Wat is Internet of Things en waarom is het interessant voor bedrijven?

brand

Internet of Things (IoT) is een term die je niet ontgaan zal zijn in de afgelopen jaren. Steeds vaker verschijnt deze term in het nieuws of in blogartikelen. Onder Internet of Things verstaan we het koppelen van apparaten aan het internet. Zo is het tegenwoordig mogelijk om je koelkast of koffiezetapparaat met je WiFi-netwerk in huis te verbinden, met het juiste koffiezetapparaat bedrijf (zie Verbouwkosten.com) weliswaar. Middels een app op je mobiele telefoon kun je deze apparaten vervolgens bedienen. Handig als je op de bank zit en alvast koffie wilt zetten! Ook is het met Internet of Things mogelijk om sensoren op afstand uit te lezen. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat van je energieleverancier. Dit apparaat maakt het mogelijk maakt om je thermostaat op afstand te bedienen.

In dit artikel gaan we verder in op de populariteit van Internet of Things en de kans die het bedrijven biedt. Bedrijven kunnen slim inspelen op de informatie die sensoren met ze delen. Hierbij speelt privacy een belangrijke rol. Tot op welke hoogte mag je de informatie die sensoren verstrekken als bedrijf uitlezen? Welke informatie is bijvoorbeeld alleen voor gebruikers bedoeld?

Werking van Internet of Things

Zoals reeds beschreven werd, verbindt Internet of Things huishoudelijke apparatuur met het internet. Niet alleen binnen huishoudens wordt Internet of Things populairder, ook ziekenhuizen en bedrijven spelen hier slim op in. Denk aan het productieproces binnen een bedrijf, waar tal van sensoren bij betrokken zijn. Door deze sensoren op afstand uit te lezen, kunnen problemen in het productieproces voorkomen worden. Is de temperatuur van machines goed? Beginnen onderdelen versleten te raken? Enzovoorts. Deze toepassing van Internet of Things kan binnen huishoudens gebruikt worden voor de cv-ketel. De sensoren in cv-ketels waarschuwen consumenten en de leverancier van de cv-ketel als deze vervangen moet worden. De installateur kan vervolgens contact met je opnemen om een afspraak te maken.

De mogelijkheid om storingen tegen te gaan is een van de toepassingen van Internet of Things. Eerder in dit artikel werd al aangehaald dat Internet of Things het gemak van het gebruik van huishoudelijke apparaten kan vergroten. Nu gaat het voornamelijk om de verlichting en thermostaat die op afstand bediend kunnen worden. In de komende jaren zullen de toepassingen van Internet of Things echter steeds uitgebreider worden. Lees hier onze uitwerking over IoT voor in huis: de Smart Home mogelijkheden van nu.

IoT kansen voor bedrijven

Doordat bedrijven de informatie die sensoren verstrekken kunnen uitlezen, kunnen zij hier slim op inspelen. Zo kunnen bedrijven consumenten tijdig waarschuwen voor mogelijke storingen. De kans is groot dat een consument het bedrijf zal inschakelen voor onderhoudswerkzaamheden. Ook kunnen bedrijven met Internet of Things bepaalde trends herkennen. Wanneer wordt de verlichting ingeschakeld? Op welke moment van het jaar gaat de kachel aan? Hier kunnen zij met hun marketingcampagnes op inspelen. Timing is essentieel bij het opzetten van marketingcampagnes. Wanneer moet een campagne zichtbaar zijn voor een consument? Op het moment dat een consument bijvoorbeeld nadenkt over zijn energieverbruik. Vaak is dit het moment dat de kachel weer wordt ingeschakeld! Naast de toepassing van Internet of Things binnen woningen, biedt het gebruik van Internet of Things binnen bedrijven eveneens kansen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *