Web 3.0

brand
Uitleg over web 3.0 termen

Web 3.0

Topic

Je hebt er wellicht al wel van gehoord: Web 3.0. Het is het vervolg van Web 2.0 en daarmee de derde en nieuwste fase van de ontwikkeling van het internet. Waar Web 1.0 een statische versie van het internet was en Web 2.0 al meer als een platform fungeerde, zijn internettoepassingen bij Web 3.0 meer op elkaar afgestemd en ook meer dan ooit afgestemd op de gebruiker. Websites en apps zullen informatie namelijk op een steeds menselijker manier verwerken. Hoe ze dit doen? Met technologieën als blockchain, Artificial Intelligence (AI), Internet of Thing (IoT) en Machine Learning. (ML).

Verschuiving van de controle naar de individuele gebruiker

Web 1.0 stond gebruikers enkel toe om informatie te consumeren. Web 2.0 zette een volgende stap en maakte het mogelijk content te creëren, bewerken en delen. Sociale mediaplatformen als Facebook en Instagram gaven het delen nog eens een extra duwtje in de rug. Dit betekende echter wel een grote mate van controle van de tech bedrijven. Anno nu wensen gebruikers echter meer controle over hun data en content te hebben. Web 3.0 als nieuwste generatie internet beantwoord daaraan. De macht verschuift op deze manier van grote technologiebedrijven naar individuele gebruikers. Je eigenaarschap wordt vertegenwoordigd door gedecentraliseerde netwerken die we ook wel als blockchains kennen.

Wat is een blockchain precies?

Vandaag de dag word je met de term ‘bitcoin’ om de oren geslagen. Het is de eerste en meest bekende cryptomunt die er bestaat. De technologie die erachter schuilgaat is de blockchain. Dit is een database die gehost wordt door een netwerk van computers in plaats van een enkele server. Zo wordt het opslaan van informatie transparanter. Blockchain, in het Nederlands ook wel digitaal grootboek genoemd, wordt onder andere gebruikt voor het creëren van eigenaarschap van unieke digitale objecten, oftewel NFT’s.

https://www.youtube.com/watch?v=KeFRLRA_XzQ

Het verschil tussen Web 3.0 en Metaverse

Behalve Web 3.0 is ook Metaverse een term die een enorme hype is binnen de bedrijfstechnologie. Niet zelden denkt men ten onrechte dat de twee naar hetzelfde verwijzen, maar dat is niet de waarheid. Web 3.0 en Metaverse verwijzen beide naar twee verschillende concepten. Met Metaverse worden namelijk de virtuele werelden bedoeld waarbinnen men met een veel interactievere en boeiender manier met elkaar kan communiceren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de twee niets met elkaar te maken hebben; de technologie die gebruikt is om Web 3.0 te bouwen (inclusief blockchains en op blockchains gebaseerde cryptomunten als bitcoin) is eveneens bepalen voor de virtuele wereld van Metaverse.

Web 3.0: een gedecentraliseerd netwerk

Anno nu denken we dat wat we op het internet posten, bijvoorbeeld op onze instagrampagina, van onszelf is. Niets is echter minder waar. Het wereldwijde web is namelijk nog steeds gecentraliseerd en in handen van grote technologiebedrijven. Neem de videogame Fortnite maar eens als voorbeeld; als gebruiker heb je daarbij geen enkele controle over hun ‘in-game identities’. In Web 3.0 kan de content die je creëert echter jouw bezit worden, door blockchain en cryptomunten te implementeren. Deze maken NFT’s namelijk mogelijk. Zo is Web 3.0 een gedecentraliseerd netwerk.

Web 3.0 zal werken op basis van cryptovaluta

De meeste mensen denken bij het horen van het woord crypto meteen aan bitcoin. Niet verwonderlijk, want dat is de eerste en bekendste cryptomunt. Inmiddels bestaan er echter duizenden verschillende soorten. Crypto is software die aan de basis ligt van de werking van blockchains; grootboeken waarin alle transacties worden vastgelegd. Een van de belangrijkste kenmerken van Web 3.0 is dan ook dat je als gebruiker over een ‘wallet’ zult beschikken. Zo kun je cryptovaluta verplaatsen. Ter vergelijking: het enige wat je bij Web 2.0 nodig had, was een browser. Je kunt ook als bedrijf een eigen cryptomunt slaan.

Web 3.0: de kenmerken op een rijtje

Begint het je al te duizelen? Laten we voor de helderheid eens op een rijtje zetten wat Web 3.0 nu inhoudt:

  • Het is gedecentraliseerd: in plaats van dat grote delen van het internet in handen zijn van centrale partijen, wordt eigenaarschap nu verdeeld onder de bouwers en gebruikers
  • Voor Web 3.0 is geen toestemming nodig. Iedereen heeft net zoveel toegang tot participatie, geen enkele gebruiker wordt uitgesloten
  • Web 3.0 is betrouwbaar; het werkt op basis van beloningen en economische mechanismen in plaats van op derde partijen
web 3.0

In de toekomst worden we nóg meer verbonden

De belangrijkste voordelen van deze gedecentraliseerde versie van internet

Web 3.0 geeft je op ongeëvenaarde wijze eigenaarschap van je digitale bezittingen. Koop je bijvoorbeeld een in-game item, dan zal deze direct van jou zijn middels een NFT (non-fungible token). Zelfs de ontwikkelaars van de game hebben geen macht om dit ongedaan te maken. En stop je met spelen? Dan kun je jouw in-game items op een open markt verkopen en hun waarde terugverdienen. De NFT’s fungeren als aandelen in een bedrijf en vormen slimme digitale contracten. Zo kun je als gebruiker dus ook mede bepalen over de toekomst van het platform.

DE-FI: decentralized finance

Laten we er nog een laatste term tegenaan smijten: DE-FI. De afkorting staat voor decentralized finance en is een subsector van Web 3.0. In het Nederlands wordt dit gedecentraliseerde financiering genoemd. De term verwijst naar de financiële instrumenten die je binnen deze versie van het web gebruikt, middels slimme contracten op een blockchain. Je bent dus niet afhankelijk van tussenpersonen. De transacties vinden plaats op een marktplaats waar kopers en verkopers van cryptovaluta kunnen communiceren. Tijdens die transacties behoud je zelf altijd de controle over je privésleutels. Van deze financiële democratisering wordt gebruikgemaakt door NFT’s.

De toekomst van Web 3.0

Over Web 3.0 worden vrijwel uitsluitend lovende woorden gesproken. Zo werd de nieuwste versie van internet al eens de grootste verschuiving van rijkdom in de geschiedenis genoemd. Eindelijk kunnen gebruikers in plaats van de grote technologiebedrijven geld gaan verdienen. Van Web 3.0 wordt zelfs gesteld dat deze de ‘schade’ van de eerste twee versies zal weten te herstellen. Toch moeten we enigszins voorzichtig zijn. Blockchainnetwerken zullen niet op grote schaal kunnen worden gebruikt zonder enigszins te centraliseren. Mogelijk treden technische beperkingen op. De toekomst zal moeten uitwijzen of Web 3.0 geheel aan zijn verwachtingen zal voldoen.

Blijf op de hoogte Ontvang onze nieuwsbrief