Fiets van de zaak kopen in de zomer is populair

brand
Fiets van de zaak

Fiets van de zaak kopen in de zomer is populair

Gastblog

gastblog door Peter Brink van ZZP-boekhouder.nl

De zon schijnt, vitamine D is goed voor uw gezondheid en bewegen goed voor uw hart en lichaam. Toch gaan veel ondernemers met de auto of met het openbaar vervoer naar hun opdracht of werklocatie.En dat terwijl de fiets van de zaak ze legio voordelen oplevert. De kosten zijn aftrekbaar, u krijgt de btw bij aanschaf terug, het is goed voor uw lichaam. En uw geest vaart er wel bij want u komt meer ontspannen op uw werk én thuis.

Er zit slecht een addertje onder het gras. U dient 7 procent van de waarde van de fiets bij uw winst op te tellen, maar mag dan wel alle kosten aftrekken. Denk daarbij aan de verzekering van fiets, het slot, de afschrijving op de fiets, reparatie en onderhoud.

Wilt u de fiets drukken, wellicht nog in aanmerking komen voor andere fiscale voordelen lees dan verder. Want ook de elektrisch fiets kan geld opleveren.

Rekenvoorbeeld fiets van de zaak

Vele zzp’ers willen direct weten wat een investering ze oplevert. En gelijk hebben ze.
Als u voor € 1.500 euro exclusief btw een fiets koopt en u betaalt dus €1.815. Dan kunt u als zzp’er de € 315 aan btw verrekenen met de te betalen omzetbelasting. De resterende € 1.500 euro staat als activa op de balans en is in vijf jaar aftrekbaar als kosten.

Ga uit van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting -IB- over € 1.500. De fiets waarvoor u in de winkel nog €1.815 heeft betaald, kost u dan netto slechts € 900. Een nadeeltje, u moet wel 7 procent van de waarde van de fiets bij uw winst op te tellen.

Elektrische fiets van de zaak

Er zijn nog meer voordelen te behalen als de aanschafprijs hoger wordt. Zo lijkt de elektrische fiets van 2.400 euro excl btw op het eerste gezicht best prijzig, maar als u de fiscale voordelen benut valt dat reuze mee.. Bij de aankoop van een tweewieler die 2.400 euro excl btw kost komt u ook in aanmerking voor Investeringaftrek – KIA en Milieuinvesteringaftrek -MIA-.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek begint in 2021 met een percentage van 28% als het investeringstotaal per jaar hoger is dan € 2.400, maar niet hoger is dan € 59.170.

MIA (Milieu-investeringsaftrek)

Op de ‘milieulijst’, die u vindt bij rvo, treft u de mogelijkheden voor aftrek aan. De MIA geldt zelfs bij operational lease. Ze wordt dan wel aan leasemaatschappij toegewezen.

U dient wel een aantal spelregels te volgen. De aankoop van de fiets moet u binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting aanmelden bij de RVO. Normaliter geeft de fietsenzaak u de info wat u dient te doen.

Er is ook MIA voor de elektrische brom- of snorfiets. Die komt voor vijftig procent in aanmerking voor MIA tegen een percentage van 13,5%. Tevens mag u, als dat fiscaal interessant is, 75% willekeurig afschrijven.

Meerdere fietsen?

U mag ook meerdere rijwielen op de zaak kopen. Koopt u bakfiets voor transport, een speed pedelec voor lange afstanden en een stadsfiets voor normaal woon-werkverkeer en rijdt u er ook privé mee dan moet u alleen de bijtelling opvoeren. Alle kosten zijn aftrekbaar.

Kosten van de fiets afschrijven

De fiets van € 1.500,- excl btw mag u niet direct als kosten boeken. U dient de fiets in vijf jaar af te schrijven en dient rekening te houden met een restwaarde van tien procent. Uw zzp-boekhouder zet de fiets op de balans.

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

1 Reactie
 • Subtiele SEO schreef:

  Een haiku over de gastblog:
  Spelfout hier en daar
  Tekst weinig boeiend, echt waar
  Ach, weer een backlink

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *