Zes kantoortrends voor dit jaar

brand

Een modern, doordacht ingericht kantoor is een uithangbord van je onderneming. Ook dit jaar staan de ontwikkelingen op het gebied van de ideale, moderne kantoorinrichting niet stil. Nieuwe trends dienen zich aan en ingeslagen wegen worden verder bewandeld. Wat kunnen we dit jaar allemaal verwachten op het gebied van kantoor interieur trends?

Technologie ontmoet duurzaamheid

In z’n algemeenheid wordt dit het jaar waarin de grotere kantoortrends technologie en duurzaamheid de handen ineen zullen slaan in de kantoorruimte. Onderwerpen als klimaatverandering, circulariteit en duurzaamheid staan hoog op de maatschappelijke agenda en dat heeft ook in de kantoorruimte zo zijn impact. Geavanceerde technologie lijkt daar het tegenovergestelde van te zijn, maar dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn.

Flora en fauna op de werkvloer

Plantje op het bureaublad

De inrichting en aankleding van iedere kantoorruimte – of het nu een kleine werkkamer aan huis of juist een groot pand voor tientallen of zelfs honderden medewerkers betreft – is van fundamenteel belang. Iedereen werkt prettiger in een kantoor dat zorgvuldig is ingericht met de juiste meubels en aankleding. Die aankleding bestaat de laatste jaren steeds vaker uit het toevoegen van planten en bloemen aan het interieur van kantoorruimtes. Dit jaar zet die trend naar een moderne kantoorinrichting zich verder door.

Er zijn steeds meer bedrijven die hun kantoren duurzaamheid laten ademen. Plantenbakken staan niet meer als decoratie in een hoek, maar maken deel uit van het ontwerp van de ruimtes. In sommige kantoren wordt circulair met afval omgesprongen, en steeds vaker tref je op kantoren ‘kantoordieren’ aan, zoals een hond of een kat. Slechts een gimmick? Nee hoor, want de aanwezigheid van dieren en natuur heeft een aantoonbaar positieve invloed op het werkklimaat dat werknemers ervaren. En dat scheelt je in het verzuim van je werknemers.

Flexibele werkplekken

flexibele werkplekken

Van minstens even zo groot belang voor een prettig werkklimaat is de aanwezigheid van functionele technologie op kantoor. Ook op dit gebied gaan we dit jaar weer sprongen voorwaarts zien. Een belangrijke factor hierin is de opmars van de flexibele werkplek. Steeds minder bedrijven laten hun medewerkers op een vaste plek aan een bureau werken; in plaats daarvan wordt het kantoor een soort inspiratie-ruimte waar op allerlei plaatsen gewerkt kan worden.

Als flexibele werkkracht kennen zzp’ers de zogeheten shared office spaces, waar je voor een enkele keer, periodiek of voor een vaste periode je eigen kantoorruimte huurt. Vooral ondernemers die tijdelijk in een bepaalde regio werken kunnen zich hiermee snel lokaal vestigen. Ook partijen die meer traditionele kantoorruimte aanbieden, zoals bijvoorbeeld voor de kantorenmarkt van Amsterdam, faciliteren nu kantoorhuur vanaf één dag.

Functionele technologie

Technologie die daarbij helpt is het draadloos kunnen opladen van je mobiele devices, bijvoorbeeld aan een vergadertafel, en het snel kunnen checken van beschikbare werkplekken op kantoor. Er zijn inmiddels apps op de markt waarin werkgevers hun bedrijfspanden digitaal kunnen weergeven, zodat je als aanwezige medewerker snel kunt checken waar er vergaderzalen of werktafels vrij zijn.

In zulke moderne kantoorpanden hoef je vaak niet meer in te checken bij een receptiebalie, maar kan dit bij een aanmeldzuil. Toegang tot het pand krijg je niet met een pasje dat je kunt kwijtraken, maar eenvoudig via een app of een barcode die je bij een toegangspoortje kunt scannen. En ben je eenmaal in de vergaderruimte beland, dan hoef je niet op allerlei knopjes te drukken om beamers aan te zetten of projectieschermen te laten zakken, maar kun je dit eenvoudig via spraakbesturing doen.

Videoconferencing

Flexibel werken betekent ook: op afstand kunnen werken. Meer en meer kantoren worden daarom geschikt gemaakt voor videoconferencing, zodat er niet continu files getrotseerd hoeven te worden om elkaar te kunnen spreken of samen te kunnen werken.

Microsoft Teams komt standaard met de zakelijke versie van Office 365. Als communicatietool kun je er bijzonder snel een ad hoc videogesprek mee starten. 

Powernaps

Tot slot, een relaxte kantoortrend die vanuit Azië overwaait: even een dutje kunnen doen op kantoor. We kennen allemaal de term ‘powernap’, maar nog maar weinig moderne kantoorruimtes bieden de mogelijkheid daarvoor. Je kunt immers moeilijk met je hoofd op je bureau gaan liggen slapen. Maar goed nieuws voor iedereen die de kracht van de powernap inmiddels erkent: steeds meer nieuwe kantoren hebben een ‘napzone’ of een plek waar je even kunt bijtanken zonder er op te worden aangekeken.

Blauwe sofa in kantoor

Sofa links om even een tukje op te doen

Een hypermodern kantoor met de nieuwste technologie, een gezonde, natuurlijke inrichting en een rustige plek om even je innerlijke energie bij te laden: klinkt als een fijne plek om dit jaar aan de slag te gaan, toch?

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *