Als ondernemer zorgverzekeringen vergelijken? 7 handvatten en tips

brand
Als ondernemer zorgverzekeringen vergelijken? 7 handvatten en tips

Als ondernemer zorgverzekeringen vergelijken? 7 handvatten en tips

Eén voor één maken de zorgverzekeraars hun premies voor 2020 bekend. Het gemiddelde stijgingsgemiddelde bedraagt 37 euro. Je zorgpremie wordt dus ongeveer 3 euro per maand duurder. In zowel de basisverzekering als in de aanvullende verzekeringen treden veranderingen op. Je hebt tot 31 december de tijd om over te stappen. Vanaf 12 november kun je weer zorgverzekeringen vergelijken. Hoe vind en kies je een goedkope zorgverzekering die biedt wat jij nodig denkt te hebben? In deze blog reik ik je handvatten en tips aan.

Ik snap dat je als zelfstandig ondernemer wel wat anders te doen hebt dan de voor- en nadelen napluizen om verstandig een zorgverzekering te kiezen, maar neem er toch wat tijd voor. Het kan je namelijk geld schelen. Bovendien is het niet onbelangrijk dat de zorgverzekering waar je voor kiest en betaalt past bij jouw stijl van leven en verwachtingen rond de medische of tandheelkundige zorg die je in 2020 nodig denkt te hebben.

Nieuwe premies, nieuwe handvatten

Waarom kun je hier beter wél bij stil staan? Zorgverzekeraars stellen niet alleen jaarlijks hun premies bij, ze maken tevens nieuwe afspraken met huisartsen en ziekenhuizen en passen hun aanvullende verzekeringen aan. Die worden óf minder uitgebreid, óf duurder. Met name de aanvullende tandartsverzekering staat onder druk. Het loont dus altijd de moeite om te checken of je zorgverzekeraar in 2020 de verwachte waar voor je geld biedt of dat je beter uit bent door over te stappen. Dat kan tot en met de laatste dag van dit jaar.

7 handvatten en tips bij het vergelijken van zorgverzekeringen

Dokter poseert in operatiekamer

De pijler onder je zorgverzekering is je basisverzekering. Die kun je op maat uitbreiden met een aanvullende verzekering. Ga je de aanbiedingen voor een zorgverzekering in 2020 vergelijken, stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Dekt de basisverzekering alle zorg die voor mij en mijn partner/gezinsleden relevant is?
  2. Ben ik vrij in het kiezen van mijn zorgverlener en wil ik dat zijn, al is dat meestal iets duurder?
  3. Hoeveel krijg ik precies vergoed als ik kies voor een verzekering op basis van zorgcontracten (geen vrije keus)?
  4. Wat kan ik uitsparen door het wettelijk vastgestelde eigen risico (€ 385,- per jaar in 2020) te verhogen?
  5. Hoe groot is de kans dat ik kosten maak voor de fysiotherapeut, tandarts of een nieuwe bril en hoe kan ik dat verantwoord aanvullend verzekeren?
  6. Wat zeggen andere klanten over hun ervaringen met hun zorgverzekeraar als het aankomt op klantvriendelijkheid en snel uitkeren?
  7. Hoe zit het met toegankelijkheid, bereikbaarheid en declareergemak?

Goedkope zorgverzekering versus realistische prijs-kwaliteitverhouding

Het is verleidelijk om bij het vergelijken van zorgverzekeringen te focussen op zo goedkoop mogelijk. Besef wel dat goede zorg essentieel is en dat niemand precies kan voorspellen wat je wel of niet nodig gaat hebben. Zorg kan bovendien de continuïteit van je bedrijfsactiviteiten raken. Denk aan het risico op wachttijden, maar ook aan onverwachte kosten die je liquiditeit in gevaar kunnen brengen. Het zijn argumenten om je goed te verzekeren, tegen een realistische prijs-kwaliteitverhouding.

Bij ZZP Nederland kun je deelnemen aan een collectieve zorgverzekering. Het kan altijd interessant zijn om de bijbehorende voor- en nadelen af te zetten tegen een individuele zorgverzekering. Of je voordeliger uit bent is de vraag. Minister Bruins van Medische Zorg heeft de korting op collectieve zorgverzekeringen in 2020 namelijk teruggebracht van 10% naar 5%.

Combi-verzekeringen zorg en inkomen

De zorgverzekering is op dit moment de enige verzekering die je als zzp’er verplicht bent om af te sluiten. Dat zzp’ers geen fan zijn van verplichte verzekeringen, bleek de afgelopen maanden uit de felle weerstand tegen de overheidsplannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De plannen lijken voorlopig van de baan. Dat neemt niet weg dat het de moeite waard is om eens te kijken naar de combinaties van zorg- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die verzekeraars in toenemende mate aanbieden. Voor als je niet alleen de zorg voor je gezondheid, maar ook je inkomensrisico’s goed wilt afdekken.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Zorgkiezer schreef:

    Interessante blog! Wat fijn om allemaal tips te lezen rondom het kiezen van een zorgverzekering. Ik ben zelf ook ondernemer en heb inderdaad vaak geen tijd om alle verzekeringen met elkaar te vergelijken. Groetjes, Anne

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *