Zzp’er? Hier 3 ultieme tips!

brand
Dingen die je moet weten als zzp'er

Zzp’er? Hier 3 ultieme tips!

Als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) heb je aanzienlijk meer vrijheid dan wanneer je in loondienst werkt. Misschien is dit voor jou wel een reden om als zzp’er aan de slag te gaan en je eigen bedrijf te starten. Voordat je voor jezelf begint, moet je het nodige regelen. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk 3 ultieme tips voor zzp’ers op een rijtje.

1. Verzeker je goed

Werk je in loondienst? Dan zorgt jouw werkgever ervoor dat je verzekerd bent voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Wanneer je als zzp’er werkt, is dit niet standaard het geval. Omdat je als zelfstandige werkt, moet je er zelf voor zorgen dat je goed verzekerd bent. Gelukkig zijn er meerdere verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten. Zo kun je bij vrijwel iedere verzekeraar een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is ook handig wanneer je als zzp’er aan de slag gaat.

Je moet overigens niet alleen aan verzekeringen denken, maar ook aan jouw pensioen. In loondienst bouw je automatisch pensioen op, maar dit is niet het geval als je voor jezelf begint. Om ervoor te zorgen dat je op jouw oude dag niet op een houtje hoeft te bijten, moet je nadenken over je pensioen. Je kunt je aansluiten bij een pensioenfonds voor zzp’ers, maar het is ook mogelijk om iedere maand een bedrag opzij te zetten op een rekening. Dit kan een spaarrekening zijn, maar je kunt ook een speciale rekening openen waar je geen geld af kunt halen voordat je met pensioen gaat.

Als zzp'er verzekerd zijn

2. Open een zakelijke rekening

Zzp’ers zijn volgens de wet niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar toch ontkom je er vaak niet aan. De kans is namelijk groot dat jouw bank niet wil dat je een privérekening voor jouw bedrijf gebruikt. Omdat een zakelijke bankrekening openen kosten met zich meebrengt, zit je hier misschien niet op te wachten.

Toch moet jij je niet blind staren op de kosten. Waarom niet? Omdat een zzp rekening openen ook de nodige voordelen met zich meebrengt. Met zo’n rekening lopen zakelijk geld en privégeld namelijk niet langer door elkaar heen. Bovendien straal je professionaliteit uit richting jouw klanten. Een zakelijke rekening staat namelijk op naam van jouw bedrijf, terwijl een privérekening op jouw eigen naam staat.

Vind je overstappen naar een zakelijk rekening lastig? Hier lees je hoe je dat doet.

zzp'er tips

3. Zet een administratie op

Als zzp’er ben je verplicht om een administratie bij te houden. Als je zelf onwetend bent van boekhouden, kun je het uitbesteden aan een boekhouder. Je hebt in dat geval zelf weliswaar geen omkijken naar de boekhouding, maar het kost je behoorlijk veel geld. Vind je dit zonde? Overweeg dan een boekhoudprogramma aan te schaffen. Dit kost je ook geld, maar veel minder dan de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder. Als je ook een zakelijke rekening gebruikt, kun je deze aan het boekhoudprogramma koppelen. Transacties worden dan automatisch ingelezen, waardoor je veel minder tijd kwijt bent aan boekhouden. Wil je nog meer tijd besparen? Besteed dan het liefst iedere week wat tijd aan de administratie.

Administratie voor een eenmanszaak

Ga je op een gegeven moment toch weer aan een vaste baan denken? Laat je goed informeren over de financiële gevolgen. Wanneer je opdrachtgever je werkgever wordt, verandert er op allerlei vlakken iets. Zo voldoe je waarschijnlijk niet meer aan je urencriterium van 24 uur per week, waardoor je je ondernemersaftrek en de 15% mkb-winstdeling gaat missen. Al je omzet wordt gemarkeerd als overige inkomsten waarover je gewoon 37% gaat betalen. Je AOV kun je waarschijnlijk stopzetten, mits je nieuwe salaris ook toereikend is zonder je ondernemersomzet. Anders zul je die toch moeten aanhouden. Kijk ook hoe je pensioen wordt opgebouwd wanneer je parttime werkt: op basis van je salaris parttime of fulltime?

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *