Geld verdienen met cryptocurrency in vier pijnlijke stappen

brand
Handelen in crypto

Geld verdienen met cryptocurrency in vier pijnlijke stappen

Toekomstmuziek. Opgeblazen lucht. De toekomst van bankieren. De manier om financieel onafhankelijk te worden. Cryptocurrency kun je veel zaken noemen, maar centraal staat het omwisselen van euro’s naar een digitale valuta. Ja, daar kun je geld mee verdienen. Je kunt er ook geld mee verdienen. Dit blog is informatief geschreven zonder enige bijbedoelingen, anders dan kwalitatieve content aan jou als lezer op Bloeise bieden.

Online stikt het anno 2022 van de succesverhalen van zelfverklaard crypto-enthousiastelingen die naar eigen zeggen binnen mum van tijd fortuinen hebben binnengehaald met digitale valuta. Op YouTube kun je tegenwoordig meer videocontent over handelsstrategieën, beleggingstips en andere aan cryptocurrency gerelateerde adviezen vinden dan een normaal mens tijdens een heel leven kan bekijken. Maar geld verdienen van cryptocurrency, hoe doe je dat? Zijn die succesverhalen ergens op gebaseerd, of zijn het luchtfietsers waarvan er her en der misschien een keer eentje mazzel heeft gehad? En als je dat dan wilt proberen, hoe begin je dan? We gingen voor je op onderzoek uit. Als je dan toch eens wilt proberen geld te verdienen met crypto, doe het dan zo.

Cryptocurrency handelen

Stap 1: Basisveiligheid op orde brengen

Alle begin is moeilijk, en beginnen met cryptocurrency is niet anders. Op welke online exchange of ander cryptoplatform je je ook aanmeldt, zorg ervoor dat je je veiligheid op orde brengt. Wij raden aan om je eerste stapjes in cryptoland altijd te zetten op een platform dat (onder meer) Nederlandstalige ondersteuning biedt. Bitvavois een veilige keuze. Nee, dit is geen affiliate linkje. Gooi deze naam even door Google en check op “Bitvavo klachten” en “Bitvavo review”.

Over het algemeen bestaat het op orde brengen van je veiligheid op zo’n platform uit drie basiselementen:

  1. Een uniek wachtwoord dat je voor geen enkel ander platform gebruikt. Schrijf het op een papiertje en leg dat in een lade. Maak er een foto van en bewaar die digitaal.
  2. Activeer altijd 2FA (Staat voor two-factor authentication, dus een extra authenticatie naast een wachtwoord), bijvoorbeeld in combinatie met Google Authenticator. Mocht je wachtwoord gehackt worden, dan zorgt dit voor een extra veiligheidslaag.
  3. Doorloop direct de KYC (Know Your Customer) van het platform. Dat houdt in dat je wat informatie moet aanleveren (naam, adres, soms een selfie of een kopie van je legitimatiebewijs) voordat je aan de slag kunt. Tip: gebruik KopieID om een foto van je paspoort te maken zonder dat er identiteitsfraude mee kan worden gepleegd.

Let op: op stap 3 kan enige verwerkingstijd zitten. Neem hiervoor gewoon een ochtend of middag de tijd en erger je niet aan doorlooptijden. Doe dit rustig en in één keer goed, daar zul je jezelf later dankbaar voor zijn.

Geld verdienen met cryptocurrency

Stap 2: DYOR, zorg dat je ‘bij’ bent en kopieer niemand

De tijd die je moet wachten, kun je mooi gebruiken om wat onderzoek te doen. In de cryptowereld wordt dat DYOR (Do Your Own Research) genoemd. Die term behelst het principe dat alleen jij verantwoordelijk bent voor wat je met je geld doet en waarin je investeert. Ga dus niet blind af op andermans tips (gebracht door een vlotte gozer op YouTube) en koop nooit zomaar een cryptocurrency omdat iemand (diezelfde gozer op YouTube die je ook het linkje geeft) je dat aanbeveelt. Nee: DYOR. Dat is om twee redenen belangrijk:

  1. De cryptowereld is ongereguleerd en er zijn dus geen autoriteiten. Dat komt doordat veel cryptocurrency decentraal van aard zijn. Als je dus een vergissing maakt of een domme investering doet, is er geen bank of andere autoriteit die jou gaat helpen je geld terug te krijgen. Tough luck. Er zijn geen keurmerken of andere hulpmiddelen die je ondersteunen met het vinden van een goede investering.
  2. Mensen die een investering aanraden, doen dat negen van de tien keer uit eigen belang. Het interesseert mensen over het algemeen niets of jij geld verdient of verliest (nee, ook die ene sympathieke vlogger op YouTube niet). Vaak raden mensen valuta aan waar ze zelf in geïnvesteerd hebben, in een poging de prijs op te drijven. Da’s niet het beste argument voor jou om er ook in te investeren.

Voorbeeld? Kijk eens naar dit uitgebreide verhaal over Luna, een zogeheten stable coin (stabiele munt) die bijzonder mooie groeicijfers laat zien. Klinkt goed? Onthouden!

Goede bronnen om informatie over de blockchain, exchanges en cryptocurrency te vinden zijn CoinMarketCap, CaptainAltcoin en CryptoNews. In het begin zal veel nog abracadabra zijn, maar lees gewoon eens wat artikelen en zoek termen die je niet begrijpt gewoon op. Na verloop van tijd zul je meer beginnen te snappen.

Je kunt er ook voor kiezen om lid te worden van één of meerdere Telegram-groepen of Discord-kanalen, maar realiseer je wel dat hier ook veel ongevraagde adviezen, subjectieve informatie en andere misleidende content wordt gedeeld. Als je voor het eerst met crypto begint, beperk je dan liever tot toonaangevende websites en media, zodat je een betrouwbaar beeld krijgt en zelf een kritische blik kunt ontwikkelen.

Een goede insteek is om eerst eens te kijken wat de autoriteiten stellen, zoals:

Stap 3: Begin klein – verlies liever vijf tientjes dan vijf ruggen

Snel rijk worden willen we allemaal, maar ook in de cryptowereld werkt dat vaker niet dan wel. Tuurlijk, af en toe is er een coin die binnen mum van tijd duizend keer zoveel waard wordt. “Oh, als ik daar duizend euro in had geïnvesteerd, dan had ik nu een miljoen gehad.” Ja, ‘als’. Mensen – vaak pubers met een YouTube-kanaal – die hierdoor rijk zijn geworden, hebben eenvoudigweg geluk gehad.

Dit soort verhalen en valuta komen in het nieuws omdat ze zelden voorkomen, dus ga er niet van uit dat jij er net een coin uitvist die zo’n enorme stijging doormaakt. Sterker nog: ga er van uit dat je al het geld dat je in het begin investeert, gaat verliezen.

Je gaat in je eerste weken namelijk alles verkeerd doen wat je verkeerd kunt doen (zie ook de lijst onder aan dit artikel). Net zoals je tijdens je rijlessen ook alles wel een keer verkeerd doet: rechts geen voorrang geven, de motor af laten slaan, wegrijden zonder gordel om en vergeten je dode hoek te checken. Elke vergissing komt een keer voorbij en beginnen met cryptocurrency is daarin niet anders.

Tijdens je rijlessen zit er een instructeur naast je die op de rem kan trappen. Die is er niet als je met crypto’s aan de slag gaat. Zorg dus dat je met een klein bedrag begint, dan valt de pijn van het verlies mee. Staar je niet blind op die duizend euro die een miljoen had kunnen worden. Zie je eerste storting als leergeld: hoeveel euro’s heb je ervoor over om iets te leren over cryptocurrency? Beschouw dit bedrag als verloren, als geld dat je eenvoudigweg moet betalen om iets te leren. Probeer eerst maar eens structureel überhaupt een winstje te maken, voordat je aan getallen met drie nullen of meer begint te denken. Klinkt te zwaar aangezet allemaal? Lees nu  eens deze berichten op Reddit toen Luna, de eerder genoemde stabiele coin, toch crashte:

Reddit bericht

Stap 4: Accepteer dat je dit allemaal een keer verkeerd gaat doen

Je hebt je aangemeld, hebt wat onderzoek gedaan en hebt wat geld opzij gezet (en als verloren beschouwd) om iets te leren. Goed bezig! Je kunt je eerste stapjes nu echt gaan zetten.

Het principe van handelen in cryptocurrency is hetzelfde als dat van handelen in traditionele valuta of aandelen: je koopt valuta waarvan je verwacht dat ze gaan stijgen, en verkoopt valuta waarvan je verwacht dat ze gaan dalen in waarde. Online kun je talloze tutorials en uitlegvideo’s vinden over hoe je dat mogelijk zou kunnen bepalen. Sommige handelaren baseren zich volledig op het nieuws, anderen lezen juist helemaal geen nieuws en kijken alleen naar actuele koersen. Uiteindelijk zul je op basis van ervaring jouw eigen werkwijze en strategie moeten gaan ontwikkelen; dat gaat vanzelf als je hier langere tijd mee aan de slag gaat.

Wat echter voor iedereen geldt, is dat je alle beginnersfouten een keer gaat maken. Om je te helpen die momentjes van teleurstelling iets draaglijker te maken, hierbij alvast een checklist met al die beginnersfouten. Zodat je, als het moment eenmaal daar is, in ieder geval weet dat je niet alleen bent:

  • Iets gekocht omdat iemand anders het aanraadde.
  • Iets veel te snel verkocht omdat je in paniek raakte toen de prijs iets daalde.
  • Iets gekocht terwijl het al duur was, omdat je dacht dat het nog veel verder zou stijgen.
  • Iets totaal onbekends gekocht in de hoop dat het snel groot zou worden, wat niet gebeurde.
  • Iets niet gekocht uit angst om je euro’s uit te geven en daardoor een mooie stijging gemist.
  • Iets gekocht en vervolgens elke minuut naar de koers gekeken en een hele dag verpest.
  • Iets gekocht puur omdat je de naam interessant vond.
  • Iets niet gekocht puur omdat je de naam raar vond.
  • Iets gekocht omdat je ergens in een online blog hebt gelezen dat de prijs weleens kon stijgen.
  • Al je geld op één investering gezet die vervolgens door het putje is gegaan: account bankroet!

Tien vinkjes? Gefeliciteerd! Je leergeld is goed besteed. Mits je er inderdaad van hebt geleerd en het geen tweeduizend, maar twintig euro was… Nu ben je er klaar voor om echt geld te gaan verdienen met cryptocurrency.

Geld verdienen met cryptocurrency doe je zo

 

 

Martijn Kroese

Hi! Ik ben Martijn, zzp'er en eigenaar van Kroese Tekst & Taal. Als academisch opgeleid neerlandicus zet ik me met mijn eenmanszaak in voor professionele content voor het mkb. U haalt met mij een secuur en snel werkende professional in huis met veel ervaring in[…]
Alle artikelen van Martijn Kroese

Reacties

1 Reactie
  • Bennie Bitcoin Lover schreef:

    Ach zolang het allemaal omhoog gaat (zoals nu) is geld verdienen met crypto niet zo moeilijk, maar dat blijft natuurlijk niet zo. Voor de rest super goede tips, en kopieergedrag is inderdaad nooit een goed idee. Want niemand weet de volatiliteit goed in te schatten.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *