Praktische tips voor een succesvolle marketingcampagne op Instagram

brand
Adverteren op Instagram - sponsored content

Praktische tips voor een succesvolle marketingcampagne op Instagram

Het gebruik van Instagram in Nederland groeit de laatste jaren explosief, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Het aantal actieve Nederlandse Instagrammers is sinds 2016 verdubbeld en in de jongste doelgroep (gebruikers tot en met 19 jaar) is Instagram inmiddels al populairder dan bijvoorbeeld Facebook. De liefst 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan ruim de helft zelfs dagelijks actief is op het platform, maken van de foto-app onbetwist een interessant platform voor adverteerders. Wie met zijn advertenties mensen in de leeftijdscategorie tot 39 jaar wil bereiken, kan ondertussen eenvoudigweg niet meer om Instagram Marketing heen. Maar hoe pak je dat aan, succesvol adverteren op Instagram? 

Waarom juist op Instagram adverteren?

Instagram is hét social medium bij uitstek waar je visuele boodschap vele malen belangrijker is dan je geschreven boodschap. Gebruikers van Instagram zijn gevoelig voor foto’s die ze mooi, inspirerend, of om andere redenen interessant vinden. Als je erin slaagt jouw product of merk op een visueel zeer aantrekkelijke wijze neer te zetten, zul je bij deze gebruikers in de smaak vallen.

Omdat Instagram deel uitmaakt van Facebook, heb je bij het starten van een campagne op Instagram de mogelijkheid om zeer specifiek je publiek af te bakenen. Dat maakt het opstellen van een gerichte campagne een stuk eenvoudiger. Vergeet verder niet dat Instagram, nog veel meer dan bijvoorbeeld Facebook, vooral mobiel gebruikt wordt. Daardoor kan een campagne waarbij je je content alleen toont aan gebruikers op een bepaalde locatie extra interessant zijn.

Adverteren op Instagram: hoe pak je dat aan?

Tips adverteren Instagram

Als je overtuigd bent geraakt van de kracht van een Instagram-campagne én het is je gelukt je doelgroep samen te stellen, begint het echte werk pas. Want hoe ziet een succesvolle Instagram-campagne eruit? De beste advertenties op Instagram vallen onder de noemer sponsored content. Dat houdt in dat jouw advertentie op het eerste gezicht niet afwijkt van de reguliere content die gebruikers onderling delen. Door jouw advertentie qua look & feel helemaal op te laten gaan tussen de user generated content op Instagram, zal de gemiddelde gebruiker niet doorhebben dat hij naar advertenties kijkt. Dit wordt blenden genoemd: jouw content ‘mixt’ perfect met andere Instagram-posts.

De populairste Instagram-gebruikers zijn populair omdat ze een duidelijk verhaal vertellen: een story. Ze plaatsen niet lukraak kiekjes, maar nemen hun volgers mee in hun leven of missie. Het is bijna een vorm van real-life fictie, waarbij een interessant verhaal wordt verteld via visuele impressies. Een succesvolle Instagram-campagne doet hetzelfde. Vertel dus het verhaal van jouw product of merk via visueel sterke posts. Een simpele foto van je product, of een illustratie waarin lappen tekst zijn verwerkt, zijn dan ook absoluut not done. Instagrammers zijn niet gek en zullen direct doorhebben dat je ze iets wilt verkopen. Niet goed voor je imago.

Naast foto’s en illustraties kun je kiezen voor video’s in je Instagram-campagne. Je zult je publiek langer moeten zien vast te houden – ze moeten immers je video uitkijken – maar een goede video kan goud waard zijn. Zo’n video kun je afsluiten met een doordachte call to action.

Drie tips voor jouw Instagram-campagne

  1. Doe goed je huiswerk en baken je doelgroep specifiek af. Instagram biedt de kracht van Facebook als het op het definiëren van je doelgroep aankomt. Maak daar gebruik van!
  2. Werk de story die jij wilt vertellen goed uit en laat deze van feedback voorzien. Neem desgewenst een Instagram-marketeer in de arm. Een story die opvalt tussen alle andere content is van vitaal belang!
  3. Zorg dat je blendt. Kijk kritisch naar je eigen content. Bepaal, of laat bepalen, of jouw campagne er inderdaad uitziet als inspirerende, visuele content. Het laatste wat je immers wilt, is bij je publiek linea recta in de digitale papierbak belanden.

Kijk ook deze video met handige tips om te starten met Instagram adverteren:

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *