E-health: de medische zorg van de toekomst

brand
Anno 2018 kan alles online: vergaderen, samenwerken, daten, boodschappen doen, een klusser vinden en natuurlijk je vakantie boeken. Met de komst van e-health kunnen we iets nieuws toevoegen aan dat lijstje: medische zorg ontvangen. Ja, ook voor een medisch consult hoef je tegenwoordig al lang niet meer steevast langs je arts. Eén van de eerste Nederlandse partijen die oplossingen in de vorm van e-health aanbiedt, is Vitalmindz.nl. In dit blog lees je hoe e-health werkt, wat de voordelen zijn en waarvoor je het kunt inzetten.

Een doktersconsult op afstand

Is e-health eenvoudigweg een doktersconsult maar dan via een webcam? Uiteraard luidt het antwoord nee. E-health is strikt genomen een geheel nieuwe tak van sport, waarbij je persoonlijke gezondheid een onderdeel wordt van jouw online wereld. Dat klinkt wat zwaar, maar je kent vast wel de diverse mobiele apps die je al stimuleren om gezond te leven en 10.000 stappen per dag te zetten. Voeg daar de interactie met daadwerkelijke experts op het gebied van gezondheid en de geneeskunde aan toe en je begint een beeld van e-health te krijgen.

Weg met de drempels

Via een bedrijf als Vitalmindz kun je door middel van uiteenlopende programma’s, met elk hun eigen speerpunt, in contact komen met diverse medische experts. Hierdoor krijg je de controle over je eigen gezondheid, specifiek op het domein dat jij belangrijk vindt. Denk hierbij aan het overwinnen van angsten, het omgaan met stress of het overwinnen van een depressie. Dit alles uiteraard vanuit de vertrouwde omgeving van jouw eigen huis.

E-health richt zich in veel gevallen op de mentale gezondheid. Met een gebroken been kom je immers niet weg met een consult op afstand. Maar er is nog een andere, belangrijke reden dat e-health juist in de mentale gezondheidszorg zo goed aardt. De drempel om via een e-health-programma in contact te treden met een medisch specialist is vooral op het mentale vlak een stuk lager dan via een regulier huisartsenbezoek. Veel mensen hebben al een min of meer persoonlijke band met hun huisarts en ervaren het als een taboe om over zaken als depressies of stress te praten. Door middel van e-health is zo’n taboe eenvoudiger te doorbreken en kom je laagdrempeliger in contact met een specialist die je kan helpen.

Op het juiste moment op de juiste plaats

E-health for mental health

Een tweede voordeel van e-health is uiteraard het kunnen ontvangen van hulp en ondersteuning op het moment dat het jou het best uitkomt, op de plaats dat het jou het best uitkomt. Je hoeft je dagschema niet meer om te gooien omdat het bezoek aan de specialist nu eenmaal om half twaalf ’s ochtends is ingepland.

Innovatief en preventief

Vanwege deze drempelverlaging en flexibiliteit zie je bij aanbieders als Vitalmindz een innovatief medisch aanbod ontstaan. Veel van de aangeboden programma’s hebben een preventief karakter: hoe ga je bijvoorbeeld op een gezonde wijze om met stress op je werk, zodat je een burn-out voorkomt? Ook toepassingen zoals een VR-bril (waarmee stressvolle of beangstigende situaties kunnen worden nagebootst) behoren daarbij tot de mogelijkheden.

Virtual reality therapie

Virtual reality therapy

Waar krijg jij stress van? Hoe zou het zijn om hier stap voor stap grip op te krijgen? Dat is het uitgangspunt van Stressjam, een serious game die gebruik maakt van virtual reality. Iedereen die wel eens een VR-bril op heeft gehad, weet hoe snel je de virtuele omgeving als ervaart. Je zet de VR-bril op en de sensoren meten jouw stressniveau in jouw lichaam. Je speelt het spel en leert zo bewust omgaan met stress. Je kunt kijken wat werkt voor jou terwijl je wordt begeleid door een coach. Terug in het echte leven merk je dat je je stress veel beter te lijf kunt gaan.

E-health opent daarmee de deuren naar de medische zorg van de toekomst. Het gaat daarbij vooral om het in controle zijn over je eigen (mentale) gezondheid en het tijdig inspelen op mogelijke behoeften die je daarbij ervaart. Je hoeft je dan geen patiënt te voelen, maar eerder iemand die gewoon op een doordachte, gezonde wijze met zijn vitaliteit aan de slag is.

  

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *