Zakelijk mobiel abonnement: vijf tips voor ondernemers

brand
Zakelijk mobiel abonnement

Zakelijk mobiel abonnement: vijf tips voor ondernemers

Weinig is zo veranderlijk als de wereld van de telecom. Elk jaar komen er tal van nieuwe smartphones op de markt en de regelgeving rondom belbundels, buitenlandgebruik, datalimieten en internetsnelheden wijzigt vrijwel jaarlijks. Dacht je dat 4G nog redelijk nieuw was? 5G wordt alweer uitgerold.

Dikke kans dus dat dat mobiele abonnement dat jij een paar jaar geleden voor je onderneming hebt afgesloten, inmiddels hopeloos achterhaald is. Of wellicht ben je pas net gestart als ondernemer en is dit één van die vele dingen die je nog ‘even’ moet regelen. Maar dat even regelen, daar gaat vaak meer tijd in zitten dan je lief is. Daarom: vijf handige, praktische tips om anno 2021 snel het ideale zakelijke mobiele abonnement te kiezen.

Tip 1: Koppel je toestel los van je abonnement

Veel ondernemers twijfelen lang tussen een abonnement met toestel of een zogenaamde sim only (een abonnement waarbij je zelf voor een toestel zorgt). Vroeger was het nog voordeliger om een abonnement inclusief toestel te kiezen, maar sinds een aantal jaar maakt dat qua prijs niet meer uit.

Doe jezelf een plezier en maak hier twee gescheiden dingen van. Dat levert je de volgende twee voordelen op:

  1. Je kunt een sim only nemen bij de provider die voor jou het meest geschikt is, zonder dat je afhankelijk bent van de toestellen die ze verkopen;
  2. Je kunt je toestel bestellen bij de goedkoopste verkoper, wat vaak niet die provider is.

Zo ben je goedkoper uit en kun je kiezen uit alle providers die er zijn. Win-win dus.

Tip 2: Kies een zo kort mogelijke looptijd óf kies een flexibel abonnement

Kies voor korte looptijd abonnement

Je kunt niet in de toekomst kijken en sluit dus vaak een abonnement af dat past bij je huidige gebruik. Maar wie een abonnement voor bijvoorbeeld twee of drie jaar afsluit, kan dan na verloop van jaren nog weleens voor onaangename verrassingen komen te staan. Check dus vooraf goed of je je abonnement maandelijks (zonder eenmalige kosten) mag aanpassen, omhoog én omlaag. Mag dat niet? Kies dan een korte looptijd, zodat je flexibel bent. Een goedkoop abonnement dat niet meer bij jouw gebruik past, kost misschien niet veel, maar je hebt er alsnog weinig aan.

Tip 3: Let op fiscaal voordeel voor ondernemers

Van je losse toestel kun je de btw terugvragen en de maandelijkse kosten van je abonnement kun je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat weten de meeste ondernemers wel. Dan kun je er echter beter wel voor zorgen dat je bedrijfsnaam ook op de factuur staat. Wil je één nummer voor zakelijk en privégebruik? Neem dan een onbeperkte belbundel; de Belastingdienst eist dan niet langer dat je per gesprek uitsplitst of het zakelijk of privé was. Dat scheelt je een hoop administratieve rompslomp.

Tip 4: Let zelf goed op wanneer je contract afloopt

Zakelijke klanten zijn de melkkoeien voor mobiele providers. Ze letten namelijk niet op de kosten. Zorg ervoor dat jou dat niet overkomt en wees scherp op het moment dat jouw contract afloopt. Verleng of stap over, maar laat ‘m niet stilzwijgend doorlopen. Je gaat vaak meer betalen, krijgt jaarlijks een prijsverhoging (of ‘inflatiecorrectie’) zonder dat daar betere voorwaarden tegenover staan, en de provider trekt echt niet zelf aan de bel. Noteer het dus in je agenda en doe weer even je huiswerk als de tijd rijp is.

Tip 5: Snelheid is king

zakelijk sim abonnement - snelheid telt

Je hebt die smartphone waarschijnlijk nodig omdat je onderweg bereikbaar wilt zijn en zakelijke applicaties zoals Microsoft Teams wilt kunnen gebruiken. Aantal gigabytes, euro’s en belminuten, daar letten we allemaal wel op, maar wat we vaak vergeten te vergelijken, is de internetsnelheid die je krijgt bij je abonnement. Niets is irritanter dan onderweg vanuit de auto willen deelnemen aan een Teams-vergadering, maar een dusdanig lage snelheid op je abonnement hebben dat dit niet lukt. Kreten als ‘4G in je abonnement’ of ‘5G ready’ zeggen niets over de snelheid die je krijgt. Abonnementen worden verkocht vanaf 1 Mb/s (kun je helemaal niets mee) tot wel 500 Mb/s (daarmee ben je de koning). Kies gewoon voor iets met veel snelheid, waarmee je ook over een jaar of anderhalf nog uit de voeten kunt. De toekomstige ondernemer in jou zal je met terugwerkende kracht dankbaar zijn.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *