Startende ondernemers: hoe kies je de juiste bank voor zakelijk bankieren?

brand
bank voor zakelijk bankieren kiezen

Startende ondernemers: hoe kies je de juiste bank voor zakelijk bankieren?

Als je net bent gestart als zelfstandig ondernemer, moet je een enorm aantal keuzes maken. Vakinhoudelijke keuzes zijn vaak leuk om te maken, omdat ze deel uitmaken van hetgeen waarvoor je ondernemer geworden bent. Er komt echter ook een hoop noodzakelijke kwaad om de hoek kijken. De zakelijke rekening, bijvoorbeeld.

Je kunt niet zonder, want je zult toch ergens je bankzaken moeten onderbrengen. En hoewel je eerste factuur versturen en innen best leuk is, zal zakelijk bankieren al gauw een verplichting worden waar je zo weinig mogelijk tijd aan kwijt zult willen zijn. Daarom is het verstandig om je, zodra je je onderneming bent gestart, direct even goed te verdiepen in de verschillende opties en dit in één keer goed te regelen. En als je al een tijdje ondernemer bent, maar – om wat voor reden dan ook – een overstap van de ene bank naar de andere overweegt, dan wil je ook zeker weten dat je nu wél de ideale keuze maakt. Maar hoe doe je dat en waar let je op?

Bepaal éérst wat je nodig hebt vóórdat je een concrete bank onderzoekt

De meest gemaakte fout is klakkeloos je zakelijke rekening openen bij dezelfde bank als waar je je particuliere rekening al had lopen. Veel startende ondernemers doen dat en krijgen daar later spijt van. Het moet immers wel érg toevallig lopen, wil de voor jouw onderneming perfecte bank nu nét de bank zijn waar je al jaren privé klant bent.

Bepaal daarom, voordat je überhaupt naar namen van banken gaat kijken, welke wensen je hebt. Wil je (gratis) geld kunnen storten, bijvoorbeeld omdat klanten contant bij jou gaan afrekenen? Ga je veel geld op een zakelijke spaarrekening zetten? Wil je een iDEAL-koppeling, bijvoorbeeld voor in je webshop? Nagenoeg alle aanbieders van zakelijke rekeningen bieden dit soort services wel aan, maar elke bank rekent andere kosten en wat bij de ene aanbieder gratis is, daar moet je bij de ander voor betalen.

Wat vaak gebeurt, is dat de startende ondernemer een bank kiest en daar vervolgens zijn pakket samenstelt. Doe jezelf een plezier en werk omgekeerd: bepaal eerst welk pakket je wilt, en zoek daarna de ideale bank die dat pakket kan aanbieden.

Let op de spaarvoorwaarden

Starten met ondernemen

Standaard bankzaken verlopen bij zakelijke rekeningen niet veel anders dan bij particuliere. Geld overboeken, betalen met creditcards of betaalpassen, het ontloopt elkaar niet zoveel. Voor spaarrekeningen ligt dat iets gecompliceerder. Over het algemeen zul je bij je zakelijke rekening ook een spaarrekening openen, dus verdient het aanbeveling die ook te onderzoeken.

Daarom is het handig eerst de actuele rente te checken, vooral als je (op den duur) wat meer geld op je spaarrekening verwacht te zetten dan, bij wijze van spreken, een paar honderd euro. Sommige zakelijke spaarrekeningen geven helemaal geen rente meer, waar anderen nog 0,2 procent bieden. Op grote spaartegoeden kan dat natuurlijk wel degelijk een verschil maken. Probeer een vergelijkingssite te gebruiken, zoals Rente.nl, zodat je niet op de afzonderlijke websites van alle aanbieders hoeft te zoeken naar de rente.

Een optie die je bij veel zakelijke spaarrekeningen tegenkomt, is die van het spaardeposito. In zo’n deposito leg je een bepaald deel van je spaargeld voor een langere periode vast, in ruil voor een hogere rente. Als je verwacht langere tijd spaargeld opzij te kunnen/willen zetten, is het handig een bank uit te zoeken die deposito’s accepteert.

Houd er ook rekening mee dat je in de toekomst misschien ook denkt aan geld lenen in de vorm van een zakelijke lening, om te investeren of innoveren bijvoorbeeld. Banken bieden een doorlopend krediet aan tot een zeker maximum. Kijk goed naar de rente die je betaalt onder en boven die grens.

Onderzoek de boekhoudmogelijkheden

Als je nog maar net begonnen bent, verstuur je waarschijnlijk nog geen wagonladingen facturen – en als het wel zo is: goed bezig! Maar op den duur loopt je administratie behoorlijk op, en wil je waarschijnlijk boekhoudsoftware gaan gebruiken. En dan is het wel zo handig als jouw zakelijke bank een koppeling heeft met de boekhoudsoftware die je gebruikt. Zo kun je banktransacties snel en automatisch inlezen. Verken deze optie in een vroeg stadium, zodat je er later geen werk meer aan hebt.

Zo ben je klaar voor de toekomst en kies je jouw ideale bank, nu en op de lange termijn.

Dit is ook het moment om te zorgen voor meer zekerheid voor jezelf in inkomen. Dat doe je door te kijken naar verzekeringen. Specifiek de arbeidsongeschiktheidsverzekering die je bij arbeidsongeschiktheid verzekert van inkomen, en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, die schade aan personen of spullen vergoedt.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *