Uitlegvideo’s voor eindexamens de nieuwe manier van leren?

brand
Digistudies startup

Uitlegvideo’s voor eindexamens de nieuwe manier van leren?

Gastblog door Mischa Proper van Digistudies.nl

Steeds meer examenleerlingen lijken hun heil te vinden in eindexamen uitlegvideo’s. Het aanbod hiervan wordt steeds groter en kwalitatiever. De grootste aanbieder van uitlegvideo’s binnen het voortgezet onderwijs is Digistudies.nl. Ze bieden meer dan 800 filmpjes aan op Vmbo, Havo en Vwo niveau. In een openhartig gesprek met oprichter Micha Proper leren we meer over hoe Digistudies is ontstaan en wat de groeiplannen zijn van Digistudies.

Wat is Digistudies?
“Digistudies is een e-learningplatform dat uitlegvideo’s maakt voor examen- en bovenbouwleerlingen Vmbo-t, Havo en Vwo. Daarnaast bieden we sinds kort ook andere leermiddelen aan bij de video’s zoals begrippenlijsten, examenvragen en interactieve oefenvragen.”

Kan je wat meer vertellen over die extra leermiddelen? Interactieve vragen bijvoorbeeld, wat moet ik mij daarbij voorstellen?
“Met interactieve vragen testen we de kennis direct in de video’s. Als je dit aanzet kan je dus vragen verwachten over het onderwerp dat in desbetreffende video besproken wordt. Zo oefen je met de stof, terwijl je de uitlegvideo bekijkt!”

Jullie werken veel samen met bijlesinstanties en examentrainingen. Zien zij jullie niet als concurrentie?
“Wij sluiten juist ideaal aan op dat soort partijen. Wanneer een leerling bijles en/of examentraining gevolgd heeft, kan hij/zij thuis met onze video’s nog even herhalen wat er allemaal uitgelegd was. In dat opzicht zijn we echt complementair aan elkaar. Waar de bijles ophoudt, kunnen wij thuis nog doorgaan. Bijlesinstanties en examentrainingen zien dat ook in en juist daarom kiezen er steeds meer partijen voor om onze video’s aan te schaffen voor hun leerlingen als extraatje.”

Is je doel om Digistudies uiteindelijk een vervanging te laten zijn voor bijles of wil je voor altijd een aanvulling blijven?
“Mijn uiteindelijke doel is om hét e-learningplatform van Nederland te zijn, welke vorm van onderwijs je ook doet. Maar e-learning is dus enkel online en ik denk dat een vorm van fysieke bijles in sommige gevallen heel handig kan zijn, dus ik denk echt dat bijlesinstanties zich niet zo druk om ons hoeven te maken, we blijven ons focussen op online onderwijs.”

Ik zag dat jullie nu video’s maken voor het grootste deel van de vakken, maar niet alles. Staat er meer op de planning?
“We hebben op dit moment van de meest voorkomende vakken uitlegvideo’s gemaakt. Dat hebben we voornamelijk gedaan omdat we zien dat er logischerwijs minder vraag is naar kleinere vakken waardoor dit minder snel rendabel zal zijn. Ons doel is uiteraard om alles uiteindelijk te verfilmen, dus ook de wat kleinere vakken, maar op dit moment ligt de prioriteit bij rendabiliteit.”

Kan je iets zeggen over de aantallen gebruikers?
“Op dit moment hebben meer dan 9000 leerlingen Digistudies gebruikt. Dat is natuurlijk super mooi maar er zijn maar liefst 200.000 examenleerlingen. We willen minstens een kwart van de doelgroep helpen met onze video’s dus we moeten verzesvoudigen voordat ik tevreden ben. Kortom: er is dus nog een lange weg te gaan.”

Maken scholen ook gebruik van jullie video’s?
“Zeker, er zijn al 32 scholen die Digistudies voor hun leerlingen hebben aangeschaft. En dat aantal neemt alleen maar toe. Zeker in tijden van Corona merken we dat de vraag van scholen enorm toeneemt.”

Dus Corona is eigenlijk alleen maar positief voor jullie?
“Bijna alleen maar, in het schooljaar 2019-2020 hebben we ook een heel vervelend moment meegemaakt door Corona. De examens werden namelijk afgeschaft waardoor de vraag naar onze video’s grotendeels kwam te vervallen. Dat was een enorme financiële tegenvaller. Maar daar zijn we gelukkig bovenop gekomen en het gaat super goed nu!”

Gastblog door Mischa Proper van Digistudies.nl

Gastblog

Gastblogs zijn geschreven door gastauteurs: studenten, specialisten en betrokken marketingmedewerkers met een vlotte pen. Gastbijdragen zijn van harte welkom op Bloeise, omdat ze vaak een frisse blik werpen op bestaande onderwerpen waar we soms gewoon al teveel over hebben geschreven.
Alle artikelen van Gastblog

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *