3 tips om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden

brand
Vrouw bestudeert haar smartphone blij. Zit er een mooie vlinder op?

3 tips om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden

Als ondernemer ben je onder meer verantwoordelijk voor de financiën van je bedrijf. Dit is vaak de minst leuke kant van het ondernemerschap, maar het hoort er helaas wel bij. Ben je telkens veel tijd kwijt aan de financiële administratie? Dan komt dit misschien doordat het een zooitje is. In dat geval kun je tijd besparen door de financiën overzichtelijk te maken. Omdat veel ondernemers niet precies weten hoe ze dit aanpakken, hebben wij in deze tekst drie tips om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden op een rijtje gezet.

1. Open een zakelijke rekening

Bedrijven die een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv) als rechtsvorm hebben, zijn wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen. Voor een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma (vof) geldt deze verplichting niet. Als jouw bedrijf één van deze laatstgenoemde rechtsvormen heeft, besluit je misschien om eerst je privérekening te gebruiken. Je bespaart zo geld, want je hoeft geen extra rekening te openen. Toch is het altijd handig om een zakelijke rekening te openen als je voor jezelf begint, want hiermee houd je de financiën van je bedrijf overzichtelijk.

Een zakelijke rekening gebruik je enkel en alleen voor je bedrijf. Je betaalt er facturen mee die je van leveranciers krijgt en laat klanten er geld op overmaken als zij een product of dienst bij je afnemen. Hierdoor komt er op een bedrijfsrekening alleen zakelijk geld binnen. Gebruik je je privérekening ook voor zakelijke doeleinden? Dan lopen persoonlijke en zakelijke transacties door elkaar. Je financiën worden hier een stuk minder overzichtelijk door. Het gevolg hiervan is dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan de boekhouding.

2. Besteed regelmatig tijd aan de boekhouding


Wie de financiën van zijn bedrijf overzichtelijk wil houden, doet er goed aan om regelmatig tijd aan de boekhouding te besteden. Dit gebeurt alleen niet altijd. Veel ondernemers hebben namelijk een hekel aan boekhouden, waardoor ze het constant uitstellen. Hierdoor moet er aan het einde van de maand – of zelfs aan het einde van het kwartaal – veel in één keer gedaan worden. De kans is groot dat er in deze periode veel zakelijke transacties plaatsgevonden hebben, waardoor je het overzicht verliest. Besteed je elke week tijd aan de administratie? Dan lukt het jou waarschijnlijk wel om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden.

3. Laat je financiën beheren door een professional


Sommige ondernemers zijn op zijn zachtst gezegd onhandig met financiën. Herken jij jezelf hierin? Dan heb je waarschijnlijk de grootst mogelijke moeite om de financiën van je bedrijf overzichtelijk te houden. Overweeg in dat geval om de financiën te laten beheren door een professional. Hier zijn weliswaar kosten aan verbonden, maar je hebt de administratie van je bedrijf altijd op orde. Extra bijkomstigheid is dat je er zelf veel minder tijd aan kwijt bent, waardoor je meer tijd in je bedrijf kunt steken.

Open direct een zakelijke rekening

Heb je nog geen zakelijke rekening, maar zie je inmiddels toch in dat het handig is om er eentje te openen voor je bedrijf? Regel dit dan direct. Bij de meeste banken kun je tegenwoordig online een zakelijke rekening openen. Kies het pakket dat bij jouw bedrijf past, doorloop de verschillende stappen en vraag een bedrijfsrekening aan. De bank buigt zich vervolgens over je aanvraag en houd je op de hoogte van de voortgang.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *