Belevenistrend 2020: sim racing met F1 simulator

brand

Echt iets kunnen beleven en ervaren: het wordt steeds belangrijker in het entertainment-segment. Consumenten willen dicht op de actie zitten en iets kunnen ervaren alsof ze er zelf echt bij zijn. Bijvoorbeeld door grote schermen, VR-toepassingen en audio-effecten. Mede daarom komen er bijvoorbeeld steeds meer games uit in VR – waarmee je dus echt ‘in’ de game zit. Gecombineerd met de alsmaar groeiende populariteit van Formule 1 in Nederland was het wachten op de volgende belevenistrend: Sim racing met een F1 simulator. En zo’n F1 simulator kun je tegenwoordig heel eenvoudig huren voor op ieder evenement.

Van trainingsmateriaal naar entertainmentmiddel

Simulators zijn op zichzelf niet nieuw. Simulators worden al decennia gebruikt om bijvoorbeeld piloten of hijskraanmachinisten te trainen. Met de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zijn ze echter een stuk eenvoudiger (en goedkoper) geworden om te produceren, waardoor simulatie van hoge kwaliteit bereikbaar wordt voor de massa.


Dat biedt leuke mogelijkheden in het licht van de huidige belevenistrend: sim racing bijvoorbeeld. Een toepassing als deze is ingrijpend andere koek dan een avondje op je Xbox of PlayStation en dat heeft alles te maken met de belevenis.

Verschillende soorten en maten

Simulators zijn er in allerlei verschillende varianten. Sommige werken met VR, waarbij je een VR-bril opzet en echt in de virtuele wereld zit. Over het algemeen biedt dat natuurlijk de beste ervaring. Maar ook simulators zonder VR-toepassing bieden een hoop extra’s ten opzichte van je eigen game-console. Bij een F1-simulator zit je bijvoorbeeld echt in coureurshouding in de simulator en maak je in sommige gevallen, als er geen VR wordt gebruikt, wel gebruik van een groot, gebogen scherm dat je hele blikveld beslaat.

Daarmee is zo’n simulator ook echt van een compleet andere orde dan de oude game-apparaten die je vooral vroeger in grote speelhallen zag. Ja, hier zaten race-games tussen, maar het is belangrijk je te realiseren dat een echte simulator ingrijpend meer ervaring en kwaliteit biedt. Daarnaast zijn goede F1 simulators ook voorzien van officiële F1 kenmerken, zoals de echte circuits. Dat doet iets met je belevenis.

Opkomst door Formule 1

Dit soort simulators zijn de laatste ontzettend in opkomst en dat heeft natuurlijk alles te maken met de huidige populariteit van Formule 1 in Nederland. F1 simulators wordt dan ook steeds vaker ingezet tijdens evenementen en stuiten daar op veel enthousiasme. Ze zijn daarmee een mooi voorbeeld van hoe een plotse maatschappelijke trend impact kan hebben op evenementen, en ook op bijvoorbeeld zakelijke beurzen.

Toekomst van F1 simulators

Houdt de populariteit dan op zodra Max Verstappen met pensioen gaat? Los van het feit dat dat nog wel een flink aantal jaren zal duren, zet de belevenistrend (niet alleen in Nederland, maar wereldwijd) zich natuurlijk door. Simulators blijven zich ontwikkelen en zullen steeds realistischer worden. Dus hoewel F1 in de toekomst wellicht weer wat aan populariteit zou moeten inboeten, worden simulators naar alle waarschijnlijkheid dusdanig waarheidsgetrouw dat ze een succes op ieder evenement blijven. Wat dat betreft lijkt de toekomst van alle simulators, en ook die van F1 simulators, wel verzekerd.

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *