Van Twitter tot X: de app-van-alles?

brand
Van Twitter tot X: de app-van-alles?

Van Twitter tot X: de app-van-alles?

In China wordt al jarenlang intensief gebruikgemaakt van de veelzijdige app WeChat. Deze app is niet alleen bedoeld voor communicatie, maar regelt ook betalingen, boekingen, biedt een digitale werkomgeving en fungeert zelfs als een soort Chinees equivalent van Tinder, en nog veel meer. Elon Musk, de bekende tech magnaat achter bedrijven zoals Tesla en SpaceX, heeft onlangs aangekondigd dat hij met de overname van Twitter een vergelijkbaar doel voor ogen heeft. Hij heeft het vertrouwde Twitter omgedoopt tot “X” en ziet dit als het begin van een nieuw tijdperk. Wat Elon Musk precies van plan is met X en, nog belangrijker, of hij hierin zal slagen, is de vraag. 

Van Twitter naar X: zo ging het eraan toe 

De geschiedenis van Elon Musk en Twitter is er een van voortdurende controverses. In oktober 2022 voltooide Musk de overname van Twitter en begon onmiddellijk met het ontslaan van een groot aantal werknemers. Daarnaast herstelde hij vele accounts die eerder waren geblokkeerd. Wat de controverse nog verder deed toenemen, was dat Musk verschillende contracten met bedrijven die aan Twitter waren verbonden, verbrak. Musk kondigde al snel aan dat hij van Twitter een equivalent van WeChat wilde maken. Sinds 24 juli 2024 gaat Twitter door het leven als Twitter X. 

Musk vs WeChat 

WeChat domineert de Chinese samenleving op bijna elk gebied. Het wordt gebruikt voor communicatie, betalingen, reserveringen en nog veel meer. WeChat heeft zelfs zijn eigen app-winkel (omdat veel apps samenwerken met WeChat) en binnenkort zal het ook zijn eigen zoekmachine lanceren, die naar verwachting de huidige grootste zoekmachine van China, Baidu, zal overtreffen. Dus, om van Twitter X een vergelijkbaar gigantisch imperium te maken als WeChat, zal een behoorlijke uitdaging zijn. 

Musk Vs Facebook 

Twitter X wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor korte meningen met een maximaal aantal tekens. Voor chatfuncties zijn WhatsApp, Facebook en Instagram de populairste platforms. Deze drie platforms zijn allemaal eigendom van Facebook, wat op zichzelf al een grote speler is om mee te concurreren. Een van de grootste uitdagingen waar Elon Musk voor staat, is de strijd met de financiële sector, aangezien Twitter X mogelijk ook betalingen zal gaan beheren, vergelijkbaar met WeChat. Dit zou aanzienlijke hervormingen vereisen. 

Van Twitter tot X: de app-van-alles?

Musk vs andere bedrijven 

Bovendien heeft WeChat zoveel functies dat Musk het in de toekomst zal moeten opnemen tegen tal van andere bedrijven. Denk aan Google voor zoekopdrachten, e-mail en documenten, Amazon voor online aankopen, Uber voor taxi’s en boodschappen. Dit zijn stuk voor stuk grote spelers die niet onderschat mogen worden. Toch heeft Musk tot nu toe in elk interview veel vertrouwen getoond dat hij dit voor elkaar zal krijgen. 

Waarom X als multifunctionele app een goed idee is 

Wat WeChat zo’n succes maakt in China is het ongelooflijke gebruiksgemak. Het is extreem handig om één app te hebben voor al je behoeften. Stel je voor dat Twitter X wereldwijd populair wordt en bijna iedereen het gebruikt voor al hun dagelijkse activiteiten. Dat zou niet alleen buitengewoon handig zijn, maar het zou ook wereldwijde communicatie kunnen vergemakkelijken. We zouden allemaal dezelfde functies gebruiken voor dezelfde dingen. Dit zou bijvoorbeeld voor bedrijven de communicatie met internationale partners aanzienlijk vereenvoudigen. Als individu zou je gemakkelijk overal ter wereld kunnen betalen en bestellen. Twitter X zou de globalisering positief kunnen bevorderen. 

Van Twitter tot X: de app-van-alles?

Waarom we niet al te enthousiast moeten zijn 

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan het gebruik van een multifunctionele app. Bedenk dat als alles in de toekomst via X wordt geregeld, we een groot probleem zouden hebben als X tijdelijk niet beschikbaar is, crasht of failliet gaat. Bovendien moeten we ons afvragen of het wel wenselijk is dat alle macht in handen komt van één bedrijf, met name Elon Musk’s bedrijf. Het zou ongekend zijn hoeveel macht Musk zou hebben als niet alleen het voormalige Twitter, maar ook het wereldwijde bankwezen, zoekmachines, chatfuncties, taxi’s, hotels en winkels allemaal via X worden geregeld. We moeten ons ook realiseren dat X straks toegang heeft tot al onze informatie. Op basis van wat en waar je dingen koopt, waar je vlieg- of treintickets naartoe gaan en met wie je contact hebt, heeft X alle informatie over je verblijfplaats. Ze weten wat je aanschaft en waar je online naar zoekt. Onze privacy staat de laatste jaren al onder druk. Als alles via één multifunctionele app verloopt, komt alle informatie over ons terecht bij één bedrijf. We moeten dan alleen maar hopen dat er geen misbruik van wordt gemaakt. 

Gaat het Elon Musk lukken? 

We moeten niet onderschatten hoeveel macht Elon Musk heeft. Ten eerste beschikt hij over enorme rijkdom, ten tweede heeft hij een ongelooflijke gedrevenheid, en ten derde kan hij rekenen op een toegewijde groep werknemers die alles voor hem doen. Denk maar aan het succes van Tesla en SpaceX; Musk is absoluut een belangrijke speler in Silicon Valley.  Maar veel experts denken niet dat Musk een hoge kans heeft om van X de nieuwe WeChat te maken. Musk mag dan wel een grote speler zijn, maar de concurrentie is ook behoorlijk stevig, met veel andere bedrijven waartegen hij moet opboksen. Bovendien zijn er de laatste jaren veel controverses rondom Musk geweest. Ook is X sinds de overname door Musk niet echt gegroeid. Het wordt vooral gebruikt door politici, journalisten en een bepaalde extremistische subcultuur aan de rechterkant van het politieke spectrum. Elon Musk heeft dus ambitieuze plannen met X, maar om die plannen te realiseren, moet hij de strijd aangaan met grote spelers in de financiële sector, Google en Facebook. We kunnen nooit met zekerheid zeggen wat er zal gebeuren, maar het lijkt erop dat we in ieder geval de komende jaren nog verschillende apps zullen blijven gebruiken voor verschillende diensten. 

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *