De BV bedrijfsvorm: alle vragen beantwoord

brand
BV bedrijfsvorm

De BV bedrijfsvorm: alle vragen beantwoord

Het omzetten van een goed idee naar een winstmakende onderneming is niet zo makkelijk. Eén van de dingen die je daarvoor moet doen is het kiezen van de juiste bedrijfsvorm. Dat is een punt waar je beter even goed over na kan denken want als je de juiste vorm kiest dan kan dat veel toekomstige problemen voorkomen of makkelijker maken. De term BV staat voor besloten vennootschap en een dergelijke organisatie heeft een eigen rechtspersoonlijkheid. Daardoor zijn de vennoten bestuurders en is hun privé persoon in principe niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Je kunt een BV zowel samen met anderen als alleen oprichten.  

Wat zijn de voordelen van een BV? 

Een besloten vennootschap (BV) heeft veel verschillende voor- en nadelen. Daarom is het afhankelijk van jouw toekomstvisie of deze vorm geschikt is. Eén van de belangrijkste voordelen is dat een BV een professioneel aanzien heeft. Je kunt daardoor gemakkelijk investeerders aantrekken. Het kapitaal van een BV is dan verdeeld in aandelen die in het bezit zijn van de aandeelhouders. Daardoor kun je snel genoeg geld verzamelen om de markt te veroveren. Met een BV betaal je vervolgens slechts 16,5 of 25 % belasting over de winst die gemaakt wordt.  

BV bedrijfsvorm

Je hebt geen geld nodig om een BV op te richten 

Een ander groot voordeel van het kiezen van een besloten vennootschap als rechtsvorm voor je onderneming is het startkapitaal dat je nodig hebt. Dat is namelijk slechts één eurocent. Vroeger was dat €18.000,- en daardoor is deze rechtsvorm lange tijd minder populair geweest. Je kunt tegenwoordig veel risico’s spreiden door meerdere BV’s op te richten en deze samen te voegen in een holdingstructuur. Op die manier vallen verschillende ondernemingen onder één moederbedrijf, maar als er één failliet gaat worden de anderen daar niet de dupe van.   

Wat zijn de nadelen van een BV? 

Uiteraard kleven er ook nadelen aan het oprichten van een BV. Als je alleen een kleine onderneming wilt starten dan loop je met de titel BV bijvoorbeeld een aantal belastingvoordelen mis die je wel krijgt met een eenmanszaak. Je kunt als BV bijvoorbeeld geen beroep doen op de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Daardoor is het bij een winst die onder de €75.000,- ligt aantrekkelijker om voor een eenmanszaak te kiezen. Als eenmanszaak draag je echter wel persoonlijke aansprakelijkheid – dat betekent dat schuldeisers je privékapitaal kunnen opeisen als je failliet gaat. 

De kosten van de notaris zijn hoog 

Een BV is een complexe rechtsvorm. Daarom moet je voldoen aan een aantal eisen om deze op te richten. De akte moet vervolgens passeren bij een notaris en dat is prijzig. Deze notaris moet onderzoeken hoe alles gaat als hij of zij denkt dat er iets niet klopt. Daarom moet je altijd je administratie perfect in orde hebben en jaarlijks een overzichtelijk financieel overzicht indienen bij de KvK. Dat genereert meer kosten voor een accountant. Een BV geeft door al deze normen een professionele indruk, maar het genereert ook meer kosten. Dat geldt vooral wanneer je iets wilt veranderen – zoals het toevoegen van een nieuwe aandeelhouder of het wijzigen van je bedrijfsnaam. Overal moet een notaris aan te pas komen. 

Wat als de BV geen winst maakt en ik ben directeur-grootaandeelhouder?  

Veel toekomstige ondernemers zien af van de BV rechtsvorm vanwege het verplichte directeur-grootaandeelhouder(DGA)-salaris. Dat houdt in dat je jezelf jaarlijks €47.000,- aan salaris moet uitkeren als je bestuurder bent en minstens 5% van de aandelen bezit. Als je echter niet genoeg winst maakt – of elke verdiende cent wilt investeren in je bedrijf – dan kun je vrij simpel verlaging aanvragen bij de belastingdienst. 

Hoe kan ik geld uit een BV halen? 

BV bedrijfsvorm

Er zijn verschillende manieren om geld op te nemen uit het kapitaal van je BV. Ten eerste kun je natuurlijk loon uitkeren. Daarover moet je inkomensbelasting betalen en een persoonlijke salarisadministratie bijhouden. Je kunt ook geld lenen uit je BV – als deze tenminste geld bezit om uit te lenen. Deze interactie moet goed worden geregistreerd zodat bij terugbetaling de juiste belasting wordt betaald. Voor een rechtsgeldige lening moeten zakelijke voorwaarden worden overeengekomen die in een heldere leenovereenkomst worden weergegeven. 

Een hypotheek  

De laatste manier om geld uit een BV te halen is door een hypotheek. De BV is in dat geval de verstrekker van de hypotheek en doet dus dienst als bank. De afspraken over een hypotheek met een BV moeten notarieel worden vastgelegd en onderschreven. Daarom kiest men in de meeste gevallen voor een lening. 

Waarom zou ik een BV oprichten? 

Met de bovenstaande informatie kun je hopelijk een beter idee vormen of een BV iets is voor de onderneming die je op wilt richten. De belangrijkste overwegingen hebben daarbij veel te maken met de schaal die je denkt te halen met je onderneming. Als je niet verwacht ooit heel veel winst of verlies te draaien dan is een eenmanszaak of VOF waarschijnlijk voordeliger. Als je echter grote plannen hebt of optimale zekerheid wilt voor je privékapitaal (en dat van je partner) dan is een BV waarschijnlijk interessanter.  

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

1 Reactie
  • Hendrik schreef:

    Je kunt ook geld uit de BV halen door dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) zal zich over het algemeen het liefste laten uitbetalen in de vorm van dividend. Daarom is ook voor deze DGA’s het gebruikelijk loon ingevoerd. In 2023 is het €51.000. Er moet dan wel sprake zijn van een aanmerkelijk belang. Wil je een lager gebruikelijk loon toepassen dan zal je de noodzaak daarvan moeten aantonen. 

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *