De geschiedenis van de mobiele app
In 1983 hield Steve Jobs een persconferentie in het luxueuze skigebied Aspen in de Verenigde Staten. Daarin kondigde hij de eerste versie van de Macintosh computer aan. Daarnaast sprak hij over de toekomst van digitale technologie. Hij zei toen dat er winkels zouden ontstaan die je via je telefoon toegang geven tot een variatie aan software. Hij vergeleek het toen met een muziekwinkel waar je de albums van je favoriete artiesten kon kopen – in die tijd nog op langspeelplaat! Niemand wist toen dat apps ooit zo’n grote rol in ons leven zouden gaan spelen.
De eerste mobiele apps
In 1997 kwam de Nokia 6110 uit. Deze telefoons bevatten een ingebouwde versie van het spelletje ‘Snake.’ Dit was de eerste mobiele app en in de jaren daarna bevatten steeds meer mobiele telefoons ingebouwde spelletjes en andere handige tools zoals een rekenmachine en een alarm. In 2007 kwam de eerste iPod uit met ingebouwde spelletjes zoals solitair en Brick. Met de iPod werd ook de iTunes store gelanceerd. Je kon toen voor het eerst via je iPhone muziek kopen in een webwinkel die door een groter platform gehost werd. Dat was de voorbode van de Apple App Store die een jaar later werd uitgebracht.
Woord van het jaar 2010
Tijdens de legendarische presentatie van de iPhone introduceerde Apple de App Store, een winkel waarin gebruikers applicaties voor hun telefoon konden aanschaffen. Deze digitale winkel bevatte van begin af aan 500 apps. In 2010 werd het woord ‘App’ gekozen als woord van het jaar en binnen afzienbare tijd werd “There’s an app for that” een begrip dat bijna iedereen wel eens gebruikt. Tegenwoordig kun je apps downloaden voor alles wat je maar kunt bedenken. Je leert zo een nieuwe taal, stemt je gitaar en leert een nieuw liedje spelen. Apps helpen ons bij het koken, het vinden van de weg en het bepalen van het moment waarop we vruchtbaar zijn.
Apple’s appstore werd al snel gevolgd door andere spelers op de markt
De App Store van Apple bevatte vanaf het begin zowel gratis apps als apps waarvoor je moest betalen. Dat concept is sindsdien zo gebleven. Je kunt tegenwoordig kiezen uit duizenden verschillende varianten. Veel apps bieden een gratis basisversie aan en hebben dan betaalde versies met betere kwaliteiten. De iPhone werd al snel opgevolgd door een brede variatie aan andere Smartphones. Deze Androids, Blackberry devices en Amazon smartphones kwamen met hun eigen App stores.
Google’s Play Store
De App Store die tegenwoordig het meest bekend is heet Google Play. Als je een smartphone koopt van de meeste merken behalve Apple en Blackberry dan bevat deze de basis Google software – zoals de zoekmachine, maps, agenda, rekenmachine, notepad, e-mail, enzovoort. Via Google Play kun je bijna alle bestaande Apps downloaden. De meeste bedrijven maken Apps voor Google Play en de Apple App Store. Daarnaast zijn ook de Amazon App Store en Blackberry’s App World populair.
Bellen als app
Jongeren van tegenwoordig kijken je vaak raar aan als je wilt bellen via een telefoonnummer. De meest populaire apps zijn vaak ontwikkeld rondom het thema communicatie. We houden contact met onze familie, vrienden en collega’s via platformen zoals WhatsApp, Telegram, Messenger en Signal. Deze apps hebben een internetverbinding nodig om te werken, maar dan kun je zonder extra kosten bellen (met of zonder video) en teksten en alle mogelijke andere informatie uitwisselen.
Sociale media
Sociale media apps zijn mogelijk nog populairder. Platformen zoals Facebook, Instagram, TikTok, Twitter en YouTube worden door miljarden mensen wereldwijd gebruikt. Zij houden zo in de gaten wat er in de wereld speelt. Deze apps passen wat je te zien krijgt aan op je voorkeuren. Daardoor lijkt het voor iedereen alsof de wereld zich met dezelfde interesses bezig houdt als zijzelf. Deze platformen hebben een enorm potentieel om mensen te verbinden met gelijkgezinden en zijn daardoor al snel ontdekt door ondernemers. Het gebruik is gratis omdat er enorme winst wordt gemaakt door betaalde advertenties en het verkopen van informatie over de keuzes en interesses van de gebruikers.
Open source of freeway apps
Er is een hele groep apps die ontwikkeld is om te voorkomen dat een commercieel bedrijf kan doen en laten wat ze willen met de software van apps en de informatie die dit genereert. Deze apps heten open source apps (vroeger freeway apps). Je kunt ervoor kiezen om een appstore zoals F-droid te installeren en daar vind je een heel aanbod aan dergelijke apps. Sommige programma’s – zoals OsmAnd werken extra goed als je graag kaarten wilt die je ook offline ondersteunen wanneer je gaat hiken, mountainbiken of paragliden. Het nadeel van deze appstore is dat het aanbod gelimiteerder is en dat je alsnog Google Play of de Apple App store moet gebruiken om de software voor je bank, DigiD en andere officiële apps te downloaden.
Reacties