3 Soorten content marketing uitgelicht

brand
3 Soorten content marketing uitgelicht

3 Soorten content marketing uitgelicht

Gastblog door Kevin Vertommen van Fuseo.be

Bij het woord content marketing denken de meeste mensen aan een eenvoudige blog gevuld met artikels. Dat is slechts een klein deel van het verhaal. Content marketing biedt immers veel meer mogelijkheden. Daarom zetten we 3 soorten content marketing in de spotlight.

 De onderverdeling

Op basis van het type content, de gevraagde inspanning en het potentiële resultaat, kunnen we content marketing onderverdelen in drie groepen:

  • Eenvoudige artikels
  • Creatieve formats
  • Side products

De gevraagde inspanning stijgt van 1 naar 3. Dat geldt ook voor het potentieel. Eenvoudige artikels zijn eenvoudig te maken, maar hebben minder kans op succes. Onderstaande info zal dit alles duidelijk maken.

1) Eenvoudige artikels

Eenvoudige artikels zijn de meest populaire vorm van content marketing. Bedrijven publiceren teksten over nieuwe producten, trends, tips & tricks, … op hun website om bezoekers te informeren en nieuwe klanten aan te trekken. Een voorbeeld van Bloeise zelf is dit uitgebreide artikel over B2B contentmarketing.

Waarom deze vorm van content marketing zo populair is? Simpel: ze vraagt een relatief lage inspanning. Zoek een interessant onderwerp, huur een copywriter in om hierover te schrijven, zoek bijpassende afbeeldingen en alles is klaar voor publicatie. De kost van deze artikels is laag, maar dat geldt ook voor de kans op een groot bereik.

2) Creatieve formats

Dit tweede type content marketing vraagt al meer inspanningen. Ze verpakken de informatie uit bovenstaande artikels in een creatieve vorm. Enkele voorbeelden zijn:

  • Infographics – waarbij men statistieken op een leuke, speelse manier gaat weergeven. Soms worden deze infographics geanimeerd, zoals de Animagraffs van Jacob O’Neal.
  • Videos – kunnen voor allerlei zaken gebruikt worden, zoals een evenementverslag of een online cursus.
  • Interviews – een expert in uw sector interviewen kan de zichtbaarheid van uw merk verbeteren.
  • Quiz – geeft een interactieve toets aan uw content marketing.

Bij de creatie van deze ‘creatieve formats’ wordt er meer tijd geïnvesteerd. De potentiële ROI van dit type content marketing ligt wel een pak hoger dan de voorgaande vorm.

3) Side products

Het laatste type zijn de ‘side products’. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een nieuwe product/dienst dat in het verlengde ligt van de core business van een onderneming. Onderstaande voorbeeld zal dit duidelijk maken:

Soorten content marketing ; voorbeeld side product van Unspls
Crew is een Amerikaanse startup die freelance designers en developers met nieuwe klanten wil samenbrengen. Helaas verliep hun lancering niet van een leien dakje. Ze hadden amper klanten en waren zo’n 3 maanden verwijderd van een bankroet.

Wat deed men
Om hun bedrijf in de kijker te zetten, gaven ze de extra stockfoto’s die ze voor hun website hadden gemaakt gratis weg. Ze deden dit op unsplash.com. Vandaag de dag is deze website een van de grootste bronnen van gratis stockfoto’s. Ook opmerkelijk: deze site genereert (via referrals) 40% van de omzet van Crew.

Waarom deze techniek zo’n succes had?
De verklaring vinden we bij een quote van Brian Cark: “…give something valuable away in order to sell something related.” Stockfoto’s is iets wat de doelgroep van Crew nodig heeft. Via Unsplash steeg hun merkbekendheid en konden ze nieuwe klanten aantrekken.

Nog een voorbeeld van een side product is Pablo. Pablo is een tool die ontwikkeld werd door Buffer – de social media planning specialist. Het laat gebruikers toe om in enkele seconden afbeeldingen voor sociale media te genereren.

De 3D Homeplanner is een voorbeeld van dichter bij huis. De online verlichtingswinkel dmlights ontwikkelde deze tool om klanten de mogelijkheid te geven hun eigen virtuele woning te ontwerpen, wat erg handig is bij een interieur make-over. Op deze manier vormt de 3D Homeplanner de link tussen interieurontwerp en verlichting.  Waardecreatie staat aan de basis van dit type content marketing. Een artikel wordt zelden meerdere keren gelezen (dit is content marketing type 1). Een goed product daarentegen, verleidt mensen om meerdere keren terug te komen. Deze herhaaldelijke bruikbaarheid maakt side products zo efficiënt.

DOWNLOAD het praktische B2B contentplan & checklist

hiermee start je direct met B2B contentmarketing en meld je je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Download B2B contentplan en Checklist

Thomas Lapperre

Eigenaar Bloeise. Neemt altijd de zakelijke insteek. Schrijft over organisatie, IT infrastructuur en innovatie. Voor digitale bureaus, IT-bedrijven en mkb-bedrijven. Link met mij op LinkedIn.
Alle artikelen van Thomas Lapperre

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *