Bitcoin ETF’s: wat zijn dat?

brand
Bitcoin ETF’s: wat zijn dat?

Bitcoin ETF’s: wat zijn dat?

Laten we maar met de deur in huis vallen. (Spot) ETF’s zijn dit jaar de spannendste en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency. Maar wat zijn ETF’s? En wat zijn de impact en de risico’s daarvan? We gaan het ook hebben over bitcoin en bitcoin ETF’s. Laten we beginnen met hoe cryptocurrency begon.  

The internet of things 

Het internet heeft zich in verschillende stadia ontwikkeld, te beginnen met web 1.0, gevolgd door web 2.0 en uiteindelijk web 3.0. In de tijd van web 1.0 waren websites voornamelijk eenvoudige homepages met beperkte interactieve mogelijkheden. Met de opkomst van web 2.0 werd het mogelijk om actiever deel te nemen aan het internet. Dit omvatte de opkomst van sociale media en online forums, waar mensen met elkaar konden communiceren en informatie konden delen. Web 3.0 markeert een verdere evolutie waarin mensen praktisch altijd online zijn. Binnen web 3.0 spelen concepten zoals cryptocurrency, big data, NFT’s (niet-vervangbare tokens) en het internet of things (IoT) een cruciale rol. Deze ontwikkelingen begonnen in de jaren 2000 en 2010. 

Bitcoin in het kort 

Bitcoin is de allereerste digitale munt die gedecentraliseerd is. Dit betekent dat er geen centrale autoriteit of bank is die het controleert. De transacties worden rechtstreeks tussen gebruikers uitgevoerd en vastgelegd in een openbaar grootboek dat bekendstaat als de blockchain. Bitcoin is populair vanwege de anonimiteit die het biedt aan gebruikers en het feit dat transacties moeilijk traceerbaar zijn. Iedereen kan Bitcoin verhandelen met behulp van een crypto portemonnee (wallet). Als je Bitcoin wilt kopen of verkopen, kun je dit doen via een cryptocurrency-beurs. Het is echter belangrijk om te onthouden dat beleggen in Bitcoin en andere cryptocurrencies risico’s met zich meebrengt. De waarde van Bitcoin kan sterk schommelen, en als je je wachtwoorden of toegangssleutels kwijtraakt, ben je op jezelf aangewezen omdat er geen bank is om je te helpen. Het is dus belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen bij het beheren van je cryptocurrency. 

Bitcoin ETF’s: wat zijn dat?

Bitcoin en duurzaamheid  

Laten we het kort hebben over de duurzaamheid van Bitcoin en blockchain. Het is waar dat Bitcoin veel energie verbruikt. Elke transactie wordt namelijk meerdere keren vastgelegd, wat energie intensief is. Maar het is belangrijk om te relativeren: traditionele banksystemen en creditcardmaatschappijen verbruiken zelfs tweemaal zoveel energie. Bovendien is meer dan driekwart van het energieverbruik van Bitcoin afkomstig van duurzame bronnen. Dus, als we kijken naar duurzaamheid, valt het allemaal wel mee met Bitcoin en blockchain. 

Wat is een ETF? 

Een ETF, oftewel een exchange-traded fund, is eigenlijk een soort beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het wordt ook wel een indextracker genoemd, omdat het de prestaties van een bepaalde beursindex volgt. Het handige aan ETF’s is dat ze investeerders de mogelijkheid bieden om blootstelling te krijgen aan bijvoorbeeld bitcoin, zonder daadwerkelijk de bitcoin te bezitten of op te slaan. In plaats daarvan kunnen ze simpelweg aandelen van het ETF kopen. Deze fondsen kunnen verschillende dingen volgen, zoals de toekomstige waarde van cryptocurrency of zelfs de aandelen van bedrijven die op de een of andere manier betrokken zijn bij crypto. Het belangrijkste om te begrijpen is dat ETF’s momenteel geen directe toegang hebben tot bitcoin, tenzij ze goedgekeurd worden door de SEC, de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten. Deze worden vaak “spot ETF’s” genoemd. 

Bitcoin ETF’s: wat zijn dat?

Wat is een Bitcoin ETF? 

Wanneer we praten over Bitcoin ETF’s, hebben we het specifiek over ETF’s die gerelateerd zijn aan de cryptocurrency Bitcoin. Bitcoin heeft verschillende toepassingen. Je kunt ermee betalen, het als een investering beschouwen of het zelfs zien als een manier om waarde op te slaan. Bitcoin ETF’s bieden een indirecte manier om in Bitcoin te investeren, maar je kunt ook rechtstreeks Bitcoin kopen. In 2023 zijn er enkele populaire Bitcoin ETF’s beschikbaar, waaronder BITO, BITI, XBTF, BTF, MAXI en BITS. Bijzonder is dat BITO en BITI beide worden aangeboden door ProShares. 

Groot nieuws van investeringsbanken en de SEC 

Grote investeringsbanken zoals BlackRock, Citadel, Fidelity en Deutsche Bank hadden plannen om dit jaar zogenaamde “spot Bitcoin ETF’s” aan te bieden. Andere bedrijven zoals Wisdom Tree, Invesco, Valkyrie, Ark Invest en VanEck hadden ook interesse in deze markt. BlackRock is trouwens de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Maar hier komt de SEC (Securities and Exchange Commission) in beeld. Tot op heden heeft de SEC alle aanvragen voor Bitcoin-fondsen afgewezen. De zorgen van de SEC draaien voornamelijk om de transparantie van de markt en het risico van manipulatie. BlackRock en soortgelijke bedrijven hebben weliswaar voorgesteld om toezicht te houden, waarbij ze informatie zouden delen, maar de SEC lijkt te vinden dat BlackRock’s voorstel niet gedetailleerd genoeg is. Met dit toezicht zouden transacties worden gevolgd, activiteiten worden vastgelegd en de identiteit van klanten worden onthuld. De Bitcoin ETF’s waar BlackRock en anderen aan werken, zouden de huidige prijzen van Bitcoin volgen, in tegenstelling tot andere Bitcoin ETF’s die de SEC wel heeft goedgekeurd. Deze laatste categorie volgt de toekomstige waarde van cryptocurrency of beheert aandelen van bedrijven die op een of andere manier betrokken zijn bij crypto. 

De voorstellen 

Het voorstel van BlackRock zou ook tekortkomingen aanpakken, zoals het ontbreken van een mechanisme dat voorkomt dat klanten hun activa ongeoorloofd kunnen overdragen aan een niet-geautoriseerde partij. Alle voorstellen die de SEC ontvingen, kwamen pas weken na de rechtszaak tegen Coinbase en Binance. Eén van de problemen in die rechtszaak, met betrekking tot het witwassen van geld, zou worden aangepakt door de voorgestelde maatregelen. Het leek bijna toevallig dat deze gebeurtenissen zo kort op elkaar volgden. Als de SEC deze voorstellen zou goedkeuren, zou dit aanzienlijke voordelen opleveren voor de cryptomarkt. De goedkeuring van het voorstel van Deutsche Bank zou bijvoorbeeld de crypto-markt in Europa stimuleren en daarmee ook handelaren in Amerika helpen, omdat dit de liquiditeit en vraag zou vergroten. Een punt van zorg is echter dat BlackRock geen echte ETF, maar een trust, op de markt wil brengen. Dit heeft gevolgen voor de aandelenmarkt. 

Wat is de mogelijke impact van ETF´s?  

Als de spot Bitcoin ETF’s en trusts vóór de deadline in oktober dit jaar worden goedgekeurd, zou dit aanzienlijke voordelen met zich meebrengen. Allereerst zou het een aanzienlijke kapitaalinjectie in de crypto-industrie betekenen. Daarnaast zou het de weg vrijmaken voor nieuwe stable coins, de mogelijkheid om traditionele activa te tokeniseren, vooruitgang in de ontwikkeling van crypto-infrastructuur, en een grotere verscheidenheid aan ETF’s. Een Bitcoin ETF zou tevens een toegangspoort kunnen vormen voor pensioenfondsen en durfkapitaal bedrijven om de wereld van cryptocurrency te betreden. Het zou ook investeerders aantrekken die eerder aarzelden vanwege de complexiteit van directe crypto-investeringen, waardoor de crypto-markt diverser wordt. Bovendien zou dit goedkeuringsproces een brug slaan tussen de traditionele financiële wereld en de opkomende crypto-markt. Dit zou het vertrouwen vergroten, de liquiditeit verbeteren en de algehele waarde van cryptocurrency verder doen toenemen. 

De risico’s van ETF’s 

Het kopen en bewaren van Bitcoin via ETF’s brengt bepaalde risico’s met zich mee. Investeerders moeten namelijk vertrouwen op de ETF-aanbieders om Bitcoin voor hen te kopen en veilig op te slaan. Dit houdt in dat er een potentieel risico op fraude en slecht beheer bestaat. Omdat investeerders feitelijk aandelen in het ETF-fonds bezitten in plaats van direct Bitcoin te bezitten, ontstaan er ook risico’s met betrekking tot de bewaring en de operationele aspecten van het fonds. Bovendien, als grote vermogensbeheerders zoals BlackRock zich bezighouden met Bitcoin-investeringen, kan dit leiden tot zorgen over gecentraliseerde macht. Bitcoin is oorspronkelijk ontworpen om transacties op peer-to-peer niveau te verifiëren zonder tussenkomst van derden. ETF’s introduceren echter plotseling weer het vertrouwen in derde partijen, wat in strijd lijkt te zijn met het oorspronkelijke ontwerp van Bitcoin. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Bennie Bitcoin Lover schreef:

    Ik snap wel dat de Bitcoin prijs flink omhoog gaat door ETF’s, maar ik vind het geen goede ontwikkeling. Het was juist mijn hoop dat Bitcoin echt een betaalmiddel zou worden, en door deze ETF’s wordt het juist echt richting de rol van Leuk om in te investeren geduwd.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *