Scoren met Google Analytics: Conversiedoelen instellen

Google Analytics. Veel mensen denken meteen weer aan de vele verspeelde uren die ze eraan versleten hebben. En die uiteindelijke conclusie: je kan er wel veel mee, he. Maar zonder actie heb je niks aan inzichten. Heb je geen tijd om je website voortdurend te verbeteren, omdat je bijvoorbeeld al overstroomt van het werk, doe het dan ook niet. Wil je echter meer uit je website halen? Lees vooral verder.
Ik ga er vanuit in dit artikel dat je al Google Analytics hebt geinstalleerd op je website. Weet je niet of Google Analytics wel correct draait? Ga naar Google Analytics, klik op Alle Websitegegevens van de betreffende website, Beheerder bovenin, en in de kolom Property klik je op Trackinginfo / Trackingscode. Staat hier Gegevens ontvangen? Dan draait Google Analytics goed. Klik hier voor andere meldingen.
Raadzaam om Google Analytics direct te openen wanneer je verder leest.
In 2000 bezochten we de autodealer gemiddeld 7,6 keer voordat we een auto kochten. Dat is nu 1,6 keer. De behoefte aan informatie is niet minder geworden: we halen dat nu gewoon online. Dus wanneer ben je blij met een resultaat op je website? Dat verschilt per bedrijf. Voor een webshop is dat een online verkoop. Voor een autodealer is dat een afspraak. Voor een sofwarebedrijf is dat een demo. Niet elke conversie levert je direct omzet op. Interactie is vaak een belangrijke stap naar die omzet: in het geval van de autodealer is dat dus gelijk aan zes bezoeken. Een paar voorbeelden van conversies die je kan meten:
Kijk in welke categorie jouw bedrijf valt. Wanneer levert jouw site echt iets op? Kijk vervolgens welke kleine stappen daar naar toe leiden die je ook kan meten. Dit zijn je conversiedoelen.
Nog niet helemaal je conversiedoelen duidelijk?
Kijk dan naar de conversiemogelijkheden zoals Google Analytics die ziet:
OPBRENGST
ACQUISITIE
VRAAG
BETROKKENHEID
Voor het instellen van je conversies heeft Google Analytics een meetpunt nodig: een tellertje dat een gebeurtenis registreert dat Google Analytics weer terugkoppelt als geslaagde conversie. Daarvoor zijn er vier mogelijkheden:
De eerste drie spreken vanzelf, Gebeurtenis is even wat complexer en zal voor de meeste lezers niet van toepassing zijn. Voor Duur geef je de tijd in uren, minuten en seconden en voor Pagina’s / schermen per sessie geef je een aantal op. Bij Bestemming geef je een URL op, en kun je ook een waarde (in Euro’s) toekennen en mogelijke pagina’s die ervoor worden bezocht. Bijvoorbeeld: de contactpagina vóór de bedankpagina.
Voordat je begint, heb je een URL nodig als meetpunt. Maak voor je contactformulier daarom een aparte bedankpagina aan… die níet geindexeerd wordt en op nofollow staat. Anders vinden je bezoekers via Google deze pagina en klopt je meting niet. Je wilt dus dat Google deze bedankpagina niet vindt.
Maak je gebruik van de Yoast SEO plugin in WordPress? Dan stel je dit onder je pagina in met tabblad Geavanceerd, zet ‘Meta Robots’index op ‘noindex’ en ‘Meta Robots’-follow op Nofollow.
Helaas kun je doelen niet verwijderen wanneer Google Analytics aanstaat en gegevens verzameld. Voeg dus geen testjes toe, maar alleen echte doelen die je wil meten. Er zijn tot 20 doelen mogelijk per website. Duidelijk? Go!
Je doel is aangemaakt in Google Analytics en kun je nu gaan volgen in de rapportages. Doe dit voor al je doelen.
Je meet nu je conversiedoelen in Google Analytics. Leuk. En dan? Let’s play ball!
Ga naar Rapportage bovenin, in de kolom links naar Acquisitie, Alle Verkeer, Bron/Medium. Zie kolommen, hier kun je rechts de conversiedoelen erbij zetten.
Je ziet vervolgens het conversiepercentage per doel (“doelconversieratio”) , het aantal conversies (“behaalde doelen”) en de totale waarde (“doelwaarde”). Kortom: wat leveren je verschillende online marketing inspanningen precies op? Heeft Google Ads, Facebook Ads, de nieuwsbrief, die betaalde link, SEO, Twitter of Facebook wel zin, in termen van conversie? Klik in de kolom bovenin op bijvoorbeeld “behaalde doelen” om te kijken welk kanaal je het meeste of minste oplevert in aantallen conversies.
Voordat je iets gaat bepalen: heb je wel alle doelen toegevoegd?
Ga naar Rapportage bovenin, in de kolom links naar Conversies, Toeschrijving, Hulpprogramma’s. Je ziet hier de laatste verkeersbron waarvandaan de conversies plaatsvonden. Maar. Soms. Bezoeken mensen meerdere malen je website. Eerst via SEO, dan via Facebook, dan weer via SEO. Dan zie je onder Bron / medium alleen wat bij SEO staan als verkeersbron dat een conversie heeft opgeleverd. Maar Facebook had ook een rol. Hoe zie je dat? Goed dat je het vraagt, want dat is belangrijk.
Ga naar Rapportage bovenin, in de kolom links naar Conversies, Multi-channel trechters, Assisted Conversions. Hier zie je per soort verkeer (“MFC-kanaalsgroep”), of per medium of per bron óf per bron/ medium (beste keuze), de ondersteuning van een conversie (“assisted conversion”) en de conversies waarbij deze bron / medium de laatste verkeersbron was (“laatste klik of directe conversies”).
Staat er niks bij assisted conversion en niks bij laatste klik of directe conversies? Dan levert die verkeersbron jou dus niks op in termen van conversie. Kost die verkeersbron geld? Kijken hoe je het kan verbeteren of kan verwijderen, kun je dat geld zetten op iets wat wél werkt.
Algemene observaties:
En welke pagina’s kun je gaan verbeteren en vaker inzetten als bestemming voor je verkeerskanalen? Ga naar Rapportage bovenin, in de kolom links naar Gedrag, Site-inhoud, Bestemmingspagina’s. Nu zie je alle belangrijke pagina’s op je website, gesorteerd op aantal sessies. Rechts kun je ook weer de lijst sorteren op Doelconversieratio, Behaalde doelen en Doelwaarde.
Natuurlijk kun je veel meer leren in Google Analytics en daar óók acties aan koppelen. Maar als je bovenstaande hebt doorlopen, heb je als het goed is al genoeg actiepunten. Actiepunten gericht op meer conversie. Succes!
Een vraag die ik geregeld krijg: hoe geef je iemand toegang tot Google Analytics? En…
weggeefactie door Learnit Maakt u al gebruik van Google Analytics maar zou u graag nog…
Matt Cutts werkt als hoofd van het Google webspam team. Hij beantwoord regelmatig vragen van…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: