Hoe bouw ik als ondernemer pensioen op?

brand
Pensioen opbouwen als ondernemer - opties

Hoe bouw ik als ondernemer pensioen op?

Gastblog door Peter Westhof van Vermogensbeheer.nl

Veel ondernemers zijn niet bezig met hun pensioen, zo blijkt uit onderzoeken. Ze zijn te druk, of vinden dat hun pensioen nog ver weg is. Toch is het de moeite waard om al een spaarpotje voor later te maken. Dat kan op een aantal manieren, zoals het afsluiten van een lijfrente of een oudedagsreserve.

Ondernemers hebben geen pensioenregeling, zoals werknemers in loondienst wel hebben. Ze moeten dus zelf hiermee aan de slag en op een liefst fiscaal vriendelijke manier hun pensioen opbouwen.

Dat kan bijvoorbeeld via een lijfrente. Bij een lijfrente spaart u voor een kapitaal dat u, als u stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling. De premie die u betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel u maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.

Opbouw oudedagsreserve

Een andere mogelijkheid is de opbouw van een oudedagsreserve. U mag binnen uw onderneming op de balans geld reserveren voor uw pensioen, op voorwaarde dat u winst maakt. U moet bovendien voldoen aan het urencriterium van 1225 uur. De oudedagsreserve is eigenlijk een vorm van uitgestelde betaling van belasting. Als u stopt met ondernemen moet u over de opgebouwde reserve belasting betalen. Dat is een duidelijk nadeel van deze regeling.

Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van uw laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is hier dat u zelf de gehele premie zult moeten betalen en dat u dit aansluitend op uw dienstverband regelen. U bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal tien jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Sparen of beleggen

Pensioen opbouwen met sparen of beleggen

U kunt ook zelf pensioen opbouwen met zelf sparen of beleggen. U hebt hier wel een ijzeren discipline voor nodig en beleggen vergt kennis. Het voordeel is dat u op elk moment aan uw geld kunt komen.

Een belangrijk nadeel is dat dit fiscaal veel minder aantrekkelijk is. U legt in van uw netto inkomen en daarnaast betaalt u over uw vermogen boven de €50.000 ieder jaar vermogensrendementsheffing. Vanwege de aanhoudend lage rente is sparen ook tegenwoordig nauwelijks aantrekkelijk.

Beleggen is een betere mogelijkheid en uw beleggingen kunt u natuurlijk in handen geven van een vermogensbeheerder. Deze beleggingsprofessional kan een verstandige strategie uitstippelen wat betreft regioverdeling, verdeling van vermogen, sector, etc. Hij of zij beheert portefeuilles zonder emoties en is in staat om ook in geval van crises op de financiële markten het hoofd koel te houden.

Aflossen van schulden

U kunt ook beginnen met aflossen van schulden, bijvoorbeeld uw hypotheek. Hiervan is het grote voordeel dat u ten tijde van uw pensioen lagere woonlasten hebt. En een eigen huis dat (deels) afgelost is geeft een gevoel van vrijheid.

Maar er zijn ook wat nadelen. Zo lost u af van uw netto inkomen en u hebt hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Het is daardoor financieel waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan u denkt. Realiseer u dat als uw huis aflossen het enige is dat u voor uw pensioen doet, uw volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit. En dat levert risico’s op.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *