
Slimme belastingtrucs: haal het meeste uit je inkomen met dubbele loonheffingskorting!
Wat moet je nu precies doen met loonheffingskorting? Werk je voor meerdere werkgevers, maar weet je niet hoe het precies zit? Dat snappen we helemaal. Belastingen zijn voor veel mensen nu eenmaal een lastig onderwerp. Als er iets niet klopt met je loonheffingskorting, kan het zijn dat je na je belastingaangifte geld terugkrijgt, of juist moet bijbetalen aan de Belastingdienst. Je wilt dit in ieder geval goed geregeld hebben. Laten we daar eens dieper op ingaan.
Wat is loonheffingskorting?
Loonheffingskorting en loonheffing, wat zijn dat eigenlijk? Iedereen die in Nederland werkt, kan minder belasting betalen dankzij loonheffingskorting. Loonheffing is simpelweg de belasting die van je brutoloon wordt afgetrokken; dat geld gebruikt de overheid voor allerlei dingen zoals uitkeringen, wegenonderhoud en scholen. Met loonheffingskorting betaal je minder van deze belasting, dus hou je netto meer van je salaris over. Maar weet wel dat je deze korting maar op één inkomen toepassen. Doe je het op meer dan één, dan heb je straks te veel korting gekregen en moet je dat bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Niet zeker of je deze korting krijgt? Kijk dan op je loonstrookje, daar vind je het onder de termen loonheffings- of arbeidskorting.
Dit moet je als werknemer weten over loonheffingskorting:
- Loonheffingskorting is een belastingkorting op je salaris
Je werkgever houdt maandelijks minder loonbelasting in, waardoor je netto meer overhoudt. De korting wordt automatisch verwerkt in je loonstrook als je hiervoor een formulier hebt ingevuld. - De korting bestaat uit meerdere componenten
De algemene heffingskorting en de arbeidskorting vormen samen het grootste deel. De hoogte is afhankelijk van je leeftijd en je jaarinkomen. Bij een hoger inkomen bouwt de korting juist geleidelijk af. - Stop je met werken of wissel je van baan? Dan moet je opnieuw kiezen
De loonheffingskorting vervalt automatisch bij een einde contract. Bij een nieuwe baan moet je zelf aangeven of je de korting daar wilt toepassen. Vergeet je dat, dan wordt er te veel belasting ingehouden. - Je kunt de loonheffingskorting altijd aanpassen via een formulier
Als je situatie wijzigt – bijvoorbeeld bij een tweede baan, pensioen of uitkering – kun je de korting opnieuw instellen via het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. - Bij een laag jaarinkomen kan het lonen om géén loonheffingskorting toe te passen
Zo voorkom je dat je bij je belastingaangifte terug moet betalen, zeker als je meerdere inkomensbronnen hebt of halverwege het jaar begint met werken. Je krijgt de korting dan mogelijk achteraf terug via de aangifte.
Hoe werkt loonheffingskorting bij het hebben van twee banen?
Als je twee banen hebt en gebruikmaakt van loonheffingskorting, is het belangrijk dat je snapt hoe dit werkt. Je wilt namelijk niet voor verrassingen komen te staan. Met loonheffingskorting zul je minder belasting betalen en het bestaat uit twee delen: algemene heffingskorting en arbeidskorting. Gebruik je deze korting goed, dan houd je meer over van je loon. Maar je mag deze korting dus maar bij één van je banen toepassen, anders moet je later misschien een flink bedrag terugbetalen aan de belastingdienst. Wil jij ook problemen voorkomen? Vraag dan een voorlopige aanslag bij de belastingdienst. Zo geef je alvast door hoeveel belasting je denkt dat je moet betalen. Het is slim om de loonheffingskorting maar bij één werkgever te gebruiken en goed in de gaten te houden hoe dit zit met de belastingdienst.
- Je mag de loonheffingskorting maar bij één werkgever tegelijk toepassen
Werk je meerdere banen tegelijk? Dan mag je de loonheffingskorting alleen bij de baan met het hoogste inkomen laten toepassen. Doe je dit bij meerdere werkgevers, dan moet je achteraf belasting terugbetalen.
Welke baan moet je kiezen voor loonheffingskorting?
Gebruik je loonheffingskorting bij de baan waar je de meeste uren draait of het meest verdient. Bij je andere banen vraag je de korting niet aan, zodat je daar meer belasting betaalt. Als je de korting bij meer dan één baan krijgt, betaal je te weinig belasting. Dan moet je later, aan het eind van het jaar, geld terugbetalen aan de belastingdienst.
Stappenplan: bij welke baan pas je loonheffingskorting toe?
- Bereken welk dienstverband het hoogste jaarinkomen oplevert
Kijk naar bruto maandsalaris, aantal uren en eventuele vaste toeslagen. Kies de baan waar je over het hele jaar het meeste verdient, want daar levert de loonheffingskorting het grootste belastingvoordeel op. - Controleer of je andere inkomstenbronnen hebt
Denk aan een tweede baan, uitkering of pensioen. Heb je meerdere inkomens tegelijk, pas dan de korting toe op het hoofdinkomen en niet op de bijbanen. Zo voorkom je naheffingen bij de aangifte inkomstenbelasting. - Vul tijdig het formulier loonheffingskorting in bij de juiste werkgever
Geef je keuze schriftelijk door met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Wissel je van baan? Dan moet je dit formulier opnieuw invullen, ook als je bij de nieuwe werkgever weer dezelfde keuze maakt.
Hoeveel belasting kan ik besparen?
Als je twee banen hebt, lijkt loonheffingskorting toepassen bij beide werkgevers aantrekkelijk omdat je netto meer overhoudt. Maar pas op: ons progressieve belastingstelsel werkt met schijven, waarbij je over hogere inkomens ook meer belasting betaalt. Gebruik je de loonheffingskorting dubbel, dan betaal je mogelijk te weinig belasting over je totale jaarinkomen — en moet je dat later terugbetalen.
VOORBEELD
verdien je bij twee banen elk €18.000, dan lijkt het alsof je twee keer binnen de eerste belastingschijf valt (36,55%). In werkelijkheid verdien je samen €36.000 en valt een deel van je inkomen in de tweede schijf (40,85%). Als beide werkgevers alleen belasting inhouden alsof je in de laagste schijf zit, ontstaat er een tekort in je loonheffing. Hierdoor volgt na je aangifte inkomstenbelasting een naheffing. Dat is een onaangename verrassing.
Om dit te voorkomen, mag je de loonheffingskorting maar bij één werkgever toepassen: bij degene waar je het meeste verdient of waar je het langst werkt. Zo wordt de korting optimaal benut en voorkom je onbedoelde terugbetalingen. Werk je tijdelijk of heb je meerdere inkomstenbronnen? Dan kan het verstandig zijn om de korting bij geen enkele werkgever toe te passen en deze pas via je belastingaangifte terug te vragen. Zo houd je grip op je belastingpositie en voorkom je verrassingen achteraf.
Moet ik mijn werkgevers informeren?
Ja, het is slim om je werkgevers te vertellen over je keuze voor loonheffingskorting. Als je meerdere banen hebt en je wilt de loonheffingskorting alleen bij één baan laten toepassen, moet je dit duidelijk maken aan je andere werkgevers. Zo voorkomen je dat je de korting twee keer krijgt. Je gebruikt hiervoor het formulier “Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen” om aan je werkgevers door te geven. Communiceer hier dus goed over, zodat je werkgevers de korting juist toepassen en jij dus niet voor problemen met de belastingdienst komt te staan. Het is dus verstandig om op tijd aan je werkgevers te laten weten hoe je wilt omgaan met de loonheffingskorting.
Zijn er tips om minder loonbelasting te betalen?
Het is verstandig om goed uit te zoeken hoeveel belasting je precies bij elke baan moet betalen en ervoor te zorgen dat je bepaalde kortingen niet dubbel krijgt. Als je dit allemaal goed in de gaten houdt en slim aanpakt, kun je een nare belastingaanslag voorkomen en misschien zelfs wat belasting besparen. Kijk ook eens naar andere belastingvoordelen bij je werkgever, zoals de werkkostenregeling, om te zien of ze nog meer kunnen besparen op personeelskosten of ze jouw als werknemer belastingvrij iets extra’s kunnen geven. Na het lezen van dit artikel weet jij in ieder geval hoe het zit met loonheffing en loonheffingkorting bij meerdere werkgevers. Maak er slim gebruik van!
Veelgestelde vragen over loonheffingskorting bij meerdere banen
Loonheffingskorting bestaat uit twee delen: algemene heffingskorting en arbeidskorting. Je mag deze korting maar op een inkomen toepassen. Doe je het op meer dan een, dan heb je straks te veel korting gekregen en moet je dat bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit komt omdat het Nederlandse belastingstelsel zo werkt: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Als je bij twee verschillende werkgevers werkt, kunnen ze allebei denken dat je minder verdient en je daardoor in een lagere belastinggroep indelen. Dit kan ervoor zorgen dat je over je totale inkomen te weinig belasting betaalt.
Stel je voor: je verdient bij beide banen elk 18.000 euro per jaar. Dan betaal je bij elke baan een belasting van 36,55 procent, wat de laagste groep is. Maar eigenlijk verdien je samen 36.000 euro, en over alles boven de 20.241 euro zou je 40,85 procent belasting moeten betalen. Dit kan eindigen met een rekening van de belastingdienst.
Gebruik je de korting bij meer dan een baan, dan betaal je te weinig belasting. Dan moet je later, aan het eind van het jaar, geld terugbetalen aan de belastingdienst. Je wilt dit voorkomen en daarom moet je ervoor zorgen dat je bij een werkgever de juiste hoeveelheid belasting betaalt en de kortingen maar een keer toepassen.
Gebruik je loonheffingskorting bij de baan waar je de meeste uren draait of het meest verdient. Bij je andere banen vraag je de korting niet aan, zodat je daar meer belasting betaalt. Dit heeft een praktische reden: bij je hoogste inkomen maakt de korting het grootste verschil in je netto uitbetaling.
Het is verstandig om goed uit te zoeken hoeveel belasting je precies bij elke baan moet betalen en ervoor te zorgen dat je bepaalde kortingen niet dubbel krijgt. Door de korting toe te passen bij je hoofdbaan, houd je de administratie overzichtelijk en voorkom je complicaties bij je belastingaangifte.
Als je twee parttime banen bij dezelfde werkgever hebt, kun je de loonheffingskorting maar bij een van die banen toepassen. Dit voorkomt naheffing. Kies de baan met het hoogste inkomen. Wellicht kun je met je werkgever afspreken om de banen samen te voegen, wat de administratie kan vereenvoudigen.
In deze situatie heeft de werkgever wel overzicht over je totale inkomen bij dat bedrijf, maar de loonheffingskorting is nog steeds een persoonlijke aftrek die je maar een keer per jaar mag gebruiken, ongeacht hoeveel contracten je bij dezelfde werkgever hebt.
Hoewel het technisch mogelijk is om dubbele loonheffingskorting toe te passen als je zelf de naheffing kunt berekenen en apart zet, krijg je geen boete omdat je alle twee banen heffingskorting hebt toegepast. Je krijgt wel naheffing, maar geen extra boete.
Het probleem is echter dat de Belastingdienst vier tot vijf duizend euro van je vasthoudt gedurende een jaar voordat je het terugkrijgt via de inkomstenbelasting, terwijl zij rente verdienen over dat bedrag. Dit maakt het financeel onvoordelig, ook al is het niet strafbaar. Het is daarom slimmer om de korting correct toe te passen bij een baan.
Wil je problemen voorkomen? Vraag dan een voorlopige aanslag bij de belastingdienst. Zo geef je alvast door hoeveel belasting je denkt dat je moet betalen. Het is slim om de loonheffingskorting maar bij een werkgever te gebruiken en goed in de gaten te houden hoe dit zit met de belastingdienst.
Je gebruikt het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen om aan je werkgevers door te geven hoe je de loonheffingskorting wilt toepassen. Het is verstandig om op tijd aan je werkgevers te laten weten hoe je wilt omgaan met de loonheffingskorting, zodat je werkgevers de korting juist toepassen en jij dus niet voor problemen met de belastingdienst komt te staan.
Kijk ook eens naar andere belastingvoordelen bij je werkgever, zoals de werkkostenregeling, om te zien of ze nog meer kunnen besparen op personeelskosten of ze jou als werknemer belastingvrij iets extra’s kunnen geven. Als je dit allemaal goed in de gaten houdt en slim aanpakt, kun je een nare belastingaanslag voorkomen en misschien zelfs wat belasting besparen.
De werkkostenregeling geeft werkgevers ruimte om bepaalde vergoedingen belastingvrij uit te keren, zoals reiskostenvergoedingen, internetvergoedingen of opleidingskosten. Door deze mogelijkheden optimaal te benutten in combinatie met een correcte toepassing van loonheffingskorting, maximaliseer je je netto inkomen zonder problemen met de Belastingdienst te krijgen.
Reacties
Wat als je 2 loonheffinskorting aanzet en jezelf weet hoe je kunt berekenen hoeveel belasting je moet terug betalen en apart zet? Want nu houdt belasting 4-5k van mij vast 1 jaar lang voordat ik het terug krijg via inkomstenbelasting. Hun verdienen rente op.. 😄
Is het toegestaan of krijg je boete omdat je alle 2 banen heffingskorting hebt toegepast 🤔 naheffing sowieso maar ook extra boete?
Maar wat als je twee part-time banen bij één werkgever kan krijgen. Hoe zit het dan met loonheffingskorting?
Als je twee parttime banen bij dezelfde werkgever hebt, kun je de loonheffingskorting maar bij één van die banen toepassen. Dit voorkomt naheffing. Kies de baan met het hoogste inkomen. Wellicht kun je met je werkgever afspreken om de banen samen te voegen?