AI Writing tools: Gaat AI het tekstschrijven overnemen?

brand
AI Writing tools - AI vs copywriters

AI Writing tools: Gaat AI het tekstschrijven overnemen?

De AI-revolutie voltrekt zich achter de waas van een pandemie. Je zou bijna vergeten dat Google’s AlphaGo de beste speler ter wereld versloeg, AI nu helpt bij het ontwikkelen van medicijnen en het bouwen van een nieuwe generatie processors, zoals Baidu’s Kunlun 2. Online diensten zoals automatisch vertalen zijn gewoon stukken beter geworden, en nu zijn er ook tal van tools die met een paar woorden al een heel stuk voor je schrijven. In hoeverre zijn tekstschrijvers te vergelijken met paarden die geheel met auto’s zijn vervangen? In dit blog een eerste verkenning met een paar tools.

Het schrijversvak anno 2021

Als tekstschrijver hoor ik steevast deze twee vragen terugkomen: wat gaat het kosten? En wanneer denk je het te kunnen opleveren? Een hoge kwaliteit van de tekst is vanzelfsprekend. De prijsvraag is logisch, zeker bij nieuwe klanten die geen idee hebben wat een artikel of whitepaper eigenlijk kost qua hoeveelheid werk. Er is nu eenmaal een budget om binnen te blijven. Nu zijn er tekstschrijvers op de markt die er geen hypotheek mee hoeven te betalen – studenten, verveelde kantoormensen en huisvrouwen/mannen – die je voor een prikkie kunt inschakelen. De kwaliteit is daar echter ook vaak naar. Aan de andere kant staat de waarde van journalistiek onder flinke druk – DPG Media betaalt zijn journalisten nog altijd slechts 13 eurocent per woord. Er is ook een midden- en hoogsegment in het schrijversvak waar uurlonen variëren van € 45 tot € 150 per uur. Het gaat hier vaak om specialisaties.

De oplevertijd hangt af van de drukte en alle hangende afspraken die de tekstschrijver heeft. Een project is pas definitief wanneer er een go! wordt gegeven, en ondanks al het afstemmen en brieven, kan dat vanwege diverse redenen soms flink vertraagd worden. Maar als dat akkoord er eenmaal is, dan is de wens bijna altijd dat het zo goed als gisteren wordt opgeleverd.

AI als nieuwe speler

Dit is het speelveld waarin AI zich als innovatie ontpopt. Een markt met diverse wensen en spelers waar AI zeker voor enige disruptie kan zorgen. Betaalde oplossingen zoals Wordsmith of WordAI beloven redacties efficiënter te maken met razendsnelle, goedkope teksten en gratis oplossingen zoals Grammarly bijvoorbeeld bieden extra kwaliteitsslagen. Je kunt alle AI-schrijfdiensten in grofweg drie groepen onderverdelen:

3. Volledige tekstschrijvers

AI writing tool Articoolo

Voorbeeld: Articoolo.com (site known to be offline per 1 sept 2022)

Een AI dat volledige teksten schrijft op basis van input zoals zoekwoorden, beurscijfers en sportresultaten. Oplossingen met een prijskaartje. Al sinds 2014 gebruikt de Associated Press de AI-writer Wordsmith van Automated Insights voor het schrijven van sport- en beursnieuws. Deze teksten zijn standaard en gemakkelijk te automatiseren.

2. Aanvullende AI-schrijfdiensten

AI writing tool Wordtune

Bron: Wordtune

Je begint met schrijven en de AI maakt je tekst af. Peppertype.ai is hier een uitgebreid voorbeeld van, met verschillende AI-tools voor social media, SEO, e-commerce, producten en websiteteksten. En zo is er Wordtune wat werkt als Chrome-plugin die variaties biedt op een geselecteerde zin. Dit zijn veelal gratis oplossingen met een premium-variant, bedoeld voor redacties en schrijvers.

3. Kwaliteitscontroles

AI writing tool Hemmingway App

Bron: Hemmingwayapp.com

F7 in Microsoft Word of Google Drive zal bij iedere tekstschrijver (en scholier!) bekend moeten zijn. Je krijgt direct feedback op spelling en grammatica, maar ook op beknoptheid, taalgebruik en woordkeuze. Er zijn vele soortgelijke tools online beschikbaar, veelal gratis. De Hemmingway app verdient een bijzondere vermelding, omdat je hier heel snel de leesbaarheid mee bepaalt aan de hand van de zinlengtes.

De waarde die AI biedt

Opmerkelijk is dat momenteel alleen het schrijwerk met veel herhaling, zoals beursnieuws, echt volledig kan worden geautomatiseerd. Ook de woordenzooi op het internet – en daarmee bedoel ik SEO-teksten uitsluitend bedoeld voor zoekmachines – valt hieronder. Leesbaarheid en duidelijkheid is daar volledig ondergeschikt aan het noemen van zoekwoorden.

Wil je echter tekst die hout snijdt, waarmee je je bedrijf durft te representeren en daadwerkelijk kunt verwachten nieuwe klanten te verleiden, dan komt er toch mensenwerk aan te pas. Iemand die een laatste scherpe blik werpt en zegt: Ja, dit kun je zo naar buiten brengen. De menselijke interpretatie gebaseerd op inhoudelijke kennis en ervaring is simpelweg niet snel te vervangen met wat software. Wat AI wel goed kan doen, is om tekstschrijvers beter en efficiënter in hun werk te maken. De waarde van AI verschilt daarom per toepassing en schrijver. Waar de ene schrijver moeiteloos aandachtstrekkende koppen uit zijn mouw schudt, zal de andere schrijver kampen met een beperkte woordenschat en zal een derde schrijver neigen tot veel te lange zinnen. AI-tools zijn veelal gespecialiseerd tot één van die aandachtsgebieden.

Gratis AI-tools voor schrijvers

AI-tools voor schrijvers

Het volgende rijtje geeft een opsomming van gratis tools die gemakkelijk te gebruiken zijn om je schrijfwerk beter en sneller af te leveren. Voor schrijvers die zich uitsluitend in het Nederlands uitdrukken is er nog niet zoveel beschikbaar als voor de Engelse schrijvers, maar het lijstje groeit:

  • Hemmingway app
    Gratis online, betaald als app. Geeft een score aan de leesbaarheid volgens de Flesch Reading Ease Formula (Flesch-methode). Je ziet direct welke zinnen lang zijn en waar afwisseling in lengtes mist. Engelse teksten krijgen inhoudelijke feedback op zelfstandige naamwoorden, synoniemen en passiviteit.
  • Spelling.nu
    Online spellingscontrole in het Nederlands, Engels (Let op, Amerikaans-Engels!), Duits, Frans en Spaans.
  • Schrijfassistent.be
    Belgische spellingscontrole die controleert op spelling, DT en co, herhaling, passiviteit, toon en naamwoordstijl en daarbovenop ook taaltips geeft over uitspraak en Belgisch woordgebruik. Handig voor wanneer je teksten zich in het grensgebied bevinden.
  • Synoniemen.net
    Gebruik je teveel hetzelfde woord? Ras ‘m door Synoniemen.net voor alternatieven.
  • Thesaurus – Grammarcoach
    Engelse schrijvers kennen Thesaurus voor synoniemen, dat nu ook een schrijftool heeft.
  • Grammarly
    App of plugin, gratis en betaald. Grammarly is het zwaargewicht voor de Engelse spellingcontrole.
  • Wordtune
    Ook als app of plugin voor Google Chrome. Plak die ene zin (Engels alleen helaas) en zie vijf andere manieren om precies hetzelfde te zeggen. Erg handig wanneer je ziet dat je veelal met dezelfde zinconstructies werkt.
  • Tone Analyzer
    Dit is een hele leuke in het rijtje, omdat deze je feedback geeft over de toon van je tekst. Op documentniveau worden de tonen als emoties genoemd (anger, fear, joy, sadness etc.) en op zinsniveau toegelicht.
  • Tekst Synth
    Wereld’s beste taalmodel volgens de bescheiden mensen achter de tool. Gratis, en vooral bedoeld voor Engelse teksten, maar werkt ook (maar slecht) voor Nederlands. Je vult wat woorden in en voila: gratis tekst rolt eruit. Met de knop More blijft hij doorgaan. Benieuwd wat voor teksten oplevert? Zie hier een voorbeeld tekst rondom linkbuilding.
  • Peppertype.ai
    Verzameling aan handige tools voor Engelse teksten, gratis te gebruiken tot 10.000 woorden. Van headlines, social media posts, Google Ad copy en blog ideeën tot blog intro’s, conclusies en outlines.

Mis je een handige AI-tool voor schrijven? Plaats ‘m in de comments!

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *