Zakelijke zonnepanelen: voordelen en aandachtspunten

Denk je erover om zakelijk zonnepanelen te laten plaatsen? Maar weet je niet wat daar allemaal bij komt kijken? In dit artikel vertellen we jou alles over de voordelen en zaken waar je zeker op moet letten.
Duurzaamheid is erg belangrijk, ook voor ondernemers. Je wilt de behoeften van mensen, de planeet en je winst op een harmonieuze wijze combineren. Zo voldoe je aan jouw eigen noden en die van je klanten, maar je zorgt er ook voor dat de generaties na jou niets tekort komen. Zakelijke zonnepanelen zijn een prima manier om duurzaam bezig te zijn én goed voor jezelf te zorgen.
Door te kiezen voor zonne-energie, help je de planeet en bespaar je op jouw maandelijkse energiekosten. Een ander belangrijk voordeel is dat je geen last hebt van de prijsstijging van fossiele brandstof, wanneer je jouw eigen energie opwekt. Bovendien hebben zonnepanelen een lange levensduur. Ook zijn er de nodige subsidies en kortingen beschikbaar.
Werk jij vanuit huis? Dan is het mogelijk om zakelijke zonnepanelen te laten leggen op jouw woning. Natuurlijk zijn er dan zaken waaraan je moet voldoen en waarmee je rekening dient te houden. Zo moet je minimaal 10 procent van je woning zakelijk gebruiken om je zonnepanelen aan te merken als ondernemingsvermogen. Gebruik je minder dan 10 procent zakelijk, dan worden zonnepanelen altijd gezien als privévermogen.
Vallen de zonnepanelen onder jouw privévermogen, dan mag je alleen de energieopbrengst die je zakelijk gebruikt aftrekken van je winst. Lever je energie terug aan het energiebedrijf? Dan kan dit ook als ondernemer. Lees daarover meer op de website van de Belastingdienst.
Wanneer zonnepanelen onder je zakelijke vermogen vallen, kom je mogelijk in aanmerking voor de KIA (kleinschaligheidsaftrek), EIA (energie-investeringsaftrek) en aftrek van de btw:
Heb als ondernemer momenteel niet genoeg geld om te investeren in zonnepalen? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om ze te leasen. De voordelen hiervan spreken voor zich: je hoeft geen grote investering te doen en ook over het onderhoud hoef je jezelf niet druk te maken. Verder hangen de voor- en nadelen af van het soort huurcontract waarvoor je kiest. Er zijn de volgende mogelijkheden:
Aangezien het over erg verschillende contracten gaat, zijn de voorwaarden – en de prijzen – sterk variërend.
Let op: zorg dat er voor de aanvang van het huurcontract duidelijk is wie waarvoor aansprakelijk is. Dit moet ook goed en duidelijk schriftelijk worden vastgelegd. Denk hierbij zeker aan de verantwoordelijkheid bij de volgende zaken:
Een derde mogelijkheid naast kopen en leasen is om zakelijke zonnepanelen te financieren. Op die manier heb je eveneens meteen alle voordelen van duurzame energie, zonder te moeten investeren.
Bekijk heel goed alle mogelijkheden en wat het beste past bij jou en je situatie. Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het erg verstandig om alles een keer te bespreken met een belastingadviseur of accountant, om de kansen en risico’s helder te krijgen.
De keuze om een animatie te laten maken komt vaak voort uit meerdere redenen. Echter…
Iedere webmaster weet ondertussen wel dat linkbuilding van vitaal belang is voor het vindbaar maken van een…
Sinds januari dit jaar past Spotify service design toe als differentiator. Senior service designer Katie…
Vragen? Opmerkingen? Geef je reactie: