
Wat is ondernemen precies?
Je hebt vast wel eens aan iemand gevraagd wat zijn of haar beroep is en als antwoord ‘ondernemer’ gekregen. Of misschien overweeg je zelf wel om een onderneming te beginnen naast je baan. Maar wat is een ondernemer precies en wat voor soorten ondernemingen zijn er? Ondernemen is een breed begrip en in dit artikel leggen we precies uit wat er onder ondernemen valt. Je leest wat een ondernemer is, welke soorten ondernemingen er zijn en hoe het zit met de belastingdienst.
Wat betekent ondernemen?
Ondernemen betekent dat je werk en kapitaal organiseert en het doel hebt om een product of dienst te verkopen. Er zijn verschillende soorten ondernemingen, maar vrijwel iedere onderneming heeft gemeen dat er geld verdiend moet worden om voort te kunnen bestaan. Ondernemers werken voor eigen rekening en kunnen in allerlei sectoren werkzaam zijn. Een ondernemer is bijvoorbeeld iemand met een eigen sportschool of iemand die een bedrijf heeft dat huishoudartikelen maakt en verkoopt. Ondernemers zijn ook mensen met een eigen winkel of webwinkel en mensen die op freelance basis voor opdrachtgevers werken.

Ondernemers kunnen in verschillende sectoren werkzaam zijn
Wat is een onderneming?
Een onderneming is een organisatie of een bedrijf. Je zult hierbij al snel aan een winkel of fabriek denken, maar er zijn ook genoeg ondernemers die vanuit huis werken of op locatie bij klanten aan de slag gaan. Er wordt pas van een onderneming gesproken wanneer deze ingeschreven is bij de Kamer van Koophandel en er geld stroomt tussen de klanten en het bedrijf. Over het algemeen geldt dat een onderneming iets produceert. Dat kan een concreet product zijn dat je kunt kopen, maar dat kan ook een dienst van waarde zijn. Een ondernemer kan advies verkopen of een dienst verlenen die het werk van anderen makkelijker maakt.
Wanneer ben ik een ondernemer?
Soms is het duidelijk wanneer iemand een ondernemer is en wanneer niet, maar er zijn ook gevallen waarbij die grens vager is. Zo is iemand die veel tweedehands kleding via Vinted verkoopt geen ondernemer, maar iemand met een webshop in tweedehands kleding is dat wel. Waar zit die grens precies? Over het algemeen geldt dat je een ondernemer bent, wanneer je bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven als bedrijf of zelfstandig ondernemer. Dan wordt je zowel voor de wet als de belastingdienst als ondernemer gezien. Om te kunnen factureren moet je ingeschreven zijn en dat kan ook naast je baan voor een baas.
Je bent ondernemer wanneer je een idee hebt om geld te verdienen en daar invulling aan geeft. Een eigen winkel is zeker niet meer nodig vandaag de dag, dat kan ook gewoon vanuit huis.
Wat is een zzp’er?
Er zijn verschillende vormen van ondernemerschap mogelijk, waarbij zzp’er zijn het makkelijkst te realiseren is. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel is en betekent dat je voor verschillende opdrachtgevers kunt werken. Een andere benaming voor zzp’er is freelancer: iemand die af en toe werk verricht voor een bedrijf. Een zzp’er kan eenmalig een klus doen voor een bedrijf, maar kan hier ook langere tijd aan de slag gaan. Er bestaat echter geen vast dienstverband tussen het bedrijf en de zzp’er. Veel ondernemers beginnen als zzp’er en breiden eventueel hun bedrijf uit wanneer het succesvol is.
Ondernemen en de belastingdienst
De belastingdienst ziet iedereen die deelneemt aan het economisch verkeer en winst verwacht als ondernemer. Over deze winst moet je namelijk inkomensbelasting betalen. De belastingdienst maakt onderscheid tussen drie bronnen van inkomen: winst uit een onderneming, loon uit een dienstbetrekking en het resultaat uit overige werkzaamheden. Over alle drie de vormen van inkomen moet je inkomstenbelasting betalen en dit inkomen moet je opgeven in de belastingaangifte. Ondernemers dienen ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel. Activiteiten binnen de hobby- en familiesfeer vormen een uitzondering op de regel, maar alleen bij minimale inkomsten.
De risico’s van ondernemen
Ondernemen brengt een bepaald risico met zich mee. Wanneer je in loondienst bent, ontvang je maandelijks een vast salaris en heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Je kunt er dus vanuit gaan dat er elke maand geld op je rekening gestort wordt. Als ondernemer heb je die zekerheid niet. Wanneer je geen diensten of producten verkoopt, verdien je ook geen geld. Je kunt zelfs geld verliezen, bijvoorbeeld in het productieproces of omdat je bepaalde ruimte huurt. Het salaris van een ondernemer varieert iedere maand en het is belangrijk dat je om kunt gaan met die onzekerheid als je wilt ondernemen.
Wanneer je opdrachtgever opeens je werkgever wordt, verandert er veel in je financiële situatie. Laat je daarover goed informeren.
Eigenschappen van een ondernemer
Er zijn verschillende eigenschappen die ondernemers gemeen hebben. Zo tonen ondernemers over het algemeen durf, omdat ondernemen niet zonder risico is. Ze hebben doorzettingsvermogen, zijn ambitieus en kunnen hun ideeën omzetten naar de realiteit. Daadkracht en vastbeslotenheid zijn belangrijke eigenschappen die nodig zijn om een succesvolle onderneming te runnen. Afhankelijk van het type werk en het soort onderneming kunnen bepaalde vaardigheden goed van pas komen. Netwerkvaardigheden en een vlotte babbel zijn belangrijk wanneer je regelmatig nieuwe klanten moet werven, maar minder wanneer je als tekstschrijver voor vaste klanten werkt.
Reacties