AutoCAD: technisch tekenen als een professional

brand
Autocad cursus - technisch tekenen leren

AutoCAD: technisch tekenen als een professional

De meeste mensen die in de techniek werken, zullen er minimaal weleens van gehoord hebben: AutoCAD, hét programma voor professionele technisch designers. CAD staat hier voor Computer Aided Design, oftewel: technisch ontwerpen en tekenen met computerondersteuning. De software is ooit in Amerika ontwikkeld voor militaire doeleinden, maar is inmiddels alweer bijna veertig jaar beschikbaar als commercieel product voor zowel particulieren als zakelijke klanten. Een blik op AutoCAD, met toelichting van AutoCAD trainer Harold Weistra van CADdesign uit Woerden.

Gerenommeerd

AutoCAD is niet het enige beschikbare CAD-programma, maar waarschijnlijk wel het meest bekende én ook het meest gerenommeerde. Dat komt niet alleen doordat het al lange tijd bestaat, maar uiteraard ook door de uitstekende kwaliteit, vele updates en uitgebreide mogelijkheden. In de loop der decennia is het dan ook uitgegroeid tot hét softwarepakket voor ontwerpen en technische tekeningen op het gebied van architectuur, ruimtelijke ordening, werktuigbouwkunde en nog veel meer. AutoCAD is dus ook aantoonbaar breed inzetbaar in veel verschillende branches.

“AutoCAD is een extra stuk gereedschap om jouw werk anders te doen of juist aan te vullen”, vertelt Harold Weistra, AutoCAD cursusleider en schrijver van het Nederlandstalige AutoCAD lesboek Basiscursus AutoCAD en AutoCAD LT, waarvan er 25.000 exemplaren zijn verkocht. “Om te beginnen met AutoCAD heb je maar twee zaken nodig: je eigen vakkennis en een technische tekening kunnen lezen.”

Autocad leren training

Technisch tekenen kan handiger en sneller met AutoCAD

Up to date

Eén van de belangrijkste sterke punten van AutoCAD is de vaste jaarlijkse update. Als gebruiker van het programma weet je al jaren zeker dat er elke maart een nieuwe editie van het programma verschijnt, met weer nieuwe mogelijkheden en een snellere werking. Je zit dus nooit jarenlang gebonden aan een product dat je langzaam ziet verouderen, reikhalzend uitziend naar een langverwachte update. Met AutoCAD heb je gewoon altijd een nieuw, fris stuk software.

CADdesign geeft al 20 jaar CAD-training. “Naast een basiscursus bieden wij ook een cursus voor gevorderden aan”, legt Weistra uit. “Hierin duiken we verder in de praktijksituatie. Bijblijven is belangrijk, want de software én de werkzaamheden kunnen veranderen. Zo leer je AutoCAD efficiënter in te zetten en dubbel werk te voorkomen.”

Mogelijkheden versus eenvoud

Het waanzinnig aantal mogelijkheden en opties dat AutoCAD biedt, is een belangrijk pluspunt, maar schrikt tegelijkertijd ook potentiële gebruikers af. AutoCAD staat erom bekend al sinds jaar en dag bij iedere nieuwe editie ook nieuwe opties in te bouwen. Daar moet wel bij worden vermeld dat dit voornamelijk voor de Windows-editie geldt. De iOS-versie van het programma is beduidend meer beperkt in zijn mogelijkheden. Veel iOS-gebruikers die per se AutoCAD willen gebruiken, installeren dan ook eerst Windows op hun Apple-device.

Zo’n overdaad aan opties betekent voor software vaak dat de complexiteit enorm toeneemt. Dit is waar AutoCAD zich onderscheidt. “Het gebruik van AutoCAD is prima binnen enkele dagen te leren door middel van een eenvoudige basiscursus AutoCAD. Zoals bij veel geavanceerde software heb je wel degelijk instructies en uitleg nodig voordat je aan de slag kunt, maar na een paar uur training zul je al merken dat het programma verrassend toegankelijk is”, vertelt Weistra enthousiast. “Een unicum in de wereld van technische designsoftware.”

Waarom AutoCAD proberen?

Een licentie voor AutoCAD is, net als de meeste professionele software, niet goedkoop. Dus waarom zou je hier als ondernemer in investeren? Wanneer je in een branche actief bent die met techniek, design of ruimtelijke ordening van doen heeft, is minstens het proberen van AutoCAD een no-brainer. Of je nu meubels ontwerpt, tuinen aanlegt of elektrotechnische machines bouwt, AutoCAD heeft voor verschillende doeleinden ook verschillende versies van het product vervaardigd. In veel van die versies kun je je designs in 3D bouwen, waardoor je een perfect beeld van jouw ontwerpen kunt creëren. Van ruwe schets tot gedetailleerde, technische tekening; AutoCAD helpt je van begin tot eind en brengt jouw product tot leven.

“Met een introductie AutoCAD Cursus van vier dagen leer je alle basisvaardigheden stap voor stap”, stelt Weistra. “Ik leg je hierin zaken uit zoals de schermopbouw, tekencommando’s, arceringen en sjablonen met veel plezier en persoonlijke aandacht. In kleine groepen met praktische voorbeelden. Daarna kun je gegarandeerd zelfstandig aan de slag met AutoCAD in jouw bedrijf.” Je krijgt ook een certificaat van deelname aan het einde van de training: “Dat is een officieel en internationaal erkend Certification of Completion, maar daarmee ben je nog geen Certified User of Professional. Daarvoor moet je een Engelstalig examen afleggen, die zijn wereldwijd hetzelfde. CADdesign is één van de weinige trainingscentrums in Nederland geautoriseerd om deze examens af te nemen.”

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Harold Weistra schreef:

    CADdesign is inmiddels verhuisd naar Woerden. Nog beter bereikbaar voor technici in het gehele land. Bezoek mijn website op https://www.caddesign.nl.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *