Eigen zaak beginnen? Let op deze valkuilen

brand

Bij een goed idee voor een product of een dienst zet je dit het liefste direct om. Het enthousiasme waarmee veel ondernemers aan de slag gaan is aanstekelijk en begrijpelijk, maar toch is het verstandig om je goed voor te bereiden op het ondernemerschap. Ondernemen is – net als de meeste andere dingen – lastig in het begin en vraagt om bepaalde kennis en voorbereiding. We zetten zeven veelvoorkomende valkuilen van beginnende ondernemers op een rij, zodat je deze fouten zelf niet hoeft te maken. 

Valkuil 1: geen ondernemersplan schrijven 

Bij een goed idee wil je het liefste direct aan de slag en het schrijven van een ondernemersplan klinkt dan niet heel aantrekkelijk. Toch is dit ondernemersplan van cruciaal belang voor een succesvolle onderneming. Het ondernemersplan dient om al je plannen op papier te zetten. Je onderzoekt wat er al op de markt is: zijn er vergelijkbare bedrijven of producten en hoe is mijn product anders? In je ondernemersplan zet je onder andere op papier wie je doelgroep is, wat je dienst of product precies inhoudt, welke kosten je moet maken en hoe je dat gaat financieren, hoeveel winst je verwacht te maken en hoe je dit wilt realiseren. Het ondernemersplan helpt je niet alleen om helderheid te krijgen, maar kan ook helpen bij het presenteren van je idee aan investeerders. 

valkuilen ondernemen

Het schrijven van een ondernemingsplan is erg belangrijk

Valkuil 2: verkeerde inschatting van inkomsten 

Naast een ondernemersplan is het ook belangrijk om een gedetailleerd financieel plan te hebben. Welke kosten heb je maandelijks voor je bedrijf? Sommige ondernemers maken kosten met het huren van een kantoorruimte, om de dienst of het product te realiseren en om nieuwe apparatuur aan te kunnen schaffen. Het is belangrijk om alles op papier te zetten: de kosten die je gaat maken, maar ook de inkomsten die je verwacht en hoeveel winst je maandelijks moet maken om van je onderneming te kunnen leven. Wees voorzichtig om jezelf en de markt niet te overschatten om zo financiële problemen te voorkomen. 

Valkuil 3: te kleine financiële buffer 

Het beginnen van een onderneming brengt vaak kosten met zich mee en in de meeste gevallen verdien je niet direct in de eerste maand een volledig salaris. Daarom is het belangrijk om een financiële buffer te hebben wanneer je begint. Je hebt niet alleen geld nodig om in je onderneming te investeren, bijvoorbeeld om apparatuur aan te schaffen, maar ook om de eerste maanden van te kunnen leven. Een veelvoorkomende valkuil is dan ook een te kleine financiële buffer. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid aan je onderneming begint. 

valkuilen ondernemen

Het hebben van een financiële buffer is noodzakelijk

Valkuil 4: niet durven uitbesteden 

Klussen uitbesteden is spannend, zeker als beginnende ondernemer. Het uitbesteden van werk kost namelijk geld en zeker wanneer je nog niet veel verdient, doe je dat liever niet. Toch is het verstandig om bepaalde dingen uit te besteden, om zo je kans van slagen te vergroten. Huur bijvoorbeeld iemand in om een logo en een website te ontwerpen. Zo heb je een veel professionelere uitstraling dan wanneer je zelf iets in elkaar flanst. Ook het uitbesteden van de boekhouding kan een hoop tijd vrij maken. Uitbesteden kost wat, maar het maakt ook veel tijd vrij die je in je onderneming kunt steken. 

Valkuil 5: te weinig uren investeren 

Na lange tijd in loondienst te hebben gewerkt, ben je gewend aan een vast aantal uren per week en vaak ook vaste werktijden per dag. Bij een eigen onderneming is dit echter geen realistische verwachting. Veel ondernemers werken hard en maken veel uren om hun bedrijf van de grond te krijgen. Zeker in het begin is het nodig om veel tijd te investeren om een klantenkring op te bouwen en winst te maken uit de onderneming. Voor je begint aan een eigen bedrijf is het belangrijk om dit te beseffen en te kijken of dit haalbaar is in je leefstijl. 

Valkuil 6: onduidelijke afspraken maken 

Als beginnende ondernemer is het al lastig genoeg om klanten te werven en dus ben je vaak al blij als iemand je dienst wil afnemen. Veel beginners maken de fout om alleen mondelinge afspraken te maken en niet alles op papier te zetten. Dit kan goed gaan, maar het kan ook gebeuren dat een klant zijn bestelling of je dienst opeens niet meer wil terwijl je al tijd en geld geïnvesteerd hebt. Om dit te voorkomen maak je duidelijke afspraken. Zet de voorwaarden duidelijk op papier, zodat de klant weet waar hij aan toe is en zodat je iets achter de hand hebt als de klant opeens niet meer wil afnemen. 

Valkuil 7: administratieve fouten 

Het gebeurt beginnende ondernemers regelmatig dat er iets fout gaat in de administratie. Het goed bij houden van inkomende en uitgaande facturen is van groot belang en je hoort dit netjes te documenteren, zodat je vervolgens belastingaangifte kunt doen. Een andere veelvoorkomende fout is om geen rekening te houden met de inkomstenbelasting en btw. Je verdient geld en geeft dit direct weer uit om in je bedrijf te investeren. Echter, een deel van het binnenkomende geld gaat naar de belastingdienst als inkomstenbelasting en btw aan het einde van het kwartaal. Vergeet dus niet dit direct apart te zetten na iedere betaalde factuur.

https://www.youtube.com/watch?v=pQS2kxJtxMs

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *