Liquide blijven als ondernemer

brand
Bedrijf liquide blijven

Liquide blijven als ondernemer

De slimme ondernemer weet dat zelfs de beste bedrijven failliet kunnen gaan zonder een goede liquiditeit. Liquide middelen zijn een essentieel onderdeel van je onderneming. Net zoals ons lichaam niet kan functioneren zonder dat onze bloedsomloop de broodnodige zuurstof en voedingsstoffen aan onze organen levert om ons in leven te houden, heeft je onderneming een geldstroom nodig om te overleven. Cashflow helpt de schappen gevuld te houden met voorraden, de leveranciers te betalen, de nutsvoorzieningen te laten draaien en het bedrijf te laten functioneren zoals het hoort. Maar laten we realistisch zijn. In de wereld van het moderne zakendoen kan elke actie de geldstroom door een bedrijf verstoren. Heeft je bedrijf bijvoorbeeld te maken gehad met late betalingen van debiteuren, vertraagde voorraad levering of een tijdelijke onderbreking van essentiële diensten zoals nutsvoorzieningen of telecommunicatie? Deze alledaagse verschijnselen kunnen in veel organisaties leiden tot een stolling van de liquide middelen rond een bedrijf, waardoor het geld verliest aan bijvoorbeeld rentebetalingen op leningen. In deze blog vind je tips om als ondernemer liquide te blijven, bijvoorbeeld door een lening oversluiten.

Lening oversluiten

Het is al even genoemd in de inleiding, maar een lening oversluiten is natuurlijk de meest logische optie om liquide te blijven. Een lening oversluiten kan tegenwoordig gemakkelijk online gedaan worden. Geen tussenkomst van adviseurs en andere dure partijen die hun fees willen pakken. Je kunt dit doen op een redelijk korte termijn tegen een vrij lage rente. Sluit niet blindelings een lening af, maar doe het wel op tijd. Een lening afsluiten is altijd beter dan lang in het rood staan.

Lening afsluiten om liquide te blijven

Sale

Zit een groot deel van je geld vast in solide activa zoals voorraad? Ga naar sociale media en kondig een grote sale aan. Verlaag de prijzen van al je bestsellers, en de klanten zullen binnenstromen. Oké, je verliest misschien een beetje van je marge, maar dit is waarschijnlijk een kleine prijs die je moet betalen om de normale service te hervatten en je bedrijf weer volledig operationeel te maken. Bovendien zal je sale wellicht een nieuwe stroom klanten aantrekken die je bedrijf in de toekomst in gedachten zullen houden.

Investeerders

Een andere mogelijkheid om investeringen aan te trekken om je bedrijf draaiende te houden, is het aanbieden van aandelen aan een stille investeerder. Je behoudt hierbij de controle over het bedrijf en de werking ervan, terwijl je investeerder tevreden is met zijn rendement op zijn investering, dat wil zeggen: de rente en/of dividenden die voor de lening worden betaald. Ook een angel investor kan de weg vooruit zijn voor je bedrijf om zijn liquiditeit te behouden. Een angel investor kan ook een waardevolle aanwinst zijn voor het managementteam in ruil voor een aandeel in het bedrijf zonder af te lossen schuld. Angel investors weten het een en ander over het laten groeien van succesvolle bedrijven, dus het afstaan van een klein aandeel in je bedrijf, 10% of minder, kan een lonende investering zijn, vooral wanneer hun inbreng systemen, processen en verkoop verbetert.

Laten investeren in je bedrijf

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *