De smartphone als afstandsbediening van je huis
Het concept smart home is wereldwijd, en dus ook in Nederland, aan een geweldige opmars bezig. In recordtempo worden huizen overal ter wereld ‘slim’ gemaakt: apparaten worden aan het internet gekoppeld en met elkaar kunnen communiceren. Klinkt als toekomstmuziek? Met je smartphone kun je nu zelf een smart home creëren.
De basisbeginselen
Het begrip smart home is voor veel Nederlanders nog een beetje vaag. Veel mensen verwachten nog dat er grote (bouwtechnische) aanpassingen in je huis nodig zijn. Maar vandaag de dag kan ieder huis slim worden gemaakt. En dat betekent: onderweg naar huis de verwarming al aanzetten, met één druk op de knop de sfeer romantisch maken of je huis beveiligen als je er niet bent. Daarvoor hoef je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen breed scala aan nieuwe apparaten of lampen aan te schaffen. Ieder huis kan worden omgetoverd in een smart home dat je vanuit je luie stoel kunt bedienen, zolang je maar over een smartphone beschikt met internet en een NFC-chip.
NFC? Near Field Communication, zoiets als Bluetooth, waarmee je veilig communiceert met je smart home. De meeste telefoons kunnen met NFC-chips communiceren, of dat nu een Samsung smartphone met Android of een iPhone met iOS is.
NFC aanzetten doe je zo
Heeft jouw telefoon NFC? Check het gewoon direct. Ga naar je instellingen, kies Draadloos en netwerken, selecteer NFC en vink aan. Smart home apparaten communiceren met NFC en er zijn ook zogeheten NFC-tags. Dat is een superkleine chip in een plastic schijfje, die gemiddeld € 0,25 kost. Daar kun je hele leuke dingen mee doen, maar eerst: hoe werkt een smart home precies?
Van trigger naar automatisch
Een smart home werkt volgens bepaalde logica. Een programmeur zou zeggen: if this, then that. Is het acht uur ’s ochtends, dan gaat de koffie lopen. Loopt er iemand in de tuin, dan gaat het licht aan. Ben je niet thuis en is er beweging in het huis? Dan gaat het alarm af. Deze regels stel je zelf in. Je begint met een ‘trigger’, zoals een beweging, een bepaalde temperatuur of een tijdstip. Deze triggers creëer je met een bewegingssensor, een slimme thermostaat of een beveiligingscamera. Vervolgens stel je in wat er moet gebeuren, en wat de voorwaarden zijn. Zo wil je bijvoorbeeld dat het alarm pas afgaat wanneer er beweging is en je zelf niet thuis bent.
Hoe wil je wonen?
Je hoort het al, er zijn heel veel mogelijkheden voor een smart home. Zo kun je bijvoorbeeld een NFC-tag instellen om je wekker mee uit te zetten. Zodat je echt je bed uit moet stappen om je wekker uit te zetten. Of de hotspot van je smartphone aanzetten met een klik, of je WiFi delen met gasten. Of bij thuiskomst je PC aanzetten. Of die stoofpot die je al klaar had gezet zachtjes laten sudderen. We geven je deze voorbeelden om te laten zien wat er al snel mogelijk is, en dat is veel. Zo kun je precies invullen hoe jij wilt wonen.
Er zijn twee benaderingen voor je smart home:
- Volautomatisch: van trigger naar actie. De uitdaging is om stap voor stap kleine dingen te automatiseren. Zo wil je bijvoorbeeld niet dat je alarm aangaat omdat de schoonmaakster komt.
- Zelf instellen: van klik naar actie. Opeens zin om te dansen? Klik: discolicht en discomuziek. Kinderen op bed en tijd voor ontspanning? Klik: sfeerverlichting en tv aan. Film kijken overdag? Klik: alle ramen verduistert. Met één klik zet je een bepaalde sfeer, apparaat of instelling aan of uit.
En natuurlijk hebben we allemaal de superslimme AI’s gezien in de films waar je tegen kunt praten en die je helemaal begrijpt. Zover is het nog lang niet. Maar we gaan er wel naar toe. Doordat je zelf zaken instelt, kunnen slimme programma’s jouw manieren en gebruiken leren kennen en vervolgens anticiperen. Dat je de verwarming elke woensdag overdag aanlaat, bijvoorbeeld. Of dat je bij thuiskomst op vrijdag graag die ene speellijst afspeelt. Daarmee wordt zelf instellen op den duur volautomatisch.
Beginnen met je smart home?
Begin klein, breid langzaam uit. En je hoeft het wiel zelf niet uit te vinden. Er zijn legio aanbieders van smart home oplossingen die goed samenwerken, zoals Fibaro (actoren en sensoren), Somfy (raamsverduistering), Homies (alarmsysteem), Next (beveiliging), Philips Hue (verlichting), Sonos (speakers) en Woox (slimme stekkers). Een praktische overkoepelende oplossing wordt aangeboden door KPN: SmartLife, een KPN-product dat je eenvoudig combineert met een internetabonnement. Je krijgt een extra kastje voor je modem en een SmartLife-app (voor iOS en Android). KPN biedt zelf een startpakket (a € 99) met sensoren en slimme stekkers om te beginnen, maar SmartLife werkt dus ook met verschillende veelgebruikte merken. Zo kun je de vele andere devices die beschikbaar zijn in de smart home markt aansluiten, laten samenwerken en bedienen vanuit één app. Zo wordt je smartphone echt de afstandsbediening van jouw huis.
Dit artikel is een samenwerking tussen Bloeise en KPN
Reacties