Een eigen bedrijf starten vanuit huis? Zonder geld? Kijk hier voor ideeën!

brand
eigen bedrijf - spaarvarken

Een eigen bedrijf starten vanuit huis? Zonder geld? Kijk hier voor ideeën!

Een eigen bedrijf beginnen zonder geld is onmogelijk? Nee hoor! De digitalisering van de wereld zorgt er zelfs voor dat dit makkelijker gaat dan ooit. Zeker als je gewoon vanuit je eigen huis start. Weet je al welke richting je uit wil? Of ben je nog helemaal in de oriënterende fase? In dit artikel vind je alle tips en ideeën die je nodig hebt! Met praktische actiepunten en uitleg.

Wat wil je doen? Een eigen zaak beginnen!

Hoe begin je aan het ondernemerschap? Eerst bepaal je wat je precies gaat doen (Hieronder vind je tips!). Kijk hierbij goed naar waar jouw interesses liggen. Iets wat je net ontdekte vind je nu misschien leuk, maar denk je daar binnen 2 jaar nog hetzelfde over? Check ook of er wel behoefte is aan de producten of diensten die je wilt aanbieden. Wie zijn jouw concurrenten? Hoeveel concurrentie is er? Wat heb jij extra te bieden? En wat wil jouw toekomstige doelgroep daarvoor betalen? Wat helpt bij het oriënteren op je nieuwe zaak, is het vinden van je ikigai.

Als je nu denkt aan een eigen zaak beginnen, dan zul je waarschijnlijk eerder denken aan een eigen zaak vanuit huis, zoals een website of webshop. Let wel, als je hier geen ervaring in hebt dan zul je daar externe expertise voor moeten inschakelen.

Bereid je goed voor als ondernemer

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk dus eerst een plan. Maak voor jezelf inzichtelijk wat je doelen zijn op korte termijn en op lange(re) termijn. Kijk wat je hiervoor allemaal nodig hebt. Praat ook met andere ondernemers. Hoe hebben zij het aangepakt? Wat is het verschil tussen een zzper en een freelancer? Je vergroot op die manier meteen je netwerk en voor hetzelfde geld praat je tegen een potentiële klant.

Een andere erg belangrijke tip: zeg je baan niet zomaar op. Ten eerste geeft die zekerheid je mentale rust. Ten tweede zal het even duren voordat je bedrijf begint te lopen. Met die baan blijven wel jouw vaste lasten gedekt. Heb je een ww uitkering? Dan kun je vanuit de ww zelfstandig ondernemer worden. Vraag het UWV naar details, voorwaarden én risico’s.

 • Neem contact op met de Kamer van Koophandel. Laat je gratis voorlichten.
 • Schets meerdere scenario’s op papier. Verschillende doelgroepen, producten/diensten, partners, kostenstructuren, manieren van waarde leveren, processen. De Business Model Canvas helpt je hierbij.
 • Maak een ondernemingsplan. Banken zoals de Rabobank bieden deze gratis ter download aan. Vul deze in: dat dwingt je om over alle punten na te denken. Een onderneming starten vraagt om een plan.
 • Reken je plannen eens rustig uit. Hoeveel online bestellingen heb je maandelijks nodig om je kosten te kunnen betalen? En hoeveel omzet heb je nodig om jezelf een goed salaris te geven? Hoeveel inspanningen zijn nodig voordat je zover bent? Neem de tijd om te leren wat er nodig is om jouw onderneming succesvol te starten. Een boekhouder kan je hier uitstekend mee helpen.
 • Wees kritisch. Is het oprichten van een eigen bedrijf wel de moeite waard? Kijk naar je tijd, inkomen, energie en hoeveelheid stress die ermee gepaard gaan. Een bedrijf opzetten heeft z’n momentum nodig: wees extra waakzaam wanneer je het uit nood doet. Soms heb je eerst ideeën nodig en een breder wereldbeeld voordat je je eigen onderneming of webshop kunt starten, neem die tijd ook.

Ready, set, go!

Heb je bovenstaande op een rij? Starten dan maar! Houd er rekening mee dat er niet zoiets bestaat als het ‘juiste moment’. Ga daar dus niet op zitten wachten.

Tip: afhankelijk van wat je gaat doen, zijn er mogelijk verplichte verzekeringen, trainingen en/of vergunningen. Zoek ook dit goed uit voordat je begint, om flinke teleurstellingen en problemen te voorkomen.

Eigen bedrijf - Go

Passief inkomen: zo zit het

Wanneer je dit leest heb je hoogstwaarschijnlijk al het begrip passief inkomen voorbij zien komen, wellicht met een kleine dure cursus van een paar duizend Euro. Niet nodig, het is eigenlijk heel simpel:

 • Een werknemer werkt een vast aantal uren per week voor een afgesproken salaris;
 • Een ondernemer werkt naar eigen inzicht en maakt hiermee omzet. Hier ligt een kans.

De ondernemer levert producten of diensten. Producten zijn niet gebonden aan tijd: iemand kan in de winkel 3 druiven kopen en in dezelfde tijd 30 meloenen. Diensten worden vaak per uur geleverd. Wanneer je dat echter loskoppelt en een vaste prijs biedt voor een dienst, dan wordt het een product. Neem bijvoorbeeld de dienst “SEO onderzoek” waarmee een website wordt doorgelicht op SEO aspecten. De klant krijgt een rapport met aandachtspunten en actiepunten. Dat kan het resultaat zijn van uren werk, of van een handige software tool (SEMRUSH, MOZ, Ahrefs etc) die dit voor je doet.

Passief inkomen is niets anders dan het loskoppelen van uren en omzet. Maar let op: er is dus niet zoiets als gratis geld. Links of rechtsom moet je uren maken. Er is dus ook altijd een gemiddeld uurloon dat je kunt berekenen. Ben je geen goede ondernemer, dan kan dat gemiddelde zelfs lager liggen dan bij de MacDonalds bijvoorbeeld. De crux van een passief inkomen is dus dat je een waardeketen op weet te zetten die weinig tijd kost om te onderhouden. Bijvoorbeeld een webshop in digitale boeken over evergreen onderwerpen zoals presenteren, vrienden maken, feedback geven… menselijke uitdagingen waar geen houdbaarheidsdatum op zit.

Wat kun je zoal doen vanuit huis? Bedrijf starten ideeën:

Je wilt een eigen zaak starten maar waarin dan? De volgende ideeën voor je eigen bedrijf opstarten vanuit huis helpen je enigszins op weg.

 • Schrijven 
  *zwaait!* Deze tekst is geschreven vanuit huis. De wereld heeft allerlei teksten nodig: productteksten, simpele blogteksten, diepgaande interviews, jaarverslagen, websiteteksten, verkoopmails, technische handleidingen, servicepagina’s, FAQ’s, klantverhalen, howto’s, recepten, studieverslagen… De uitdaging is te bepalen waar je goed in bent en waar mensen je voor willen betalen. Voor ieder niveau kun je gemakkelijk werk vinden. Jamaar AI dan? Dat is vooralsnog geen bedreiging maar een extra hulpmiddel. Leer het gebruiken en onderscheid je van de concurrentie.
 • Prompt engineer?
  Wellicht denk je: nee, schrijvers zijn overbodig geworden dankzij ChatGPT. Nou, nee. Zoals de camera op je smartphone de fotograaf niet overbodig maakt, zal ChatGPT ook niet de kwalitatieve tekstschrijver (hoi!) kunnen vervangen. Generatieve AI is een hulpmiddel dat je zal moeten beheersen om er goed resultaat uit te krijgen. Wat nu dus wel een nieuwe baan vanuit huis kan zijn: prompt engineer. Oftewel: uitleg en kennis delen over hoe je een tool zoals ChatGPT efficiënt inzet in bedrijfsprocessen.
 • Freelancer of consultant
  Wat doe je nu? Heel veel zaken kun je als freelancer of consultant doen zonder investering vanuit huis. Een aantal beroepen waar elk jaar meer vraag naar is: contentmarketeer en digital marketeer. Kijk gewoon naar je cv en onderzoek hoe je dat zelfstandig zou kunnen doen. Kun je hiermee bedrijven helpen als zelfstandige, is de grote vraag. Zijn er freelance marketing assistenten? Secretaressen? Account managers? Ja, dus jij kan het ook doen. Soms zitten ze alleen in een bepaalde branche waar consultants gebruikelijk zijn, kijk dus verder dan je eigen werkgebied.
 • Een webwinkel beginnen
  Mensen winkelen steeds meer online. Een webwinkel kun je bovendien ook makkelijk naast je huidige baan doen. Hier lees je hoe je je webshop start. Het is de beste manier om een eigen winkel te beginnen zonder geld.
 • Social media manager
  Het aantal social media gebruikers blijft toenemen. Bedenk jij leuke posts die mensen aanzetten tot acties en reacties? En is het inplannen en bekijken welke social media wanneer het beste past vanzelfsprekend voor jou? Bied je diensten dan aan bij ondernemers als social media marketeer.
 • Training geven
  Kun jij iets wat anderen niet kunnen? Maak een onepager website met uitleg, koppel je online agenda met Google Hangouts en open een zakelijke rekening. Zo kun jij trainingen geven in talen, sociale vaardigheden, video editing, presenties geven, muziek editing, schrijven (zie onze B2B blogcursus), maar ook klussen, tuinieren, planten verzorgen, huishouden… Alles wat jij goed kan en waar mensen graag eenmalig of doorlopend training voor volgen.
 • Reparatiedienst
  Ben je handig en vind je het leuk om zaken te repareren? Vakmensen blijven altijd nodig, zeker degenen die zich blijven ontwikkelen. Maak van je garage je werkplek en begin met waarde creëren. Hiermee zit je op de golf van hergebruiken en recyclen.
 • Verkoop jouw creaties
  Maak jij de mooiste en origineelste creaties? Verkoop deze dan via een online marktplaats zoals Etsy.
 • Weddingplanner
  Zie jij jezelf als een echte romanticus die erg goed is in dingen plannen en regelen? Assisteer dan stelletjes bij de mooiste dag van hun leven. Juist nu is er behoefte aan een handig iemand die binnen de regels van de wet toch een feestelijke dag in kleine setting kan neerzetten.
 • Virtual Assistant
  Het takenpakket van een VA is behoorlijk uiteenlopend. Je kunt dus verschillende talenten kwijt in dit vak. Bloeise zet VA’s in voor het bijhouden van websites, het schrijven van teksten en het plaatsen van blogs en links. We werken vooral met Nederlandse freelancers, maar die wel kunnen rondreizen vanwege hun virtuele werk: Bloeise functioneert vanuit Frankrijk, Bulgarije, Bali, Thailand en Australië.
 • Coach
  Ook coaches komen in verschillende soorten en specialismen. Waar liggen jouw sterke kanten? Help daar andere mensen mee vooruit. Lees hier bijvoorbeeld wat een ondernemerscoach kan betekenen.
 • Vertalen
  Google Translate is beter geworden, maar nog lang niet zo goed dat je als bedrijf klakkeloos die vertaling online gooit. Het woord quite heeft bijvoorbeeld al een hele andere lading in het Amerikaans-Engels dan in het Brits-Engels. Let op: voor een beëdigd vertaler zijn er verschillende regels.
 • Gids
  Woon jij in een geweldige stad, waar jij alles vanaf weet? Of is er een natuurgebied dat geen geheimen voor je kent? Vertel jij daarnaast de meest boeiende verhalen? Dan zou je weleens de perfecte gids kunnen zijn. Denk vooral na over het mooie verhaal dat je volgers achteraf kunnen vertellen: wat hebben ze gezien? Gehoord? Gevoeld? Geleerd? Als je dat eenmaal doorhebt, dan zie je dat je ook online belevingen kan creëren.
 • Designer
  Even een vierkant logootje maken voor social media. Een foto bewerken. De social media post in de huisstijlkleuren maken De landingspagina opmaken. Het internet is gemaakt door designers, veelal vanuit huis.
 • Huisdierenoppas
  Ben je gek op beestjes? Overweeg om huisdierenoppas te worden! Het is hierbij wel belangrijk dat je flexibel bent en natuurlijk het nodige verantwoordelijkheidsgevoel bezit. Je hebt een klik met dieren nodig, en weten hoe je medicijnen toedient bijvoorbeeld.

Keuze genoeg dus, als je een bedrijf wil starten vanuit huis zónder geld!

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *