Kerstpakketten voor je personeel? Zo werkt het

brand
happy young businessman presenting christmas gift to female colleague in office

Kerstpakketten voor je personeel? Zo werkt het

December duurt nog een tijdje, maar het is verstandig om alvast de nodige voorbereidingen te treffen. Dat betekent dat veel bedrijven hun medewerkers gaan verrassen met een kerstpakket. Dit is een Nederlandse traditie die echt al meer dan een eeuw bestaat.

Wist je dat het geven van kerstpakketten oorspronkelijk door boeren werd bedacht? Toch valt het kerstpakket vaak tegen. Veel van de inhoud eindigt in de voorraadkast en ook een cadeaubon zorgt niet altijd voor de gehoopte waardering. Wil je weten hoe je een kerstpakket samenstelt waar iedereen echt blij mee is? Hoe het zit met de belastingregels? Hoe je het efficiënt regelt? Lees dan verder!

De waardering van kerstpakketten onder personeel

Kerstpakketten worden door medewerkers vaak gezien als een teken van waardering voor hun harde werk gedurende het jaar. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 85 procent van de werknemers zich gewaardeerd voelt wanneer ze een kerstpakket ontvangen. Hoewel de grootte en waarde van het pakket niet per se de mate van waardering bepalen, zien veel werknemers het wel als een indicatie van hoe goed het met het bedrijf gaat. Kerstpakketten versterken ook het gevoel van verbinding en samenwerking binnen het team, vooral als het thema van het pakket gericht is op teamwork.

In onzekere economische tijden (denk aan inflatie en hoge energieprijzen) kiezen bedrijven vaak voor betrouwbare cadeaus zoals cadeaubonnen. Deze worden vaak gezien als een financieel steuntje in de rug, wat veel medewerkers op prijs stellen.

De laatste trends in kerstpakketten

Met het oog op duurzaamheid wordt er steeds vaker gekozen voor een duurzaam kerstpakket. Dit maakt het personeel niet alleen gelukkig, maar een zorgvuldig gekozen cadeau kan ook hun interesse in duurzaam leven wekken. Denk bijvoorbeeld aan warmtegerelateerde cadeaus, maar ook themapakketten zijn populair omdat ze voor verbinding zorgen.

Toch liever een bon of een kerstpakket?

Veel werkgevers twijfelen tussen een cadeaubon of een traditioneel kerstpakket. In een recent onderzoek waren tienduizend ondernemers ondervraagd. Dit onderzoek liet zien dat werknemers nog steeds een voorkeur hebben voor het traditionele kerstpakket. Cadeaubonnen worden vaak als teleurstellend ervaren. Een kerstpakket moet meer zijn dan een cadeautje; het is een teken van waardering en erkenning voor de inzet van het personeel. Een zorgvuldig samengesteld kerstpakket laat zien dat een werkgever moeite heeft gedaan en zich betrokken voelt bij het personeel. Dit kan de band tussen werkgever en werknemer versterken.

Hoe kies je een juist kerstpakket voor je personeel?

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het samenstellen van een kerstpakket. Hoe zit het met de mannen? Geef ik de vrouwen een ander cadeau? Houdt dus rekening met de diversiteit binnen je team. Hoewel een standaardpakket voor iedereen gemakkelijk lijkt, kan een gepersonaliseerd pakket per geslacht iets extra’s toevoegen.

Zo kun je voor mannen denken aan items zoals hobby materialen, gereedschap, speciaalbier en sportartikelen. Bij kerstpakketten vrouwen kun je kiezen voor zaken als een sjaal, sieraden of een warme poncho. Maar voeg ook items toe die iedereen aanspreken, zoals dagboeken, kleurboeken, fotoalbums en snacks zoals chips, koekjes en cake. Schenk voldoende aandacht aan de verschillende interesses en behoeften binnen je team. Op die manier maak je van het kerstpakket een oprecht en breed gewaardeerd gebaar van waardering.

Hoe zit het met de belastingregels voor kerstpakketten?

De belastingregels voor kerstpakketten en andere geschenken in 2024 zijn vrij duidelijk dankzij de Werkkostenregeling (WKR). Met deze regeling kunnen bedrijven een deel van hun totale belastbare salaris gebruiken voor belastingvrije vergoedingen en voordelen, zoals kerstpakketten. Dit betekent dat je als bedrijf je personeel feestelijke geschenken kunt geven zonder dat dit leidt tot extra kosten bij de belasting. Voor 2024 is de zogenaamde ‘vrije ruimte’ van de WKR verhoogd naar 3,0% voor salarissen tot €400.000. Deze verhoging is een reactie op recente inflatie.

Op die manier blijven de voordelen voor werknemers in ieder geval waardevol ondanks stijgende kosten. Bedrijven moeten natuurlijk wel goed letten op de naleving van deze regels en optimaal gebruik maken van de belastingvoordelen. Een gesprek met een accountant kan hierbij altijd handig zijn. De belastingvrije status van kerstpakketten onder de WKR maakt ze een nog aantrekkelijker geschenk voor werknemers: dit zorgt voor een feestelijke en lonende sfeer op de werkvloer.

Hoe regel je tijdig en efficiënt je kerstpakket?

Het organiseren van kerstpakketten voor je personeel kan uitdagend zijn, maar je kunt het jezelf makkelijk maken. Normaal gesproken bestel je deze kerstpakketten op professionele websites die een uitgebreide selectie aan thema’s en producten hebben. Je kunt er vaak terecht voor persoonlijk advies om een kerstpakket te vinden dat bij jouw personeel past. Je kunt eenvoudig filteren op prijsklasse en categorieën zoals mannen, vrouwen, luxe pakketten of food pakketten, zodat je pakketten vindt die echt passen bij je bedrijf en je team.

Daarnaast kun je ook vaak kerstpakketten op maat samenstellen, voor die persoonlijke tint. De verwerkingstijd verschilt per webshop en het is daarom goed om daar even naar te kijken. Het kan namelijk een aantal dagen duren om de kerstpakketten samen te stellen. Vervolgens kun je ze eenvoudig laten bezorgen op locatie of bij je medewerkers thuis. Welke kerstpakketten spreken jou aan?

 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *