Vijf vragen over procesoptimalisatie

brand
procesoptimalisatie

Vijf vragen over procesoptimalisatie

Bij procesoptimalisatie worden bedrijfsprocessen continu gemonitord, gefinetuned en geautomatiseerd. Met als doel snelle, gebruiksvriendelijke, altijd functionerende processen en uiteindelijk een maximaal rendement.

Waar kom je procesoptimalisatie tegen?

Procesoptimalisatie wordt vaak toegepast in de maak- en procesindustrie, bijvoorbeeld bij paneelbouw. Dit paneelbouw proces omvat veel handmatige acties, van de assemblage tot het knippen van draden. Het is dus niet zo gek dat veel technische productiebedrijven het ontwerp- en engineeringproces willen automatiseren en optimaliseren. Ook in de engineering worden steeds meer processen geoptimaliseerd. Bij het ontwerpen van machines en systemen komt immers veel kijken. Wanneer industriële bedrijven dit ontwerp-en engineeringproces optimaliseren, voorkomen ze fouten, vergroten ze het gebruiksgemak en versnellen ze hun productie.

Waarom zou je processen optimaliseren?

waar kom je procesoptimalisatie tegen

Door procesoptimalisatie kun je als industrieel bedrijf producten sneller produceren en op de markt brengen. Zo verbeter je jouw concurrentiepositie. Het optimaliseren van processen leidt ook tot kostenbesparingen: je kunt mensen en middelen efficiënter inzetten. Bij paneelbouw kunnen engineers zich bijvoorbeeld buigen over complexe vraagstukken, terwijl eenvoudige taken zoals het paneelbouw bedradingswerk (deels) geautomatiseerd kunnen worden. In deze motion graphic zie je hoe je het paneelbouw engineeringsproces optimaliseert. Bovendien zet je met procesoptimalisatie de stap naar industrie 4.0: je optimaliseert processen in een digitale workflow die door deze digitalisering steeds beter aansluit op andere processen, van zowel andere afdelingen als ketenpartners.

Maakt procesoptimalisatie mijn organisatie duurzamer?

Jazeker, procesoptimalisatie heeft een positieve impact op de duurzaamheid. Doordat processen efficiënter verlopen, is er minder verspilling. Denk aan de onnodig lange bedrading bij paneelbouw en het onnodige afval dat dit oplevert. Bij procesoptimalisatie wordt rekening gehouden met het paneelontwerp, waardoor draden automatisch op de juiste lengte geknipt worden. Daarnaast kan je processen optimaliseren door een digital twin van jouw productieproces te maken. Met dit 3D-model kan je vooraf scenario’s testen en berekeningen automatiseren, waardoor je menselijke fouten en productieproblemen voorkomt.

Waar begin je met procesoptimalisering?

beginnen met procesoptimalisatie

Breng eerst jouw engineeringsproces in kaart. Bepaal in welke processen de bottlenecks zitten en waar je met minimale inzet, maximale efficiencywinst kunt behalen. Vind je dit lastig? Kijk dan eens hoe concullega’s dat aangepakt hebben of schakel een consultant in. Hij of zij kan je niet alleen helpen om processen zelf te optimaliseren, maar ook om investeringen te beperken. Bijvoorbeeld door te adviseren waar je gestandaardiseerde procesoptimalisatie oplossingen kunt inzetten en door jouw mensen op te leiden, zodat ze voortaan zelf processen kunnen optimaliseren. Ook goed om te weten; procesoptimalisatie is zelf een proces. Dit vraagt om een stapsgewijze aanpak, waarbij je gaandeweg steeds meer processen verder optimaliseert, zowel processen binnen jouw organisatie als in de keten.

Hoe optimaliseer je ketenprocessen?

uitleg procesoptimalisatie

Binnen de keten kan je met procesoptimalisatie een behoorlijke efficiencyslag slaan. Daarvoor is het zaak dat ketenpartners digitaal samenwerken, met systemen die onderling data uitwisselen. De cloud kan daarbij helpen. Door de actuele versie van bijvoorbeeld een paneelbouw schema, planning of prototype in de cloud te plaatsen, beschikt elke ketenpartner over de juiste informatie. Gebruik gestandaardiseerde, maatwerk interfaces om de data-uitwisseling met PLM-/PDM- en ERP-systemen van ketenpartners te faciliteren. Door ketenprocessen te optimaliseren met behulp van de cloud, vereenvoudig en versnel je de samenwerking in de keten, beschikt elke partner over de juiste, up-to-date gegevens en kan je sneller de oorzaak van storingen achterhalen.

Jouw processen voor bijvoorbeeld de paneelbouw efficiënter inrichten? Bekijk deze video over procesoptimalisatie

Redactie Bloeise

De Bloeise redactie bestaat uit Thomas Lapperre. Deze berichten worden niet op persoonlijk titel vermeld omdat ze geschreven zijn door anderen: ingehuurde tekstschrijvers voor inhoudelijke artikelen, ingezonden persberichten en soms ook sponsored content. Voor ingezonden persberichten geldt dat de redactie geen verantwoording kan nemen -[…]
Alle artikelen van Redactie Bloeise

Reacties

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *