Beleggen voor ondernemers: the good, the bad, the ugly

brand
Cryptocurrency aankopen

Beleggen voor ondernemers: the good, the bad, the ugly

Als je zelf een bedrijf hebt opgericht, of eraan denkt om dit te doen, weet je ongetwijfeld dat dit niet altijd rozengeur en maneschijn is. Er komt vaak stress bij kijken, heel wat risico, moeilijke beslissingen en een heleboel werk voordat je onderneming profijtig kan worden.

Eens je wat winst begint te maken, kom je onvermijdelijk voor een keuze te staan: wat doe je met dat geld? Je kan het rechtstreeks investeren in je eigen bedrijfje om groei op korte termijn te bekostigen, je kan het aan jezelf uitkeren, of je kan het beleggen om een groter bedrijfsvermogen op te bouwen.

Hier kan je dan op terugvallen als de zaken eens wat minder goed gaan.

Beleggen als ondernemer is niet hetzelfde als beleggen als particulier, en beide opties hebben voor- en nadelen. In dit artikel kijken we naar de positieve en negatieve punten die beleggen als ondernemer met zich meebrengt, net als naar de verschillen met geld als particulier beleggen.

Waarin verschilt zakelijk beleggen van persoonlijk beleggen?

verschil zakelijk en prive beleggen

Zakelijk beleggen komt neer op beleggen vanuit het perspectief van je bedrijf. Jij als privépersoon doet officieel niets, het is het bedrijf dat de handeling verricht. Dit gebeurt via een zakelijke beleggingsrekening.

Door zakelijk te beleggen kan je extra geld verdienen voor je bedrijf, dat je er dan terug in kan investeren. Dat kan op lange termijn een betere strategie zijn dan de winst meteen gebruiken voor bescheiden groei.

Wat betreft beleggingsvormen zijn er geen duidelijke verschillen tussen zakelijk of persoonlijk beleggen, behalve dan op het vlak van schaal. Een bedrijf kan evengoed indexfondsen en cryptocurrency aankopen, in vastgoed of aandelen beleggen, net als het mogelijk is om aan trading online te doen, fysiek goud of zilver aan te schaffen, enzovoort.

Als bedrijf kan je doorgaans wel meer geld vrijmaken dan als particulier en is het dus makkelijker om op korte termijn een gediversifieerd en uitgebreid portfolio op te stellen. Let er goed op dat er een onderscheid is tussen privé en zakelijke geldstromen met fiscale en wettelijke gevolgen. Je aansprakelijkheidsverzekering werkt net zo: je hebt er één privé, en je hebt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Voordelen van zakelijk beleggen

Een eerste voordeel van zakelijk beleggen is dat je makkelijk experts kan inschakelen die het belegd vermogen van je zaak kunnen regelen, die zich bezighouden met het effectieve investeren en het beheren van het portfolio, zodat jij dat niet hoeft te doen. Dat is vaak ook een betere optie, tenzij je echt goed weet waar je mee bezig bent.

Als particulier kan je dat natuurlijk ook doen, maar dan zal je hier ongetwijfeld veel voor moeten betalen. Als bedrijf kan je gewoon je boekhouder inschakelen, of een externe expert gebruiken en de kosten ervan dan aftrekken van de belastingen.

En dat brengt ons tot het grootste voordeel van zakelijk beleggen ten opzichte van persoonlijk beleggen: het is fiscaal aantrekkelijker.

Als bedrijf kan je immers genieten van een aantrekkelijk belastingtarief. Je zal belast worden op het werkelijk behaalde rendement, terwijl een particulier belast wordt op het verwachte rendement.

Concreet komt dat neer op het feit dat je als particulier belegger je winst met beleggingen moet aangeven in Box 3 op je belastingformulier. De eerste €30.846 is belastingvrij, maar alle vermogen die je daarna behaalt zal stevig worden belast, we spreken hier dan over 30%.

Een ondernemer daarentegen kan het rendement van zijn of haar zakelijk beleggen aangeven in Box 1, want het telt als bedrijfwinst. Eventuele verliezen kunnen ook worden afgetrokken van die bedrijfswinst.

Nadelen zakelijk beleggen zijn er ook

Niet elke zaak is gelijk in de ogen van de belastingdienst, en je bedrijfsvorm zal bepalen hoeveel voordeel je effectief kan halen uit zakelijk beleggen ten opzichte van dit als particulier te doen.

Heb je een eenmanszaak of ben je ZZP’er? Dan kan je slechts in beperkte mate vermogen opbouwen, het kan alleen als de belegging uitsluitend voor zakelijke doelen of als tijdelijke buffer is bedoeld. Alles wat daar buiten valt zal als privévermogen worden beschouwd en zal dus hoger worden belast.

Is je bedrijfje een B.V. (besloten vennootschap)? Dan kan je onbeperkt vermogen opbouwen. Maar hier komt wel bij kijken dat je dan verplicht bent om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en om je jaarcijfers te publiceren. Dat zijn openbare gegevens die iedereen kan inkijken, en als je begaan bent met de privacy van je bedrijf is dat zeker een factor waar je rekening mee moet houden.

Tot slot is er nog een bestaand risico dat komt kijken bij zakelijk beleggen: als je bedrijfje failliet gaat verlies je ook je zakelijk belegde vermogen. Dat is niet zo best als je hierop vertrouwde voor je oude dag.

Had je al je geld persoonlijk belegd dan zou het niet uitmaken of je bedrijf failliet gaat of niet. Je belegd vermogen is sowieso veilig en eventuele crediteuren hebben hier geen aanspraak op.

De juiste balans vinden

Balans vinden in zakelijk beleggen

Beleggen als ondernemer heeft zeker aantrekkelijke aspecten, voornamelijk dan op het vlak van belastingen en toegang tot expertise en beleggen op grotere schaal. Maar de kans om alles van dat vermogen te verliezen bij een faillissement is natuurlijk ook niet te onderschatten, net als het feit dat je om zakelijk te beleggen best een B.V. opstart, met alle juridische en privacy-gevolgen van dien.

Indien je het beste van beide werelden wil, is het misschien een optie om een deel van je winst privé te beleggen, en de rest als bedrijf.

Zo kan je een bescheiden vermogen opbouwen als privépersoon, geld dat veilig en gescheiden staat van je bedrijfje, en tegelijkertijd met de rest van de winst een groter vermogen opbouwen via je bedrijf.

Als je twijfelt wat je best kan doen, bedenk dat je altijd toegang hebt tot financiële experts, dus je kan gewoon aan hen vragen wat de beste optie zou zijn voor jouw situatie.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *