iPhone 13: een goede keuze als zakelijk toestel?

brand
iPhone 13 als zakelijk toestel

iPhone 13: een goede keuze als zakelijk toestel?

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: elk jaar in september komt Apple met een nieuwe serie iPhones. Dit jaar gaat het om de iPhone 13 serie. Met een wereldwijde, trouwe schare fans belooft ook deze nieuwe iPhone weer een daverend succes te worden. Veel Nederlandse ondernemers staan dan ook alweer te popelen om dit nieuwste huzarenstukje van de populairste smartphonemaker van het moment ook zakelijk te gaan gebruiken. Maar is dat wel aan te bevelen? En als je dan die nieuwe iPhone aanschaft, hoe zit dat dan qua btw en belasting? En kun je niet beter het modelletje van vorig jaar kopen, nu die mogelijk in prijs zakt? We zochten het allemaal voor je uit.

Vier modellen, veertien varianten

We hebben het dan wel steevast over ‘de nieuwe iPhone’, maar op de keper beschouwd is er – niet alleen dit jaar, maar eigenlijk al jaren achter elkaar – een geheel nieuwe serie iPhones geïntroduceerd door Apple. Het standaard model is de iPhone 13, met een schermdiagonaal van 6,1 inch. Vind je dat aan de grote kant, dan is er de iPhone 13 Mini, die 5,4 inch meet. Verder is er de iPhone 13 Pro, een soort opgevoerde versie van de iPhone 13 met een betere camera en betere hardware onder de motorkap. Voor de liefhebbers van grotere modellen is er tot slot de iPhone 13 Pro Max, met de beste prestaties en een schermdiagonaal van 6,7 inch.

Daarnaast worden de toestellen met uiteenlopende hoeveelheden opslagcapaciteit geleverd. Bij de iPhone 13 en 13 Mini kun je kiezen tussen 128, 256 en 512 GB; voor de Pro en de Pro Max is er aanvullend een variant met 1024 GB, oftewel 1 TB. Wil je alle specs weten, dan vind je halverwege deze pagina een handig overzicht van alle modellen. De keuze is reuze, zo gezegd.

Wat mag dat kosten?

iPhones koop je niet omdat ze zo lekker voordelig zijn. De nieuwe serie begint zo ongeveer rond de 800 euro voor de iPhone 13 Mini met de kleinste opslagcapaciteit. De grootste Pro Max kost je met meer dan 1700 euro een zak geld waarvoor een hoop Nederlanders een hele maand moeten werken. Maar is de iPhone 13 die zak geld waard?

Welbeschouwd betaal je voor een iPhone eigenlijk altijd iets te veel. Smartphones van andere merken die dezelfde prestaties kunnen leveren – en denk dan niet alleen aan Samsung, maar ook aan up-and-coming merken als Xiaomi en OPPO – zijn in de regel beduidend goedkoper. Er is echter één grote ‘maar’: op die andere smartphones staat geen iOS. Wil je dus eenvoudigweg het nieuwste toestel met software van Apple, dan zul je toch echt aan die hoge prijs moeten geloven.

Daar komt bij dat iPhones relatief waardevast zijn. Apple geeft geen kortingen en het is niet zo dat die nieuwe iPhone 13 richting de kerst in de aanbieding zal gaan. Uiteraard zal ie na verloop van tijd wat goedkoper worden, maar dat is meestal richting de aankondiging van weer een nieuwe iPhone, en tja, dan willen de meeste mensen toch weer de nieuwste…

Allure, kwaliteit en gebruiksgemak

iPhone 13 review

Los van ‘gewoon de nieuwste willen’ zijn er natuurlijk echt nog wel aanvullende argumenten om als ondernemer tóch die lieve duit neer te tellen voor een iPhone 13. Het geldt niet in elke branche, maar voor sommige werkvelden doet het wel wat met je uitstraling en imago om het nieuwste van het nieuwste te hebben. Da’s immers de reden dat accountmanagers van grote bedrijven nooit in een afgetrapte Fiat Panda rondrijden. Zo’n iPhone 13 geeft je, vooral in de eerste maand, een stukje allure.

Daarnaast haal je natuurlijk ook gewoon kwaliteit in huis. Het is de snelste, de mooiste, simpelweg de beste iPhone die je kunt kopen. Je weet dus ook zeker dat je geen kat in de zak koopt. Daarnaast koop je ook een stuk gebruiksgemak: ondernemen gaat nu eenmaal eenvoudiger en fijner als al je apparatuur en IT meewerkt. Er zijn weinig toestellen op de markt waarvoor dat meer geldt dan voor de iPhone 13, dat is wel zeker.

Hoe regel je de aanschaf belastingtechnisch?

Dus je bent toch overstag en hebt ‘m gekocht voor jouw zaak? Nice! Maar hoe regel je dat fiscaal?

Eigenlijk hoef je maar met twee dingen rekening te houden. Ten eerste is er de btw. Die kun je vanzelfsprekend, net als elke andere aankoop die je zakelijk doet, aftrekken van je belastbaar inkomen. Houd er dan wel rekening mee dat je je telefoon ook daadwerkelijk zakelijk moet gebruiken, dus haal dit trucje niet ook nog uit met de iPhone 13 Mini die je voor je zoontje aanschaft.

Het tweede aandachtspunt is iets ingewikkelder. Omdat elke variant van de iPhone 13 duurder is dan 450 euro, zul je ‘m moeten afschrijven. Dat doe je over een periode van vijf jaar. Je smeert het aankoopbedrag dus over vijf porties uit en neemt het in die hoedanigheid op je balans op. Dat betekent overigens niet dat je ook vijf jaar met je toestel moet doen. Wat de Belastingdienst betreft koop je elke maand een nieuwe iPhone, dat maakt niet uit; je moet alleen de investeringskosten – want dat zijn het formeel – in vijf jaar afschrijven. Hoe dat werkt, lees je hier.

En die oudere modellen dan?

iPhone 13 of oudere modellen

Is de prijs je toch te gortig? Uiteraard zijn dan de oudere modellen, de iPhone 12 serie, ook nog altijd te koop. Ze zijn wat in prijs gezakt dus voordeliger aan te schaffen dan een paar maanden geleden. Eén tip als je dit overweegt: ga niet verder terug dan de iPhone 12, want dan kun je op den duur problemen krijgen met firmware die niet meer geüpdatet wordt of toestellen die traag worden.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *