Slimme belastingtrucs: haal het meeste uit je inkomen met dubbele loonheffingskorting!

brand
Slimme belastingtrucs: haal het meeste uit je inkomen met dubbele loonheffingskorting!

Slimme belastingtrucs: haal het meeste uit je inkomen met dubbele loonheffingskorting!

Wat moet je nu precies doen met loonheffingskorting? Werk je voor meerdere werkgevers, maar weet je niet hoe het precies zit? Dat snappen we helemaal. Belastingen zijn voor veel mensen nu eenmaal een lastig onderwerp. Als er iets niet klopt met je loonheffingskorting, kan het zijn dat je na je belastingaangifte geld terugkrijgt, of juist moet bijbetalen aan de Belastingdienst. Je wilt dit in ieder geval goed geregeld hebben. Laten we daar eens dieper op ingaan. 

Wat is loonheffingskorting? 

Loonheffingskorting en loonheffing, wat zijn dat eigenlijk? Iedereen die in Nederland werkt, kan minder belasting betalen dankzij loonheffingskorting. Loonheffing is simpelweg de belasting die van je brutoloon wordt afgetrokken; dat geld gebruikt de overheid voor allerlei dingen zoals uitkeringen, wegenonderhoud en scholen. Met loonheffingskorting betaal je minder van deze belasting, dus hou je netto meer van je salaris over. Maar weet wel dat je deze korting maar op één inkomen toepassen. Doe je het op meer dan één, dan heb je straks te veel korting gekregen en moet je dat bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Niet zeker of je deze korting krijgt? Kijk dan op je loonstrookje, daar vind je het onder de termen loonheffings- of arbeidskorting. 

Hoe werkt loonheffingskorting bij het hebben van twee banen? 

Als je twee banen hebt en gebruikmaakt van loonheffingskorting, is het belangrijk dat je snapt hoe dit werkt. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan. Met loonheffingskorting zul je minder belasting betalen en het bestaat uit twee delen: algemene heffingskorting en arbeidskorting. Gebruik je deze korting goed, dan houd je meer over van je loon. Maar je mag deze korting dus maar bij één van je banen toepassen, anders moet je later misschien een flink bedrag terugbetalen aan de belastingdienst. Wil jij ook problemen voorkomen? Vraag dan een voorlopige aanslag bij de belastingdienst. Zo geef je alvast door hoeveel belasting je denkt dat je moet betalen. Het is slim om de loonheffingskorting maar bij één werkgever te gebruiken en goed in de gaten te houden hoe dit zit met de belastingdienst. 

Welke baan moet je kiezen voor loonheffingskorting? 

Gebruik je loonheffingskorting bij de baan waar je de meeste uren draait of het meest verdient. Bij je andere banen vraag je de korting niet aan, zodat je daar meer belasting betaalt. Als je de korting bij meer dan één baan krijgt, betaal je te weinig belasting. Dan moet je later, aan het eind van het jaar, geld terugbetalen aan de belastingdienst. 

Hoeveel belasting kan ik besparen? 

Als je twee banen hebt en gebruikmaakt van loonheffingskorting, kan dat voordelig zijn voor je belasting, maar je moet wel snappen hoe het Nederlandse belastingsysteem in elkaar zit. Ons belastingstelsel werkt zo: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt.

Als je bij twee verschillende werkgevers werkt, kunnen ze allebei denken dat je minder verdient en je daardoor in een lagere belastinggroep indelen. Dit kan ervoor zorgen dat je over je totale inkomen te weinig belasting betaalt. Stel je voor: je verdient bij beide banen elk €18.000 per jaar. Dan betaal je bij elke baan een belasting van 36,55%, wat de laagste groep is. Maar eigenlijk verdien je samen €36.000, en over alles boven de €20.241 zou je 40,85% belasting moeten betalen. Dit kan eindigen met een rekening van de belastingdienst. Je wilt dit voorkomen en daarom moet je ervoor zorgen dat je bij één werkgever de juiste hoeveelheid belasting betaalt en de kortingen maar één keer toepassen. 

Moet ik mijn werkgevers informeren? 

Ja, het is slim om je werkgevers te vertellen over je keuze voor loonheffingskorting. Als je meerdere banen hebt en je wilt de loonheffingskorting alleen bij één baan laten toepassen, moet je dit duidelijk maken aan je andere werkgevers. Zo voorkomen je dat je de korting twee keer krijgt. Je gebruikt hiervoor het formulier “Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen” om aan je werkgevers door te geven. Communiceer hier dus goed over, zodat je werkgevers de korting juist toepassen en jij dus niet voor problemen met de belastingdienst komt te staan. Het is dus verstandig om op tijd aan je werkgevers te laten weten hoe je wilt omgaan met de loonheffingskorting. 

Zijn er tips om minder loonbelasting te betalen? 

Het is verstandig om goed uit te zoeken hoeveel belasting je precies bij elke baan moet betalen en ervoor te zorgen dat je bepaalde kortingen niet dubbel krijgt. Als je dit allemaal goed in de gaten houdt en slim aanpakt, kun je een nare belastingaanslag voorkomen en misschien zelfs wat belasting besparen. Kijk ook eens naar andere belastingvoordelen bij je werkgever, zoals de werkkostenregeling, om te zien of ze nog meer kunnen besparen op personeelskosten of ze jouw als werknemer belastingvrij iets extra’s kunnen geven. Na het lezen van dit artikel weet jij in ieder geval hoe het zit met loonheffing en loonheffingkorting bij meerdere werkgevers. Maak er slim gebruik van! 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *