Whitepaper marketing: Hoe haal je meer effect uit je whitepaper?4 praktijktips

brand
Whitepaper marketing uitbesteden - tips

Whitepaper marketing: Hoe haal je meer effect uit je whitepaper?4 praktijktips

Wanneer je als ondernemer gebruik besluit te gaan maken van één of meerdere whitepapers, dan kom je er onherroepelijk achter dat een whitepaper bouwen geen kinderspel is. Het kost tijd, moeite en expertise, kortom: geld. Uiteraard kun je het maken van jouw perfecte whitepaper uitbesteden, maar daarmee is de kous nog niet af. Een whitepaper online gooien en er verder niet naar omkijken, komt neer op geldverspilling. Je whitepaper is namelijk niet bedoeld als gratis naslagwerk, maar als leadgenerator. Je whitepaper moet voor je werken en uiteindelijk nieuwe klanten en dus omzet binnenhalen. Maar hoe bereik je dat?

Deze vier tips helpen jou om je whitepapers optimaal in te zetten voor jouw bedrijf:

1. Gebruik marketing automation op een slimme manier

Marketing automation voor whitepaper marketing

Die term is wellicht nieuw voor je, maar marketing automation komt eenvoudigweg neer op een geautomatiseerd marketingmodel. Dat kan al op een heel laagdrempelige wijze, bijvoorbeeld met een online formulier waarin je een aantal relevante zaken uitvraagt bij je websitebezoekers. Geef downloaders van je whitepaper bijvoorbeeld de keuze om ook op je nieuwsbrief in te schrijven; dat is voor jou een signaal dat dit geen eenvoudige downloader is, maar in potentie een serieuze klant die met je in contact wil komen. Je kunt het ook direct aan downloaders vragen: “Bent u van plan in de komende … periode een … aan te schaffen?” Op deze wijze worden je doorsnee website-bezoekers automatisch gescheiden van je serieuze leads en krijg je inzicht in hoe de markt eruit ziet.

Whitepaper voorbeeld

Bekijk ons eigen voorbeeld met MailMunch: Gevonden! 43 online recruitment tips

2. Doe altijd een passend aanbod in je whitepaper

Whitepaper uitbesteden - passend aanbod

Producten of diensten waarvoor je een whitepaper inzet, zijn over het algemeen producten of diensten waarbij maatwerk komt kijken. Een auto bijvoorbeeld, of een softwarepakket of alarmsysteem. Dat zijn geen producten die je rechtstreeks uit de doos tilt en gaat gebruiken. Zorg er dan ook voor dat je je leads te allen tijde voorziet van een passend aanbod waarin het maatwerkkarakter naar voren komt. De lead moet zich herkend en erkend voelen. Een aanbod dat goed aansluit op de klantbehoeften, is te goed om volledig te negeren. Je komt in gesprek met elkaar.

3. Maak je download zichtbaar

Whitepaper uitbesteden - traffic en bereik

Je whitepaper kan niet voor jou werken als potentiële klanten te veel moeite moeten doen om ‘m te vinden. Er zit een grijs gebied tussen onvindbaar en door iemands strot duwen; ergens in dat grijze gebied moet je de juiste balans vinden. Wil je een pop-up? Maak deze dan niet te storend. Waar plaats je een eventuele banner? Deel je je whitepaper ook via social media of andere externe sites? Hoe ziet de presentatie er daar dan uit? Kun je wellicht een premium downloadlocatie kopen op een online plek waar jouw doelgroep vaak surft? Zichtbaarheid is meer dan een mooie plek op je homepage; je whitepaper moet zichzelf aanbieden zonder als storend te worden ervaren.

4. Meten is weten (gissen is missen)

Whitepaper uitbesteden - analyse en conversieoptimalisatie

Het is de aloude vuistregel voor alle online content: stilzitten is doodbloeden. Je zult continu moeten bijsturen en je strategie bijschaven. Dat kun je alleen effectief doen als je weet wat jouw whitepaper daadwerkelijk oplevert. Je wilt weten hoeveel bezoekers hun contactgegevens achterlaten en welk deel van je downloaders bovenmatig geïnteresseerd is in je diensten. Uiteraard wil je weten wat de uiteindelijke conversie is, maar ook hoeveel van je oorspronkelijke klanten uiteindelijk nog andere producten of diensten – nu of in een later stadium – bij je afneemt. Al dit soort zaken wil je meten en analyseren. Een optimale online strategie begint bij het analyseren van de jouw beschikbare data en de inzichten te gebruiken om je leadgeneratie te perfectioneren.

Blijf meten en blijf kritisch naar je eigen strategie en conversie. De online strijd wordt over het algemeen gewonnen door de partijen die zich het best, het snelst en het meest soepel weten aan te passen aan veranderende trends en andere ontwikkelingen in de markt. Het is goed om klein te beginnen, maar blijf je online marketingmachine wel uitbreiden. Want ook voor jou, jouw bedrijf en je whitepaper geldt: stilstand is achteruitgang.

DOWNLOAD het praktische B2B contentplan & checklist

hiermee start je direct met B2B contentmarketing en meld je je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Download B2B contentplan en Checklist

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *