Zijn video-cv’s de toekomst van kandidaatselectie in online rekrutering?

brand
Human resources manager conducting online job interview via video chat on computer, closeup

Zijn video-cv’s de toekomst van kandidaatselectie in online rekrutering?

Steeds vaker worden marketing- en contentprincipes toegepast in HR-processen. Denk aan employer branding, storytelling in vacatureteksten en het gebruik van social media om talent aan te trekken. Door de opkomst van remote werk en digitale sollicitaties is het video-cv inmiddels een gangbare stap in het wervingsproces geworden.

Maar wat maakt het zo interessant en hoe verhoudt een video-cv zich tot de traditionele cv’s? Dat en meer verkennen we in dit artikel.

De kracht van een authentiek verhaal

De kern van (content)marketing is het vertellen van een boeiend verhaal dat overtuigt. Een cv is feitelijk niet anders: het gaat om de unieke combinatie van vaardigheden, werkervaring en persoonlijkheid. Een video-cv helpt kandidaten om een krachtiger verhaal neer te zetten, juist omdat beelden en spraak meer emotie overbrengen dan tekst.

Een visueel element kan geloofwaardigheid versterken, door de kandidaat te zien en de stem te horen ontstaat er direct een menselijke connectie, deze klik is in een competitieve markt vaak cruciaal.

Is een video-cv voor alle branches relevant?

Video-cv’s winnen aan populariteit in Nederland, vooral in innovatieve sectoren. Toch is het niet voor iedere branche een must. In hooggespecialiseerde functies (bijvoorbeeld IT-onderhoud of technische onderzoeksposities) is een vlammende videopitch minder van belang dan een heldere lijst met competenties en projecten. Maar voor functies waarin klantcontact, presentatie en creativiteit kernonderdelen zijn, kan een video-cv een doorslaggevend element zijn in de selectie.

Wat de vraag naar video-cv’s over de werkgever zegt

Vanuit employer branding gezien is dit ook interessant. Werkgevers die video-cv’s omarmen, laten zien dat ze openstaan voor innovatie en een moderne kijk hebben op werving en selectie. Deze vorm van kandidaatselectie sluit aan bij een online strategie waarin authenticiteit en persoonlijke benadering centraal staan.

Waarom zou je als werkgever een video-cv vragen?

Asian team attending job interview on online video call

Werkgevers in sectoren waar communicatie, presentatie en creativiteit een grote rol spelen (bijvoorbeeld marketing, sales, media en design) zien vaak al snel de toegevoegde waarde van een video-cv. Je krijgt in één oogopslag de non-verbale signalen en persoonlijkheid mee van een kandidaat. Dat kan helpen om te bepalen of er een cultuurmatch is.

Een ander voordeel is dat er in het selectieproces sneller onderscheid wordt gemaakt. Kandidaten die weinig overeenkomsten hebben met de teamcultuur, vallen eerder af, bijvoorbeeld omdat hun communicatiestijl niet aansluit op die van het team. Tegelijkertijd kunnen recruiters meer focus leggen op de verborgen parels die in een traditioneel cv minder snel boven komen drijven.

Voordelen van video-cv’s voor werkgevers en sollicitanten

Kandidaten die overtuigend en spontaan overkomen in een video hebben een streepje voor. Sollicitanten kunnen een voorproefje delen van hoe ze als teamlid zullen communiceren.

  • Persoonlijker: Video geeft emotie en karakter weer. Dit kan leiden tot een betere klik, waardoor het hele rekruteringsproces menselijker en effectiever aanvoelt.
  • Tijdbesparing: Werkgevers kunnen sneller een voorselectie maken. Waar eerst meerdere gesprekken nodig waren, krijgt een recruiter nu met één filmpje al een relatief compleet beeld.
  • Ruimte voor creativiteit: Sollicitanten kunnen meteen laten zien hoe creatief ze zijn, bijvoorbeeld door een originele montage, sterke branding of slimme storytelling.

Waar moet je op letten bij het evalueren van een video-cv?

Bij een passend video-cv gaat het om een goede strategie en voorbereiding waarmee kandidaten een kernboodschap en professionele identiteit helder en adequaat presenteren.

1. Conceptanalyse

Vraag je af, wat wil de sollicitant vertellen? Wat is de insteek, interpreteer je de video informeel of juist zakelijk? Past de stijl bij de functie en bij de cultuur van het bedrijf?

2. Script evaluatie

Zijn er storytelling elementen die opvallen? Is de verhaallijn helder of zijn er onduidelijkheden? Dit bepaalt of je verder kijkt of afhaakt.

3. Wat kun je uit het beeld halen?

Is de kwaliteit van de video goed? Komt de sollicitant energiek en zelfverzekerd over of niet? Uit de afwerking van de video kun je meer informatie vergaren over hoe de kandidaat te werk gaat. Een video-cv hoeft niet langer dan één tot twee minuten te duren.

Een traditioneel cv zal nooit verdwijnen

Business woman, handshake and partnership meeting for b2b interview, business meeting and thank you in office. Teamwork, corporate tech employees and shaking hands for happy onboarding conversation.

Ondanks de opmars van videosollicitaties, is het traditionele cv zeker niet afgeschreven. Werkgevers en recruiters willen in één oogopslag werkervaring, opleiding en behaalde resultaten zien. Idealiter vraag je in de vacature om beide versies:

  1. Een overzichtelijk digitaal document
  2. Een video waarin de persoonlijkheid van mensen meer tot leven komt.

Een video-cv is daar een prima aanvulling op, maar het is geen vervanging.

Video creëert balans tussen persoonlijkheid en feiten

Door in vacatureteksten om video-cv’s te vragen, spelen werkgevers slim in op de toenemende behoefte aan menselijke verbinding in een digitale wereld. Het is een manier voor sollicitanten om hun professionele identiteit gericht en overtuigend te presenteren.

Uiteindelijk draait het om de juiste combinatie: de feiten horen thuis in een cv-document, maar de kracht van beeld en geluid kan helpen om persoonlijkheid en passie te identificeren.

Geef sollicitanten de kans te laten zien wat ze kunnen bijdragen en test direct hun presentatievaardigheden. In de strijd om toptalent wil jij een magneet zijn die de juiste kandidaten aantrekt en video-cv’s helpen je daarbij.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *