Ontketen je rust: stressmanagement strategieën voor een gebalanceerd leven! 

brand
Ontketen je rust: stressmanagement strategieën voor een gebalanceerd leven!

Ontketen je rust: stressmanagement strategieën voor een gebalanceerd leven! 

Vandaag de dag word je bijna aan één stuk door geconfronteerd met stressfactoren. Dankzij onze telefoon zijn we bijna altijd bereikbaar, waardoor ook verschillende stressfactoren ons continu kunnen bereiken. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zowel op je mentale als fysieke gezondheid. Of het nu gaat om werkgerelateerde stress of door sociale verwachtingen, stress kan allerlei oorzaken hebben en heeft daarbij vrijwel altijd een negatieve invloed op ons welzijn. Juist daarom is het belangrijk om stress te verminderen, maar ook om te leren hoe je om moet gaan met stress. Ben jij benieuwd naar hoe stress nu precies veroorzaakt wordt, wat de gevolgen ervan zijn en het meest belangrijk: wat je eraan kunt doen? Lees dan even verder.  

Hoe wordt stress veroorzaakt?  

Stress is eigenlijk heel natuurlijk. Het is namelijk een reactie van ons lichaam op situaties die je als bedreigend of uitdagend kunt beschouwen. Deze situaties worden ook wel stressoren genoemd. Vaak wordt stress veroorzaakt door externe factoren, ofwel gebeurtenissen van buitenaf. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld gaan over werkdruk en financiële problemen, maar ook relatieproblemen of grote veranderingen in je leven. Het kan echter ook veroorzaakt worden door interne factoren, dus factoren die met jezelf als persoon te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn perfectionisme, maar ook een negatief zelfbeeld of angst.

Wanneer je geconfronteerd wordt met een stressor, of dit nu door een interne of externe factor veroorzaakt wordt, zal je lichaam een reactie geven. Het zal namelijk stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vrijgeven in het lichaam. Deze hormonen activeren de welbekende ‘Fight or Flight’ reactie, waardoor je lichaam in een soort overlevingsmodus gaat. Niet erg rustgevend dus.  

Dit zijn de gevolgen van stress 

Doordat stress ervoor zorgt dat je constant onder druk staat en een onaangenaam gevoel ervaart, heeft het ook negatieve gevolgen wanneer je langere tijd te maken hebt met stress. Zo zul je op de korte termijn vooral last krijgen van vermoeidheid. Stress kan de kwaliteit van je slaap namelijk flink beïnvloeden, waardoor je je vermoeid en prikkelbaar zult voelen. Andere gevolgen van stress gedurende een korte periode zijn hoofdpijn en spierspanning, maar ook van maag- en darmklachten. Je maag en darmen zijn namelijk erg gevoelig voor veranderingen, waardoor je er snel last van zult krijgen wanneer je niet lekker in je vel zit.

Op de langere termijn zul je nog vervelende gevolgen ervaren. Zo kan veel stress gedurende een lange periode leiden tot vervelende aandoeningen, zoals hartziekten en diabetes, of voor mentale problemen, zoals depressie en angststoornissen.

Mindfulness: wat is het en hoe kan het jou helpen? 

Doordat stress vervelende gevolgen kan hebben, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk wat aan doen. Je kunt stress in goede banen leiden door middel van mindfulness en meditatie. Mindfulness houdt in dat je je bewust aanwezig voelt in het moment. Je richt je aandacht dus op het hier-en-nu en observeert wat er gebeurt in je gedachten, gevoelens en omgeving, zonder dat je daar direct een oordeel over velt.

Het voordeel van mindfulness is dat je er bewust voor kiest om de huidige ervaringen in je op te nemen, in plaats van op de automatische piloot te leven. Doordat je je dus heel bewust focust of wat je nu voelt, zonder dat je er direct over oordeelt, kun je leren om je eigen patronen te herkennen. Dankzij deze kennis kun je nieuw gedrag aanleren, waardoor je beter en gezonder kunt reageren op stress. Je komt dus beter in contact met jezelf.

Je kunt makkelijk zelf beginnen met mindfulness. Ga er eens goed voor zitten en richt je volledig op je lichamelijke sensaties: je ademhaling, de geluiden om je heen en wat je proeft, ruikt en voelt. Daarna kun je ook je gedachten gaan observeren. Mocht je zelf niet helemaal weten waar je mee bezig bent, kun je ook een cursus volgen of video’s op YouTube bekijken.

Ontketen je rust: stressmanagement strategieën voor een gebalanceerd leven! 

Meditatie en stressmanagement: zo pak je het aan 

Je kunt ook kiezen om te gaan mediteren. Deze techniek kan je ook goed helpen met het omgaan met stress. Je traint hierbij de geest om zich te concentreren op iets specifieks, zoals je ademhaling of een mantra. Wanneer je regelmatig mediteert, kun je leren om de geest te kalmeren. Zo kun je de reactie op stress ook verminderen, waardoor je je rustiger zult voelen.

Je kunt makkelijk zelf beginnen met mediteren, maar je kunt ook tips en oefeningen vinden op YouTube. Wanneer je het zelf wilt proberen, kun je het best een rustige plek zoeken waar je niet gestoord wordt. Vervolgens neem je een comfortabele houding aan en ga je je concentreren op je ademhaling. Je zult merken dat je gedachten op den duur zullen afdwalen, waarna je je (op een vriendelijke manier) terugleidt naar hetgeen waar je je op focuste, in dit geval je ademhaling. Dit doe je elke keer dat je merkt dat je gedachten afdwalen. 

Ontketen je rust: stressmanagement strategieën voor een gebalanceerd leven!

Zo ga je om met werkgerelateerde stress 

Werkgerelateerde stress is een van de meest voorkomende stressors. Er zijn een aantal manieren waarop je hiermee om kunt gaan. Zo is het verstandig om realistische verwachtingen te hebben en dus ook haalbare doelen te stellen aan jezelf. Ook prioriteiten stellen en je tijd effectief managen helpen bij het voorkomen van stress door werk. Hierin moet je niet alleen je taken op werk een hoge prioriteit geven, maar ook je familie, vrienden en hobby’s. Juist door genoeg tijd te nemen voor hetgeen dat je leuk vindt, zul je minder stress ervaren. Neem dus met regelmaat pauzes en durf te genieten van een beetje ontspanning. 

De beste langetermijnstrategieën voor stressmanagement 

Wanneer je stress op de lange termijn wilt voorkomen, is het verstandig om te gaan mediteren of om aan mindfulness te doen. Daarbij zijn er nog andere technieken die een bijdrage kunnen leveren. Zo is voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en genoeg slaap erg belangrijk om gezond te kunnen leven. Dit soort simpele factoren kunnen ook een grote rol spelen in hoe je met je stress om kunt gaan. Daarbij kan het ook de moeite waard zijn om activiteiten te ondernemen waarbij je goed voor jezelf zorgt, zoals naar een psycholoog gaan of deelnemen aan cursussen omtrent stressmanagement. Zo leer je hoe je het best met stressvolle factoren om kunt gaan, waardoor je je beter zult gaan voelen. Door de juiste tools te gebruiken, kun je je stress aanzienlijk verminderen en leer je er ook beter mee om te gaan. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *