Vrij en veilig surfen? Met deze 5 tips kies je de beste VPN-aanbieder

brand
Vrij en veilig surfen? Met deze 5 tips kies je de beste VPN-aanbieder

Vrij en veilig surfen? Met deze 5 tips kies je de beste VPN-aanbieder

Hackers, virussen, informatielekken. Overal liggen de virtuele struikrovers op de loer. En iedereen kan er het slachtoffer van worden. Alleen al in 2018 kreeg 8,5% van alle Nederlandse internetgebruikers van twaalf jaar en ouder te maken met cybercriminaliteit. Dat zijn 1,2 miljoen Nederlanders! Alleen dat al is een goede reden om je te oriënteren op een VPN-service. Daarmee vergroot je je veiligheid op het net aanzienlijk. En VPN biedt meer voordelen. 

Meer privacy, meer vrijheid, meer veiligheid. Dat zijn de belangrijkste argumenten om te kiezen voor een VPN verbinding (Virtual Private Network). Doordat je internetverkeer wordt omgeleid via een speciale VPN-server, zijn je gegevens versleuteld. Je blijft anoniem en bent beter afgeschermd tegen de ‘nieuwgierigheid’ en eventuele kwaadwillendheid van derden. Je IP-adres is niet te achterhalen. Die anonimiteit heeft grote voordelen en levert meer vrijheid op. Maar het belangrijkste is dat je beter beveiligd bent. Veiligheidsprotocollen verschillen per VPN, waardoor je het veiligheidsniveau kunt afstemmen op je persoonlijke situatie, zowel zakelijk als privé.

VPN als wapen tegen snelle toename digitale risico’s

Praten we elkaar meer risico’s aan dan nodig is? Allerminst. Naarmate we meer tijd op internet doorbrengen, massaal online shoppen en het web gebruiken voor financiële transacties, nemen de risico’s in rap tempo toe. De balans over 2018 die het CBS opmaakte in haar onderzoek Digitale Veiligheid en Criminaliteit, is ronduit zorgelijk. Cybercriminelen maakten in dat jaar 1,2 miljoen slachtoffers. Hierbij gaat het vooral om vermogensdelicten. Jongeren tussen de 12 en 25 jaar zijn het kwetsbaarst; 65-plussers blijken beter op hun hoede te zijn. Bedrijfsschades blijven in het onderzoek buiten beschouwing, maar ook die zijn jaar in jaar uit aanzienlijk.

Zowel in de bedrijfs- als privéomgeving kun je zelf veel maatregelen treffen om risico’s te verkleinen. Overheidscampagnes hameren daar onophoudelijk op. Veel herhaalde tips zijn: het gebruik van sterke wachtwoorden, het inschakelen van 2FA voor extra authenticatie, terughoudendheid bij het delen van persoonlijke gegevens, scherp blijven op wat je opent en geregeld updaten van goede beveiligingssoftware. Dan ben je er toch? Was dat maar waar. Cybercriminelen worden steeds slimmer en daar zul je je steeds beter tegen moeten wapenen. Daarom kiest een toenemend aantal internetgebruikers voor VPN. Zit je veel op onbeveiligde openbare wifi-netwerken? Dan is VPN zelfs een absolute must.

5 tips voor een kritische VPN-selectie

Want VPN draagt onder alle omstandigheden bij aan veilig en anoniem internetten, ongeacht het netwerk waar je gebruik van maakt. Een encryptiesleutel houdt je deur op slot voor hackers, niemand kijkt mee. Dankzij die voordelen neemt de populariteit van VPN snel toe en daarmee ook het aantal aanbieders. Waar moet je op letten?

1. Bij gratis VPN zit vaak een addertje onder het gras

Klinkt aantrekkelijk, gratis VPN. Maar pas op: voor niets gaat alleen de zon op. Veel gratis aanbieders gebruiken je gegevens voor advertentiedoeleinden of infecteren je apparaten met malware. Kies liever een betaalde dienst.

2. Denk aan de snelheid van je verbinding

Een omweg betekent automatisch: verlies van snelheid. Dat bedraagt vaak 10% tot 40%, maar kan zelfs oplopen tot 90%. Kies voor een stabiele en snelle oplossing. Die vind je vooral bij Nederlandse servers.

3. Check of je VPN-aanbieder ‘meekijkt’

In verschillende landen (met name in de VS) zijn VPN-aanbieders verplicht om ‘logs’ bij te houden. Je denkt dat je anoniem bent, maar er is dan dus één partij die meekijkt en gegevens wellicht moet delen met veiligheidsdiensten. Neem daarom de tijd om de leverings- en gebruiksvoorwaarden goed door te nemen. Let vooral op de privacyvoorwaarden!

4. Kies voor compatibiliteit

Gebruik je voor je verschillende apparaten meerdere besturingssystemen? Kies dan een VPN-applicatie die met alle systemen compatibel is, zodat je aan één abonnement genoeg hebt.

5. Kosten en betalingsmethode

Maak een goede afweging op basis van de prijs-kwaliteitsverhouding en de gewenste balans in veiligheid en privacy. Kies een aanbieder die een gangbare en transparante betalingsmethode hanteert. Let vooral ook op of een proefabonnement mogelijk is.

Geen blokkades, wereldwijd shoppen en streamen

VPN verhoogt je veiligheid en anonimiteit op het net, maar geeft ook meer vrijheid. Dat heeft alles te maken met het IP adres veranderen. Doordat je surft via een omweg, is niet jouw IP-adres zichtbaar, maar dat van de VPN-server. De meeste VPN-services hebben bovendien de mogelijkheid om IP-adressen in verschillende landen te gebruiken.

Dit biedt het voordeel dat je toegang kunt krijgen tot informatie die anders op basis van het landspecifieke IP-adres geblokkeerd zou zijn. Je heft de ‘geo blocking’ op, wat je de vrijheid geeft om letterlijk wereldwijd online te shoppen en mediadiensten af te nemen. Een veelgebruikt voorbeeld is dat je vanuit Nederland met een Amerikaans IP-adres kunt kijken naar Netflix VS. Maar andersom kan ook: vanuit het buitenland kijken naar Nederlandse kanalen die via het internet beschikbaar zijn. Veilig, anoniem en onbeperkt.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *