Zakelijke zonnepanelen: voordelen en aandachtspunten

brand

Denk je erover om zakelijk zonnepanelen te laten plaatsen? Maar weet je niet wat daar allemaal bij komt kijken? In dit artikel vertellen we jou alles over de voordelen en zaken waar je zeker op moet letten.

People Planet Profit

Duurzaamheid is erg belangrijk, ook voor ondernemers. Je wilt de behoeften van mensen, de planeet en je winst op een harmonieuze wijze combineren. Zo voldoe je aan jouw eigen noden en die van je klanten, maar je zorgt er ook voor dat de generaties na jou niets tekort komen. Zakelijke zonnepanelen zijn een prima manier om duurzaam bezig te zijn én goed voor jezelf te zorgen.

Voordelen zonnepanelen

Door te kiezen voor zonne-energie, help je de planeet en bespaar je op jouw maandelijkse energiekosten. Een ander belangrijk voordeel is dat je geen last hebt van de prijsstijging van fossiele brandstof, wanneer je jouw eigen energie opwekt. Bovendien hebben zonnepanelen een lange levensduur. Ook zijn er de nodige subsidies en kortingen beschikbaar.

Zonnepanelen als zzp’er

Werk jij vanuit huis? Dan is het mogelijk om zakelijke zonnepanelen te laten leggen op jouw woning. Natuurlijk zijn er dan zaken waaraan je moet voldoen en waarmee je rekening dient te houden. Zo moet je minimaal 10 procent van je woning zakelijk gebruiken om je zonnepanelen aan te merken als ondernemingsvermogen. Gebruik je minder dan 10 procent zakelijk, dan worden zonnepanelen altijd gezien als privévermogen.

Privé

Vallen de zonnepanelen onder jouw privévermogen, dan mag je alleen de energieopbrengst die je zakelijk gebruikt aftrekken van je winst. Lever je energie terug aan het energiebedrijf? Dan kan dit ook als ondernemer. Lees daarover meer op de website van de Belastingdienst.

Zakelijk

Wanneer zonnepanelen onder je zakelijke vermogen vallen, kom je mogelijk in aanmerking voor de KIA (kleinschaligheidsaftrek), EIA (energie-investeringsaftrek) en aftrek van de btw:

 • KIA: hiermee kun je een bedrag tussen de 2.301 en 311.449 euro aftrekken wanneer je investeert in bedrijfsmiddelen.
 • EIA: deze aftrek bepaalt dat je een groot gedeelte van je investering in zonnepanelen kan aftrekken van je bedrijfswinst. Om in aanmerking te komen, moet je wel een zonne-energiesysteem hebben van minimaal 25 kWp (Kilowatt piek), met een minimale aansluiting van 3 x 80A.
 • Btw: natuurlijk mag je ook gewoon de btw van deze investering aftrekken.

Zakelijke zonnepanelen - plaatsing

Zakelijk zonnepanelen leasen

Heb als ondernemer momenteel niet genoeg geld om te investeren in zonnepalen? Dan bestaat er ook de mogelijkheid om ze te leasen. De voordelen hiervan spreken voor zich: je hoeft geen grote investering te doen en ook over het onderhoud hoef je jezelf niet druk te maken. Verder hangen de voor- en nadelen af van het soort huurcontract waarvoor je kiest. Er zijn de volgende mogelijkheden:

 • Huur waarbij je de opgewekte stroom afneemt.
 • Huur waarbij je de opgewekte stroom niet afneemt.
 • Huur voor een bepaalde tijd.
 • Gratis overname van de zonnepanelen na een aantal jaren (meestal 15 of 20 jaar).
 • Overname van de zonnepanelen tegen marktwaarde na een aantal jaren (meestal 15 of 20 jaar).

Aangezien het over erg verschillende contracten gaat, zijn de voorwaarden – en de prijzen – sterk variërend.

Let op: zorg dat er voor de aanvang van het huurcontract duidelijk is wie waarvoor aansprakelijk is. Dit moet ook goed en duidelijk schriftelijk worden vastgelegd. Denk hierbij zeker aan de verantwoordelijkheid bij de volgende zaken:

 • Bij schade aan het gebouw of naastgelegen gebouwen door een losgekomen zonnepaneel.
 • Bij brand veroorzaakt door de zonnepanelen of bijbehorende installatie.
 • Leg ook duidelijk vast wat er gebeurt, mocht de leasende partij failliet gaan.

Zakelijk zonnepanelen financieren

Een derde mogelijkheid naast kopen en leasen is om zakelijke zonnepanelen te financieren. Op die manier heb je eveneens meteen alle voordelen van duurzame energie, zonder te moeten investeren.

Bekijk heel goed alle mogelijkheden en wat het beste past bij jou en je situatie. Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het erg verstandig om alles een keer te bespreken met een belastingadviseur of accountant, om de kansen en risico’s helder te krijgen.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *