scholen af op zoek naar veelbelovend talent.

Steeds meer vrouwen kiezen ook voor een technisch beroep en dit zorgt voor een grotere en diversere groep werknemers. Ook in het onderwijs is er een constante vraag naar docenten, met name voor de praktische vakken die hands-on ervaring vereisen. Dit alles laat zien dat er volop kansen liggen voor mensen die het liefst praktisch werk doen en zich willen verdiepen in banen waar menselijke vaardigheden en expertise centraal staan. Maar hoe staat het ervoor met zzp’ers?

Hoeveel zzp’ers zijn er dan in de bouw?

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland blijft sterk groeien. Aan het begin van dit jaar waren er meer dan 1,25 miljoen zzp’ers, dat is bijna 160.000 meer dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het aantal zzp’ers zich in de afgelopen tien jaar zelfs verdubbeld. Dit is vooral zichtbaar in de bouwsector, waar het aantal zelfstandige vakmensen in dezelfde periode meer dan verdubbeld is tot ruim 231.000.

Waar moet je aan denken als zzp’er in de bouw?

Wil jij ook zzp’er worden in de bouw? In dat geval zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om succesvol te worden. Er komen namelijk een stuk meer verantwoordelijkheden bij kijken, want je wordt zelfstandig ondernemer. Er is geen HR-afdeling of financiële afdeling die zaken voor je regelt. Je moet bijvoorbeeld zelf 8% van je inkomen opzij zetten voor vakantiegeld en je eigen vrije dagen. Op vrije dagen heb je namelijk geen inkomen. Feestdagen worden ook niet doorbetaald en dat kan jaarlijks best wel oplopen.

Tevens ben jij de aangewezen persoon om voor je pensioen te sparen. Hiervoor kun je ongeveer 5% van je maandinkomen aan de kant zetten. Zorg ook voor een nette administratie en doe op tijd je btw-aangifte. Presenteer jezelf goed bij opdrachtgevers om eventuele zorgen over hogere kosten te weerleggen en wees bewust van de minder stabiele werkzekerheid vergeleken met een vaste baan. Maar dat is niet alles, je moet ook denken aan verzekeringen, gereedschap en werkkleding. Je kunt online verzekeringen vergelijken en werkkleding en werkschoenen bij Bowork.nl halen om aan de slag te gaan.

Welke verzekeringen heb je nodig als zzp’er in de bouw?

Je wilt jezelf natuurlijk beschermen tegen financiële risico’s door goede verzekeringen af te sluiten. Een van de meest belangrijke is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt je namelijk tegen schadeclaims als jij of je medewerkers schade veroorzaken aan anderen of hun eigendommen. De Construction Allrisk (CAR)-verzekering is ook best wel handig, omdat deze zowel schade aan het bouwproject zelf dekt als aan anderen. Zeker nu de wetgeving op dit vak is veranderd.

Heb je een bestelauto voor je werk, dan is een bestelautoverzekering nodig. Voor het vervoer van materialen is een transportverzekering aan te raden. Op die manier ben je namelijk beschermd tegen schade tijdens het transport. Verder beschermt een inventarisverzekering je gereedschap en machines en een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor als je door ziekte of letsel niet kunt werken. Deze verzekeringen zijn allemaal nodig om je goed te beschermen tegen de risico’s van je werk in de bouw.

Welke risico’s loop je als zzp’er in de bouw?

Welke risico’s zijn er? Een groot risico is bijvoorbeeld aansprakelijkheid voor fouten tijdens je werk, zoals verkeerde berekeningen of vertragingen. Deze kunnen namelijk leiden tot schadeclaims en financiële verliezen. Door de fysiek zware aard van je werk loop je ook een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid en bedrijfsongevallen, waarvoor dus die arbeidsongeschiktheidsverzekering echt onmisbaar is. Daarnaast kan diefstal van je kostbare gereedschap een flinke financiële tegenslag betekenen, dus ook hier is een goede verzekering voor nodig.

Verder kunnen veranderingen in wetgeving, zoals nieuwe milieuregels, ook zorgen voor onzekerheid over je toekomstige werkomgeving. Tot slot vormen late betalingen door opdrachtgevers, vooral bij grote projecten, een risico voor je cashflow en kunnen ze je financieel wat kopzorgen opleveren. Je moet als zzp’er in de bouw goed op de hoogte zijn van deze risico’s en jezelf beschermen met de juiste verzekeringen en voorbereidingen.

Welke gereedschap en kleding heb je trouwens nodig?

Tot slot heb je als professionele bouwvakker een uitgebreide set aan gereedschappen en materialen nodig om efficiënt te kunnen werken. Belangrijke handgereedschappen zijn onder andere hamers, beitels, troffels, priemen, tangen, schroevendraaiers, sleutels, handzagen, waterpassen, spanningsmeters en meetlatten. Elektrisch gereedschap zoals zaagmachines, boormachines, sloophamers en stofzuigers maken het werk een stuk lichter.

Daarnaast zijn schroeven, boortjes, bouten, pluggen, kwasten, emmers, tie wraps, schuurpapier, verf, impregneermiddelen, verlengsnoeren en alleslijm altijd handig om te hebben. Voor klussen op hoogte zijn items zoals een krukje of rolsteiger onmisbaar. En voor veilig werken op de bouwplaats zijn een helm, veiligheidsbril, oorbeschermers, stofmaskers, kniebeschermers, handschoenen en werkschoenen met stalen neus absoluut noodzakelijk. Dus, wil jij ook aan de slag als zzp’er in de bouw? Dan weet je in ieder geval waar je op moet letten!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *