De vier beste investeringen in 2021
Het afgelopen jaar was er één van uitersten. Sinds maart 2020 is de wereldeconomie op z’n kop gezet. Kerngezonde ondernemingen zijn ten onder gegaan, terwijl andere kleine bedrijfjes – producenten van mondkapjes, om maar eens wat te noemen – een gigagroei doormaakten. Voor die laatste groep leidt dat tot een veelgehoorde vervolgvraag: wat zijn nu, in deze nog steeds economisch instabiele tijden, goede investeringen?
Overigens geldt die vraag niet alleen voor ondernemingen die in korte tijd zijn geëxplodeerd in omvang en omzet. Heel veel ondernemers hebben bovengemiddeld goed geboerd tijdens de coronacrisis. Talloze webshops zagen hun omzet omhoog schieten, en wat te denken van winkels voor bouwmaterialen? Daar komt nog bij dat spaartegoeden flink zijn opgelopen in de afgelopen maanden. Geld kon immers niet in de horeca of aan vakanties worden uitgegeven. Kortom: in Nederland ligt een hoop geld te wachten om verstandig geïnvesteerd te worden.
Waarom zou je als ondernemer gaan investeren?
Voordat we aan de top vier toekomen, eerst nog één stap terug. Want waarom zou je überhaupt willen investeren? Is het niet verstandiger een appeltje voor de dorst te bewaren?
Uiteraard is het niet pertinent verkeerd om spaargeld achter de hand te houden. Daar kleven echter wel drie nadelen aan. Ten eerste verdampt geld op je spaarrekening langzaam maar zeker. Je krijgt geen rente meer, maar onder invloed van inflatie wordt je spaargeld jaarlijks minder waard. ‘Vroeger’ werd die inflatie gecompenseerd door rente, maar die tijden zijn voorbij.
Ten tweede betaal je over hoge spaartegoeden jaarlijks vermogensbelasting. Nu is dat ook zo als je dat geld investeert in vastgoed, aandelen of wat dan ook, maar in dat geval staat er iets tegenover dat (als het goed is) in waarde groeit. De waarde van je spaargeld slinkt juist. Je betaalt dus belasting over iets wat elk jaar minder waard is. Da’s zonde.
Ten derde: over écht hoge spaartegoeden betaal je nog eens negatieve rente. Die grens wordt bij veel banken overigens telkens verlaagd. Je komt dus steeds sneller op het punt waarop je negatieve rente moet betalen. Dan ben je driedubbel aan het betalen.
Hoogste tijd dus om, als je dat nog niet deed, serieus te overwegen je geld te investeren. Maar waarin dan? We hebben de mooiste moderne opties voor 2021 voor je op een rij gezet.
1. crowdfunding: een goed idee mogelijk maken
Bij het woord crowdfunding denken veel mensen aan een digitale collectebus. Bij een hele hoop mensen kleine bedragen ophalen om één groot goed doel te kunnen bekostigen, bijvoorbeeld. Een groot deel van de crowdfunding-initiatieven bestaat echter uit investeringskansen. Je koopt dan als het ware een deel van een nog niet-uitgevoerd idee. Wordt het benodigde bedrag bereikt en wordt het idee uiteindelijk uitgevoerd, dan pik je een graantje mee of ben je de eerste die een exemplaar van een nieuw product ontvangt. Voor sommige investeringen kan dat serieus geld opleveren.
Er zijn talloze crowdfunding-platforms actief, zoals Crowdfundingsucces.nl bijvoorbeeld. Blader eens door alle investeringskansen en bepaal of er initiatieven tussen staan die jou op lange termijn een mooie ROI (return on investment) bieden als je vroegtijdig instapt. Soms moet je dan overigens wel een minimaal bedrag inleggen, dus let daar goed op.
2. Groene productiemiddelen
Als het stof van de coronacrisis is gedaald, zal er wereldwijd door talloze regeringen en grote partijen massaal worden geïnvesteerd in groene energie en andere klimaat-gerelateerde projecten. Deels om klimaatdoelen te realiseren, maar ook zeker om de economie weer aan de praat te krijgen. Nu is dus een uitstekend moment om te investeren in partijen die aan zulke projecten meewerken.
Denk aan producenten van zonnepanelen en windturbines, maar bijvoorbeeld ook aan partijen die helpen Nederlandse huishoudens van het gas af te brengen. De waarde van dit soort bedrijven zal de komende jaren enorm stijgen.
3. Digitaal en toch uniek: NFT’s
De allereerste tweet gepost door Twitter-oprichter Jack Dorsey werd verkocht voor maar liefst $ 2,9 miljoen: een zogeheten NFT, een niet- vervangbare token. Wie nu stevig in NFT’s durft te investeren, maakt kans over een paar jaar schathemeltjerijk te zijn. Of al z’n geld te verliezen, want die kant zou het ook op kunnen gaan. Feit is dat de NFT-markt nog redelijk onbekend is bij het grote publiek. Wellicht dus hét moment om in te stappen.
Wat is een NFT?
Maar wat zijn NFT’s eigenlijk? De afkorting staat voor Non-Fungible Token, oftewel: een niet te vervalsen stukje digitale code. Wie een NFT koopt, koopt het eigendom van een stuk content dat alleen digitaal bestaat. Bijvoorbeeld een meme, een filmpje, een digitaal kunstwerk of een stuk audio, zoals een lied. Zo’n NFT wordt opgeslagen in een blockchain. Die term kun je kennen van cryptocurrency, zoals Ethereum of Bitcoin. In de blockchain wordt elke transactie geregistreerd. Op die manier is op ieder moment door iedereen te verifiëren wie de eigenaar is van een bepaalde NFT.
Betekent eigenaarschap dat je auteursrecht hebt? Nee, die blijft bij de maker. Betekent het dat andere mensen het stuk content niet meer kunnen zien, horen of gebruiken? Ook niet. Vergelijk het met het eigenaarschap over een schilderij dat in een museum hangt. Iedereen kan het nog steeds bekijken en er replica’s van in zijn woonkamer hangen, maar er is maar één eigenaar van één origineel exemplaar, en dat is de houder van de NFT. Een NFT geeft geldelijke waarde aan digitale content die anders geen waarde zou hebben gehad.
Voor de beeldvorming: de NFT-markt was eind 2020 zo’n 250 miljoen dollar waard en de verwachting is dat die waarde de komende jaren nog zéér fors gaat stijgen.
4. Digitale cryptovaluta
Waarschijnlijk de beste (en leukste!) manier om je geld te investeren in 2021: cryptocurrency. Nog net niet helemaal mainstream, maar al een stuk bekender (en dus minder diffuus) dan NFT’s. Veel geïnteresseerden gaan er foutief vanuit dat ze de crypto-boot al gemist hebben. “Bitcoin, dat had je in 2017 moeten kopen.” Eenvoudigweg niet waar. Crypto is nog hartstikke jong en de volle potentie hebben we nog lang niet gezien. Nog altijd een uitstekend moment om in te stappen, dus!
Maar wat zijn dat eigenlijk, die crypto’s? De meeste mensen kennen de Bitcoin, Ethereum is een tweede bekende, maar ondertussen zijn er al duizenden verschillende digitale valuta. Ze zijn allemaal net iets anders, maar voor de doorsnee investeerder maken de onderlinge verschillen op detailniveau niet eens zoveel uit.
Als je nu wilt instappen in cryptovaluta, is het wellicht wél verstandig je te verdiepen in wat betrouwbare, toekomstbestendige crypto’s zijn waarbij je relatief weinig risico loopt je geld te verliezen. Dat kan Bitcoin zijn, al is er de laatste tijd veel kritiek op Bitcoin omdat de hele blockchain achter die valuta inmiddels meer energie verbruikt dan een land als Zwitserland.
Alternatieven kunnen crypto’s zoals Power Ledger (die inzet op groene energie) of Cardano (ontworpen door wetenschappers) zijn. Maar doe vooral zelf je huiswerk en bepaal of cryptocurrency’s iets voor jou zijn. Feit is zeker: er zijn al veel mensen rijk mee geworden en er ligt nog een hele toekomst voor ons. Denk dus twee keer na voordat je (wellicht wederom) besluit niet te investeren.
Reacties