Auto nodig voor het werk, maar rijbewijs ingevorderd?

brand
Auto nodig voor het werk, maar rijbewijs ingevorderd?

Auto nodig voor het werk, maar rijbewijs ingevorderd?

5 maanden geleden

Voor veel mensen is het beschikken over een rijbewijs onmisbaar, voornamelijk als het gaat om het werk. Helaas kun je bij een paar seconden te hard rijden al je rijbewijs kwijt raken. Daardoor heb je niet alleen persoonlijk een probleem, maar voornamelijk op het gebied van je werk een groot probleem. Dat geldt niet alleen voor een zelfstandige ondernemer, maar natuurlijk ook voor iedere werknemer. Zonder rijbewijs kun je namelijk je werk niet goed doen. In dit artikel  lees je wat je kunt doen om het rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen zodat je weer aan het werk kunt gaan.

Wanneer kan ik mijn rijbewijs kwijt raken?

Het rijbewijs kan ingevorderd worden vanwege een snelheidsovertreding van meer dan 50 kilometer per uur te hard. Je kunt uw rijbewijs ook kwijt raken na het rijden onder invloed van alcohol. Bij een alcoholgehalte van 1,3 promille (570 ugl) wordt je rijbewijs ingevorderd. Bij een beginnend bestuurder is dat al vanaf 0,8 promille (350 ugl). Daarnaast kan je rijbewijs worden afgepakt als je weigert mee te werken een ademonderzoek of bloedonderzoek. Hoe lang je je rijbewijs kwijt bent is afhankelijk van de omstandigheden.

Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt?

Bij een snelheidsovertreding van 50 kilometer per uur te hard wordt je rijbewijs direct ingevorderd en is de inhoudingstermijn twee maanden. In dat geval ben je dus direct twee maanden je rijbewijs kwijt. Als je de afgelopen twee jaar een snelheidsovertreding van 30 kilometer per uur hebt begaan, dan krijg je twee maanden extra inhouding van het rijbewijs. Bij een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur te hard is het 3 maanden. Bij elke opvolgende extra 10 kilometer per uur komt er een maand inhouding bij. Bij alcohol is dat afhankelijk van de hoogte van het gehalte. Je kunt hier de richtlijnen van het Openbaar Ministerie bekijken om de inhoudingstermijn in te schatten.

Hoe kunt je je rijbewijs terug krijgen?

Het rijbewijs kun je op verschillende manieren weer terug krijgen. Uiteraard kun je gewoon wachten tot je het rijbewijs terug krijgt. Veel mensen hebben geen tijd om daarop te wachten omdat ze dan in de problemen komen met het werk. De officier van justitie moet binnen tien dagen beslissen wat er met het rijbewijs gaat gebeuren. Op basis van de richtlijn kunt je natuurlijk al een inschatting maken. Als je het rijbewijs direct wilt proberen terug te krijgen, dan kun je een verzoek tot teruggave indienen bij het Openbaar Ministerie of een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Je hoeft niet te wachten tot je een bericht heeft gekregen van het Openbaar Ministerie. Je kunt dat nog dezelfde dag doen. Het rijbewijs terug vragen kan door middel van een verzoek tot teruggave of een klaagschrift indienen bij de rechtbank.

Verzoek tot teruggave

Als je rijbewijs is ingevorderd en je geen werk meer kan uitvoeren zonder rijbewijs, dan kun je aan de officier van justitie vragen om je rijbewijs terug te geven. Het verzoek tot teruggave richt je aan het Openbaar Ministerie. Het verzoek dien je goed te onderbouwen zodat de officier van justitie rekening kan houden met je persoonlijke omstandigheden. Normaal beslist de officier van justitie binnen één week op het verzoek tot teruggave. Je kunt ook een klaagschrift rijbewijs indienen bij de rechtbank.

Klaagschrift rijbewijs

Naast het verzoek tot teruggave kun je een klaagschrift indienen bij de rechtbank. Het klaagschrift is een verzoek om de rechter opdracht te geven aan het Openbaar Ministerie om je het rijbewijs terug te geven. Kort gezegd, de rechter gaat bepalen of je eerder je rijbewijs terug mag. Het klaagschrift die je te onderbouwen met argumenten waarom je het rijbewijs nodig hebt. Het werk is daarbij van essentieel belang. Gebruik dus de juiste argumenten om het rijbewijs terug te krijgen. Geef niet aan dat het niet handig is zonder rijbewijs, maar dat je zonder rijbewijs je werkzaamheden niet (goed) kunt uitvoeren. Op die manier heb je de meeste kans om het rijbewijs terug te krijgen. Je krijgt in principe namelijk maar één kans, dus gebruik hem goed. Uiteraard kun je je ook laten adviseren door een gespecialiseerde advocaat. Het klaagschrift wordt normaal gesproken binnen twee weken behandeld bij de rechtbank. Uiteraard is dit afhankelijk van de planning van de rechtbank.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *