Is het slim om tijdens de versoepelingen je bedrijf te verkopen?

brand
Bedrijf verkopen

Is het slim om tijdens de versoepelingen je bedrijf te verkopen?

Voor veel ondernemers staat dankzij de COVID-19-pandemie in financieel opzicht het water tot aan de lippen. Of zelfs daar al overheen. Misschien behoor je zelf ook tot de categorie ondernemers die het moeilijk heeft. Wat is wijsheid? Er lijken betere tijden aan te breken nu de versoepelingen zich geleidelijk aandienen. Maar is dat voldoende om het bedrijf te kunnen redden van de ondergang? Het bedrijf verkopen is een rigoureuze en onomkeerbare stap. Je heb immers waarschijnlijk jaren gewerkt aan hetgeen je opgebouwd hebt. Dat wil je niet zomaar opgeven. Toch kan het soms goed zijn om zo’n besluit te nemen en met een schone lei te beginnen.

Brancheafhankelijk

De gevolgen van de pandemie zijn voor elke ondernemer anders. Waar de een garen spint bij de crisis waaronder het land gebukt gaat, is het voor de ander juist een catastrofe. Behoor je tot die laatste categorie, maar weet je het op dit moment allemaal financieel nog wel te redden, dan kan dit een geschikt moment zijn om de zaak te verkopen. Immers, nu weer iets meer mag, is de kans ook groter dat je een geïnteresseerde koper kunt vinden. De keerzijde is natuurlijk wel dat je wellicht genoegen zult moeten nemen met een minder hoge opbrengst. De bedrijfswaarde hangt immers van veel factoren af. Eén van die factoren is de winstverwachting en in bepaalde sectoren is die door de recente ontwikkelingen op het wereldtoneel uiterst onzeker.

Opnieuw beginnen

Onderhalen marktwaarde bedrijf

Wanneer je tevreden bent met het bedrag dat je op dit moment voor je bedrijf zou kunnen krijgen, is het verkopen ervan natuurlijk een overweging waard. Je zou dan immers vanaf nul kunnen starten met een nieuw bedrijf. Dat kan in dezelfde branche zijn, maar misschien ben je juist toe aan een totaal nieuwe uitdaging? Met het geld dat je overhoudt aan de verkoop van je huidige bedrijf kun je nieuwe investeringen doen, desgewenst in een heel andere richting.

Schulden

Een heel ander verhaal wordt het wanneer je als ondernemer flink in de schulden zit. De kans bestaat dat je dan veel moeite zult hebben om een koper te vinden. Bovendien ben je er dan nog niet, want wegen de opbrengsten uit de verkoop wel op tegen de schulden die afbetaald moeten worden? Het is in alle gevallen zaak om je zo goed mogelijk te laten informeren en niets overhaast te besluiten.

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *